Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor skal du bruge fugesand!

Print Gem artikel

Læs hvorfor det er så vigtigt at bruge fugesand, når du har lagt nye fliser. Læs også hvorfor du ALDRIG må bruge almindelig strandsand mellem fliserne!

Fugesand - Derfor skal du bruge fugesand!

Fugesand fejes diagonalt ned i fugerne – se bliver de nemmest fyldt op.

Fugesand kaldes også flisesand eller fugegrus. Det dækker alt sammen over det meget vigtige fugesand, som skal fejes ned mellem fliserne, når du har lagt en terrasse eller en indkørsel. Fugesand er vigtigt, fordi det "pakker" sig i revnerne mellem fliserne, så hele stenfladen fungerer som én stor plade og alligevel tillader den enkelte sten at bevæge sig en smule, fx hvis der kører en bil ind i en indkørsel.

Fugesand består af grus i størrelsen 0-4 mm

Fugerne mellem fliserne skal være mellem 2-5 mm, så der er plads til fugesandet. Fugsand skal have en kornstørrelse på 0-4 mm, dvs. at fugematerialet består af smågrus, der har en maksimal størrelse på 4 mm samt ca. 5 procent finstof, der blandt andet indeholder ler. Så "pakker" fugesandet nemlig rigtig godt i fugerne.

Godt fugesand kan kendes ved, at det kan samles og formes med hånden, hvis det er en smule fugtigt.

Brug aldrig strandsand som fugesand

Fugesand må IKKE sammenlignes med strandsand. Fugesandet er kantet og i forskellige størrelser, mens strandsand udelukkende består af bittesmå runde sandkorn, som ikke kan "pakke" sig i fugen og lynhurtigt vil blive skyllet ud og forsvinde. Og når fugerne ikke er fyldte, begynder fliserne at rykke sig, så du ikke længere har en stabil belægning.

Prisen på fugesand er ca. 50 kr. pr. 20 kg

Fugesand kan købes klar til brug i byggemarkedet. Prisen på en sæk med 20 kg fugesand er ca. 50 kr. Der findes særlige typer fugesand, som er ekstra modstandsdygtige overfor ukrudt. Bruger du dette, vil fugen blive så tæt, at ukrudtet har meget svært ved at vokse i fugen. Denne type fugesand koster en smule ekstra.

Fej kun tørt fugesand i fugerne

Når du fejer fugesandet i fugerne, er det vigtigt, at både belægningen og fugesandet er helt tørt. Ellers bliver fugerne ikke fyldt ordentligt op. Fugerne bliver hurtigst fyldt op, hvis du fejer fugesandet i diagonalt på fugerne. Når de er fyldt op, skal belægningen fejes helt ren og køres over med en pladevibrator. Pladevibratoren sørger for at ryste fugesandet ordentligt på plads, så du er sikker på, at fugerne bliver fyldt op. Fej så fugesand i fugerne igen på kryds og tværs, og fej belægningen ren. Kør med pladevibratoren en sidste gang – så skulle alle fuger være fyldt helt op.

Efterfyld med fugesand om nødvendigt

Det er en god ide årligt at tjekke tilstanden på fugerne i din flisebelægning. Fyld fugerne op med mere fugesand, hvis det er nødvendigt, så du altid har en så stærk belægning som muligt. Lad aldrig fugesand ligge på din terrasse eller i din indkørsel. Du kan nemlig risikere, at leret i fugesandet smitter af.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser er suveræn til rensning af terrassefuger

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Derfor skal du bruge fugesand!
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage