Sæt drivhus op på 20 minutter

Lukker du sommerhuset eller kolonihaven af for vinteren, kan du nu pakke drivhuset væk samtidig. Og er du begynder, kan du overveje denne løsning, før du bygger et tungt og dyrt glashus.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
1.300 kroner

Intro

Det smarte ved dette drivhus er, at det kan samles og skilles ad på få minutter. Altså kan man anbringe det fx i redskabsskuret eller garagen om vinteren og sætte det op igen til foråret, måske et helt andet sted i haven eller på terrassen. Og har man en kolonihave eller et sommerhus, der ikke besøges om vinteren, er det oplagt at pakke drivhuset sammen, når sæsonen slutter.

Hvis du mod på at bygge et mere permanent drivhus, kan du læse om det her: Lækkert drivhus.

Drivhuset måler kun 120 x 120 cm, men ikke desto mindre er der plads til tre plantesække i det, hvilket i de fleste tilfælde er rigeligt til at dække behovet for friske tomater og agurker i sommerperioden. Og det er overkommeligt for den, som bare godt vil afprøve, hvordan det er at have drivhus, før der investeres mange tusinde kroner i et professionelt drivhus med automatisk oplukning af vinduer, drypvandingsanlæg og varme.

Vi har også samlet en række links om drivhuse til inspiration.

Da vi har erstattet glasset med stærk plastfolie af den slags, der bruges i campingfortelte, vejer drivhuset ikke ret meget og er let at transportere, når det er klappet sammen. Og der er ingen risiko for glasskår i græsset, hvis ungerne skulle finde på at spille fodbold i haven.

Vejledning

01
Grundmoduler 5 Trin

1

Her er alle dele til et grundmodul. Der skal laves tre ens rammer - to siderammer og en til gavlen, der bagefter udbygges med en gavltrekant.

2

Spænd top-/og bundstykker (A) og sidestykker (E) sammen med en tvinge over samlingen som vist, og skru sammen med 5,0 x 90 mm skruer. Det er en god idé at bore for, så træet ikke flækker.

3

Skær de to sprosser (F og G) sammen midtpå. Sav nogle snit halvt ned i træet, og stem træet ud med et stemmejern.

4

Saml sprosserne (F og G) med lim og 4,0 x 30 mm skruer, der skrues skråt ned i samlingen. Så får de lidt mere træ at holde fast i, og samlingen bliver stærkere.

5

Skru midtersprosserne (F) fast på bund og top (A) med to sømbeslag, der skrues på med 4,0 x 20 mm skruer. Tværsprosserne (G) skrues fast udefra gennem sidestykkerne (E).

02
Gavle og dørparti 6 Trin

1

Stød et grundmodul op imod et stykke plade, og tegn gavltrekanten med en hældning på 30°. Tegn snittene af på listerne (M), og skær dem til med et 30° snit nederst og et 60° snit øverst.

2

Lim og skru de to lister (M) sammen med en 5,0 x 60 mm skrue øverst og en 5,0 x 90 mm skrue nederst.

3

Skru gavltrekanten (M) fast oven på rammen (A) med 5,0 x 90 mm skruer. Hold samlingen på plads med en tvinge, når du skruer.

4

Brug den færdige gavl som skabelon for den sidste gavl med døren i. Læg listerne (A og E) på, og skru dem sammen. Mærk op, hvor listerne til døråbningen (H) skal skæres til mod M.

5

Sav alle listerne til, og skru rammen sammen. Mærk op til dørsprossen (N), skær den til, og skru den fast til siderne af gavltrekanten (M).

6

Beregn ½ cm luft omkring døren, og læg delene ud i døråbningen. Mål, hvor midtersprossen (K) skal placeres, så den er i flugt med sprosserne (L), og skru døren sammen.

03
Tagmoduler 3 Trin

1

Tagrammerne samler du nu af listerne (B), (P) og (O) med 5,0 x 90 mm skruer og sømbeslag til midtersprosserne. Bor for, så træet ikke flækker.

2

Indstil rundsaven til 60°, og sav overkanten (B) af tagrammen til. Hvis du synes, det er lettere, kan du save brættet til, inden du samler rammen.

3

Lav en prøvesamling ved at spænde delene sammen med tvinger og tjek, at alle delene passer sammen. Skru en anslagsliste (R) inde i døråbningen modsat hængslerne.

04
Plastfolie 5 Trin

1

Giv rammerne grundingsolie, og mal dem to gange med heldækkende træbeskyttelse, inden plastfolien skal monteres. Brug en malerrulle og en pensel, hvor det er nødvendigt.

2

Stram folien godt ud, og hold den på plads med limklemmer. Fastgør den til rammen med hæfteklammer, der placeres der, hvor afdækningslisterne (Q) kommer til at dække dem.

3

Skær afdækningslisterne (Q) til, så de passer hele vejen rundt, og søm dem på med 1,2 x 25 mm galvaniserede søm.

4

Slut af med at stifte dæklister (Q) over hver af midtersprosserne. Alle listerne skal naturligvis også være malet på alle sider, før de monteres.

5

Skær til sidst folien af med en hobbykniv langs listerne. Pas på, du ikke skærer dybt ned i trærammen, så vand kan trænge ind og ødelægge træet.

