Mobilt brændeskjul

Med dette smarte, transportable brændeskur kan du flytte rundt på din brændestabel, som du vil. Skuret er både nemt, sjovt og hurtigt at bygge af simple og solide materialer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kroner
Brændeskjul

De aftagelige sider holdes på plads af brændet, efterhånden som det fyldes i skuret.

Intro

En europalle, et par lægter, en krydsfinerplade og en stabel terrassebrædder. Det er alt, du behøver for at bygge et bundsolidt og dødsmart brændeskur. Og hvis du har en palleløfter, bliver skuret endnu smartere! Så kan du nemlig flytte det om i indkørslen og fylde op med det brænde, du lige har fået leveret, inden du kører skur og brænde om i haven, så det er tæt på havedøren og brændeovnen. Afsæt en lille weekend til at bygge skuret – det bliver du glad for, når det er tid til at fyre op i brændeovnen, og du altid har brænde lige ved hånden.

LÆS OGSÅ: Få perfekt resultat med et tegneprogram!

Se, hvordan du bygger det geniale brændeskur

I vejledningen viser vi, hvordan du bygger det mobile brændeskjul. Du kan blandt andet se, hvordan du:

 • bygger brændeskurets sider
 • monterer tagplade og vindskeder
 • sømmer tagpappet på brændeskuret
 • bygger den aftagelige frontside

Vejledning

01
Siderne bygges op 5 Trin

Vi bygger brændeskuret indenfor i en garage. Vi sikrer, at pallen, som bliver skurets bund, ligger lige på gulvet. Det er meget vigtigt, for ellers kan vi ikke få skuret helt i vater. Til at få pallen plan bruger vi små afstandsklodser.

Skurets sider bestående af terrassebrædder samt hjørnelægterne saves til med en kap-/geringssav, der giver helt perfekte og lige snit på ingen tid.

Brænde Skur 1

Montér den første lægte på pallen (A). De to korte lægter (D) er skåret af i toppen med et 15 graders snit. De monteres med tre 4,5 x 70 mm skruer. Terrassebrættet (B) holder styr på konstruktionen og skal flugte med pallens kant.

Brænde Skur 2

Skru de andre lægter fast. Når den første lægte er skruet på, skrues de resterende tre lægter fast i hver sit hjørne med 4,5 x 70 mm skruer. De to lange lægter (E) skal også have et 15 graders snit i toppen.

Byg Brænde Skur 3

Stabilisér med sidebrædder (B + C). Skru et bræt (B) på i hver ende af pallen og herefter brættet til bagsiden (C) med to skruer pr. samling. Brædderne skal flugte. Husk at bore for til alle skruer, som er 4,5 x 70 mm.

Byg Brænde Skur 4

Kør løs! Så er det ellers bare om at bygge opad. Brug en afstandsklods af 18 mm krydsfiner til at kontrollere, at afstanden er identisk på sider og bagenden.

Byg Brænde Skur 5

Sav toppen på skrå. De sidste par brædder (B) højest oppe skrues løst på og mærkes op, så de flugter med de to lægter (E + D) i enden af pallen. Sav brædderne til, og skru dem på med 4,5 x 70 mm skruer.

02
Montér tagplade og vindskeder 2 Trin

Selvom vores brændeskur ikke er stort, skal det stadig have et rigtigt skrånende tag med vindskeder og hele molevitten.

Selve tagfladen saver vi af vandfast krydsfiner, som vi beklæder med tagpap og beskytter med en tagfod af blik, der leder regnvandet væk.

Vindskederne saver vi af den samme type trykimprægnerede terrassebrædder, som vi også bruger til siderne.

Byg Brænde Skur 1

Sav taget (G) til. Sav krydsfinerpladen til, så den dækker hele taget. Læg den på toppen af brændeskjulet. Fiksér den med en tvinge, og skru den fast med 4,5 x 70 mm skruer med ca. 10 cm’s mellemrum.

Byg Brænde Skur 2

Montér vindskederne (H). Overkanten skal være 4 cm over taget. Hold et vaterpas på vindskeden ca. 1,5 cm uden for facaden, og mærk af. Montér tagblikket, når vindskederne er skruet fast.

