LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge fugesand!

Derfor er fugerne så vigtige

Fliser og sten løber hurtigt med al opmærksomheden, når vi snakker om en belægning – nye, flotte fliser i indkørslen eller på terrassen eller mere naturlige sandstensfliser på snoede havegange.

Det er helt naturligt, men det er både dumt og kortsigtet at glemme fugerne, når du lægger en belægning. Når bunden ellers er i orden, så er det nemlig fugerne, der giver belægningen styrke til at afvise mos og ukrudt, klare tunge biler og små myrer og modstå regn og frost.

Umiddelbart tænker du nok på fugesand som noget, der blot fylder nogle irriterende sprækker mellem fliser og sten. Men fugen har en stribe opgaver, der rækker meget længere. Det er derfor, at du ikke bare skal lægge stenene så tæt som muligt.

Der skal være plads til fugen, så du kan fylde den, og den kan arbejde for hele belægningen. Hele belægningens styrke kommer nemlig af, at fugens elastiske natur binder alle de faste sten sammen til en helhed.

LÆS OGSÅ: Bruger du (også) din ukrudtsbrænder forkert?

Fugens mange funktioner

Giver stenene styrke ved at sprede belastningen fra den enkelte sten ud til nabostenene og ned i bundmaterialet. Uden tætte fuger ville stenene knække langt oftere.

Beskytter stenenes kanter, fordi de ikke ligger helt tæt og skraber op ad hinanden. Gjorde de det, ville de knække, så snart en bil kørte hen over dem.

Holder ukrudt ude, når overfladen er så tæt, at ukrudtsfrø ikke lægger sig og finder fugt og ro i fugen til at spire eller plads til at bore rødderne ned mellem stenene.

Hindrer ukrudt nedefra, fordi det er umuligt for stængler at finde vej op til lyset.

Leder vandet ud til siden i den retning, som belægningens fald fører det, så underlaget holdes tørt. Det er afgørende for styrken i det klassiske grus.

Leder vandet ned i underlaget, hvis det er en belægning, som skal kunne opsuge regnvandet. Det kræver, at fugen hurtigt leder vandet ned og væk.

Optager bevægelser, fordi belægningen bevæger sig, fx når en bil kører hen over den. Med tiden vil belægningen enten synke eller blive hævet lidt eller skride lidt ud til siden, men med fugen som “elastik” sikrer du en sammenhængende overflade.

Holder myrer og andre dyr væk, så de ikke bygger huler under stenene.

Gør belægningen pæn at se på, da de også er en del af belægningens udseende.

LÆS OGSÅ: Elektrisk fugerenser: Suveræn rensning af terrassen

Hent skemaet og læs om de 7 forskellige fugetyper

I skemaet, som du kan hente her på siden, kan du læse, hvilken fugetype der passer til netop din belægning. Vi gennemgår 7 forskellige fugetyper:

  • klassisk fugesand
  • stenmel
  • læggegrus
  • fast fugesand (tørt)
  • fast fugesand (fugtigt)
  • drænede fuger
  • fantasifulde fuger.