Byggevejledning
Let
Svær

Hvis du lader brædderne i lysningen rundt omkring vinduerne stikke lidt ud i forhold til facaden, får du et flot finish.

Giv dit hus en facade med længere levetid

Du får ikke bare vejens flotteste hus, hvis du sætter mahognibrædder på facaden. Huset får også en facade med en lang levetid. Men du behøver ikke engang at bygge nyt for at få glæde af det.

Brædderne kan også sættes op på dit eksisterende hus, uanset om det er muret eller af træ. Det kræver blot, at du sørger for at lave et ventileret hulrum bag ved brædderne.

Undgå misfarvninger i facaden og brug rustfri skruer

Her sætter vi klinkbrædder op på et nybygget anneks. Brædderne har en dækbredde på 9,5 cm og monteres vandret med et lille “overlap”. De fastgøres til afstandslister, der er monteret på skurets vindtætte gipslag.

Mahognibrædderne skal monteres med rustfri skruer, så du ikke får misfarvninger i det smukke træ. Resultatet bliver pænest, hvis du placerer skruerne snorlige og undersænker hullerne en smule.

Lav en skabelon, så er det let at bore for til skruerne. Du fuldender det eksklusive look, hvis du kræser om detaljerne på din mahognifacade. Fx kan du fremhæve lysningen omkring vinduer og døre ved at lade lysningsbrættet stikke længere ud end selve facaden.

Gør fastgørelsen af hjørnelisterne usynlig

Det ser også godt ud, hvis du laver propper til hjørnelisternes skruer, så fastgørelsen ikke er synlig. Vi har bestilt hjørnelisterne hos en snedker, som har skåret dem til med et skråt snit på ydersiden og et hak på bagsiden. Du kan selvfølgelig også selv skære hjørnelisterne til med en overfræser, hvis du er fortrolig med sådan en.

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og læs meget mere om, hvordan du kan få vejens flotteste facade!

EKSKLUSIVT ÆDELTRÆ TIL FACADEN:

Mahogni har en lang holdbarhed og får en flot, varm glød, hvis du giver det olie. Mahogni hører til blandt de ypperste træsorter, fordi træet er hårdt og vejrbestandigt. Selv om det udsættes for både kulde, varme og fugt, sker der næsten ingen revnedannelser. Derfor er mahogni eftertragtet og velegnet til fx vinduer, døre og facadebeklædning. Træet har en varieret åretegning og dyb, rødbrun farve, der findes i flere varianter alt efter, hvilken sort du vælger. Når du behandler mahogni med olie, bevarer den sin varme glød og ser mere “levende” ud. Du kan godt lade være med at give træet olie, så får træet en sølvgrå farve. Men det holder længere, hvis du giver det olie, fordi det beskytter overfladen. Smører du olie på alle sider af brædderne, inden du monterer dem, undgår du også, at træet slår sig. FLERE MAHOGNI-VARIANTER:mahogni facadebeklædningSapeli mahogni (øverst th.) - Cuba mahogni (øverst tv.)Honduras mahogni (nederst th.) - Sipo mahogni (nederst tv.)