03
Søm tagpap på brændeskuret 4 Trin

Taget beklædes med tagpap, her tagshingles fra Icopal. Med denne type tagshingles lægges taget fra bunden og opefter mod toppen af taget. Der findes andre former for tagpap, hvor taget lægges omvendt.

Tagpappet monteres til krydsfinerpladen med tagpapsøm. Brug rigeligt med søm, så du er sikker på, at taget sidder ordentligt fast.

Byg Brænde Skur 1

Læg shingles. Vi starter nedefra, så vandet kan løbe af. På den måde løber det ikke mellem lagene, men kan frit drive ned ad taget.

Byg Brænde Skur 2

Søm taget fast. Læg den første række shingles ovenpå. Det er let at se, hvordan de skal placeres. Slå et søm i hvert felt.

Byg Brænde Skur 3

Buk pappet om vindskederne. Ved vindskederne bukkes pappet over kanten. Søm det fast i overkanten af vindskederne og i bagsiden. Pas på ikke at lave huller i pappet.

Byg Brænde Skur 4

Skær overskydende pap af. Ved toppen skæres overskydende pap af. Skær pappet langs det øverste fodblik. Søm en række papsøm i et par cm fra yderkanten.

04
Frontbrædderne færdiggøres 2 Trin

En af de smarte funktioner ved vores brændeskur er den aftagelige forside, der kan bygges op og hives ned efter behov, som skuret fyldes og tømmes.

Forsiden er også bygget af terrassebrædder, og på hvert bræt har vi fastgjort to klodser på 7 cm, der sikrer den samme afstand, som der er mellem de andre terrassebrædder.

Forsiden er ikke fastgjort, men fastholdes af brændet, der fyldes i skuret.

Byg Brænde Skur 1

Skær klodser til. Skær klodser af den samme krydsfiner, som er brugt til taget og til afstandsklodserne til siderne. Vores er 7 cm lange.

Byg Brænde Skur 2

Dæk fronten til. Sådan ser det færdige brændeskur ud. Vi har lavet ni brædder til forsiden, så der kan fyldes masser af brænde i til vinteren.

Materialer

38 x 56 mm trykimprægnerede lægter

 • 2 hjørnestolper (D) a 146 cm
 • 2 hjørnestolper (E) a 176 cm
 • 3 tværgående stivere (F) a 120 cm

25 x 120 mm terrassebrædder

 • 18 langsgående sider (C) a 120 cm
 • 18 tværgående sider (B) a 94 cm
 • 2 vindskeder (H) a 90 cm

18 mm vandfast krydsfiner

 • Tagplade (G), 120 x 94 cm
 • 18 afstandsklodser a 7 cm

Diverse

 • 2 stk. Icopal-fodblik med asfalt, 125,2 cm
 • 2 stk. Icopal-sternkapsel, 80 cm
 • 1 pakke Icopal-tagshingles
 • Papsøm, 1,6 x 16 mm
 • 4,5 x 70 mm spånskruer
 • 1 europalle (A)

Specialværktøj

 • Kap-/geringssav

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Skuret har kostet små 1.500 kr.

Sværhedsgrad

Brændeskuret er ikke svært at bygge, men du skal være nøjagtig og arbejde med både tagfod og tagpap.

Tegning

3D-model

Brænde Skur: Tegning
3D-model

Mobilt brændeskjul

Brændeskjulet er lavet til at kunne flyttes med en palleløfter.

Åbn 3D-model

Brænde Skur: Tegning
3D-model

Siderne bygges op

På pallen er der monteret lægter som skelettets konstruktion.

Åbn 3D-model

Brænde Skur: Tegning
3D-model

Stabilisér med sidebrædder

Sidebrædder er placet med 18 mm mellemrum og skåret til i toppen.

Åbn 3D-model

Brænde Skur: Tegning
3D-model

Montér tagplade og vindskeder

Tagfladen af krydsfiner beklædes med shingles.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Lægning af tagshingles

Med shingles i små moduler er det let at lægge tagpap

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Skær nemt gennem tagpap

TIPS: Gør hammeren ru

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Brændeskure