05
Hængsler og bund 5 Trin

1

Spænd et bræt på siden af rammen til at støde hængslerne op imod, mens de skrues på med 4,0 x 20 mm skruer. På den måde får du placeret hængslerne nøjagtigt.

2

Spænd gavlrammerne sammen med siderammerne med en tvinge, og skru hængslerne fast.

3

Hold de to tagrammer sammen, og hængsl dem sammen med tre hængsler. Her kan du ikke bruge en tvinge, så en hjælper kan med fordel hidkaldes.

4

Lav en bund til drivhuset af trykimprægnerede brædder (S og T). Læg tre revler (T) ud, og skru forreste og bageste bræt (S) på med 4,0 x 40 mm skruer.

5

Fordel afstanden imellem de øvrige brædder, og skru dem fast på revlerne (T).

06
Opsætning 8 Trin

1

Det er vigtigt, at bunden er helt vandret, så klods den om nødvendigt op. Bor hul i hvert hjørne af bunden, så du kan banke en forankringspløk gennem.

2

Sæt den sammenhængslede sideramme og gavl på plads på platformen. Hvis det blæser, må du få en hjælper til at holde.

3

Fastgør siden og gavlen til bunden med vingemøtrikker og bræddebolte gennem 3 x 16 cm bladhængsler. Skru hængslerne fast til bunden med 4,0 x 20 mm skruer.

4

Sæt den anden halvdel af drivhuset på plads, og skru siderne fast til bunden med bladhængsler som før.

5

Saml de to halvdele med fire bræddebolte, og spænd med vingemøtrikker. Boltene slås gennem huller, du har boret i sidestykkerne (E).

6

Løft tagrammen op på gavlen, og skyd den på plads. Få en til at holde, mens du finder bræddeboltene frem.

7

Slå de fire bræddebolte i huller, du har boret gennem tagrammen (O) og gavlen (M). Taget kan ikke åbnes, da det vil gå ud over husets stabilitet.

8

Spænd taget fast til gavlene med vingemøtrikker. Husk at lægge en skive imellem træet og møtrikken, så den ikke arbejder sig løs.

Materialer

24 x 95 mm gran:
• 7 top- og bundstykker (A) a 111 cm
• 4 tagrammedele (B) a 117 cm
• 2 dørrammedele (C) a 42 cm
• 2 gavlrammedele (D) a 25 cm

24 x 45 mm gran:
• 8 sidelister (E) a 170 cm
• 3 sprosser (F) a 161 cm
• 3 sprosser (G) a 111 cm
• 2 sprosser (H) a 175,4 cm
• 2 dørrammedele (J) a 174,4 cm
• 1 dørsprosse (K), 42 cm
• 2 sprosser (L) a 25 cm
• 4 rammelister (M) a 70 cm
• 1 sprosse (N), 52 cm
• 4 rammedele til tag (O) a 75 cm
• 2 sprosser til tagrammer (P) a 56 cm

8 x 21 mm liste:
• Lister til plastfolien (Q), ca. 60 m

8 x 33 mm liste:
• 1 anslagsliste til dør (R), 174 cm

21 x 95 mm trykimpr. brædder:
• 14 bundbrædder (S) a 139 cm
• 3 tværrevler (T) a 139 cm

Klar foliepresenning, 137 cm’s bredde:
• Vinduer til drivhuset (U), i alt 9 m

Desuden:
• Climate-skruer, 4,0 x 20 mm, 4,0 x 30 mm, 4,0 x 40 mm, 5,0 x 60 mm og 5,0 x 90 mm
• 1,2 x 25 mm galvaniserede søm
• 8 bræddebolte, 5,0 x 80 mm
• 4 bræddebolte til bund, 5,0 x 30 mm
• 12 spændeskiver til 5,0 mm bolte
• 12 vingemøtrikker, 5,0 mm
• 6 bladhængsler til sider, 4 x 30 cm
• 7 bladhængsler til tag og bund, 3 x 16 cm
• 3 stk. 5 x 5 cm bladhængsler til dør
• 12 sømbeslag, 4 x 12 cm
• 1 stormkrog, 30 cm lang
• Dørgreb, vridebeslag til dør, hæfteklammer, trælim, grundingsolie, hvid træbeskyttelse

Tidsforbrug

3-4 dage

Pris

Cirka 1300 kroner

Sværhedsgrad

Dette drivhus er ikke så svært at bygge, blot du følger tegninger og anvisninger omhyggeligt.

Tegning

Så enkelt er det

Drivhuset er meget enkelt, da det tager udgangspunkt i et grundmodul. Du skal først lave tre ens grundmoduler og tilpasse et fj erde, så der kan monteres en dør i det. Oven på to af modulerne sættes en gavltrekant, og endelig laver du to tagmoduler, en dør og en bundplade. Det hele skrues sammen - det kan dårligt blive lettere.

Tagmodul

Så enkelt er det

Grundmodul / sider

Gavl

Dørparti

Overblik

Her kan du se, hvordan hele huset hænger sammen. Når alt er samlet, har du kun to sider, et tag og en B bund at holde styr på fra år til år.

Overblik

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Drivhus og orangeri