Beklæd dit hus med mahogni - og få en flot facade

Skal du have ny træbeklædning på dit hus? Så overvej at betale lidt mere for mahognibrædder. Hvis du er til lækkert træ, vil du glæde dig over det hver eneste dag! De er ikke bare super flotte, men tåler også vind og vejr fantastisk, så du får en eksklusiv beklædning, der holder i mange år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kr/kvm

Intro

Giv dit hus en facade med længere levetid

Du får ikke bare vejens flotteste hus, hvis du sætter mahognibrædder på facaden. Huset får også en facade med en lang levetid. Men du behøver ikke engang at bygge nyt for at få glæde af det.

Brædderne kan også sættes op på dit eksisterende hus, uanset om det er muret eller af træ. Det kræver blot, at du sørger for at lave et ventileret hulrum bag ved brædderne.

LÆS OGSÅ: Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Undgå misfarvninger i facaden og brug rustfri skruer

Her sætter vi klinkbrædder op på et nybygget anneks. Brædderne har en dækbredde på 9,5 cm og monteres vandret med et lille “overlap”. De fastgøres til afstandslister, der er monteret på skurets vindtætte gipslag.

Mahognibrædderne skal monteres med rustfri skruer, så du ikke får misfarvninger i det smukke træ. Resultatet bliver pænest, hvis du placerer skruerne snorlige og undersænker hullerne en smule.

Lav en skabelon, så er det let at bore for til skruerne. Du fuldender det eksklusive look, hvis du kræser om detaljerne på din mahognifacade. Fx kan du fremhæve lysningen omkring vinduer og døre ved at lade lysningsbrættet stikke længere ud end selve facaden.

LÆS OGSÅ: Få en flot facade med træbeklædning

Gør fastgørelsen af hjørnelisterne usynlig

Det ser også godt ud, hvis du laver propper til hjørnelisternes skruer, så fastgørelsen ikke er synlig. Vi har bestilt hjørnelisterne hos en snedker, som har skåret dem til med et skråt snit på ydersiden og et hak på bagsiden. Du kan selvfølgelig også selv skære hjørnelisterne til med en overfræser, hvis du er fortrolig med sådan en.

Kræs om detaljerne

Du fuldender det eksklusive look, hvis du kræser om detaljerne på din mahogni facade. Fx kan du fremhæve lysningen omkring vinduer og døre ved at lade lysningsbrættet stikke længere ud end selve facaden.

Det ser også godt ud, hvis du laver propper til hjørnelisternes skruer, så fastgørelsen ikke er synlig.

Vi har bestilt hjørnelisterne hos en snedker, som har skåret dem til med et skråt snit på ydersiden og et hak på bag siden. Du kan selvfølgelig også selv skære hjørnelisterne til med en overfræser, hvis du er fortrolig med sådan en.

Vejledning

01
Hjørner 5 Trin

Start med at sætte særlige hjørnelister op, som klinkbrædderne kan stødes tæt op til. Hjørnelisternes skruer bliver dækket med træpropper. Det giver en elegant løsning. Du kan evt. købe færdige træpropper, men her laver vi dem selv med et prop-borsæt, der består af et bor, der laver propper og et andet, som laver huller.

Når du laver propper til hjørnelistens skruer, er det næsten ikke til at se, hvor listen er gjort fast.

1

Lav træpropperne med propboret. Du kan bore en hel stribe propper på en hjørneliste. Lav dem rigelig lange. De knækkes nemt af i bunden med en skruetrækker.

2

Bor huller til propperne i hjørnelisten med det andet bor pr. max. 50 cm. Lav dem ca. 1 cm dybe. Bor derefter helt igennem i centrum af hullet med et 5 mm bor.

3

Placer hjørnelisten på hjørnet, og skru den fast med 5 x 100 mm skruer. De er så lange, at de når helt ind i stolpen.

4

Hullerne lukkes med træpropperne. Kom først vandfast lim i hullet, og fordel det med en vatpind. Kom derefter lim på proppen, og bank den på plads i hullet.

5

Skær proppen af, når limen er tør, så overfladen bliver glat med hjørnelisten. Brug et skarpt stemmejern.

02
Beklædning 6 Trin

For at få et flot resultat, er det vigtigt, at brædderne skæres nøjagtig til, og at skruerne placeres præcist i lige rækker. Det sikrer du med en boreskabelon. Sørg også for, at brædderne sidder helt lige - i samme højde på begge sider af vinduer og døre. Hvis brædderne ikke er lange nok, må du acceptere samlinger. Det er pænest, hvis du placerer samlingerne jævnt fordelt, uden system.

1

Spænd en snor ud til at rette det første bræt ind efter. Snoren spændes ud mellem søm slået fast i bunden af hjørnelisterne. Brættet skal holde underkant til snoren.

2

Lav en boreskabelon, og bor huller til skruerne efter den. Hullerne placeres 4 cm fra klinkbrættets underkant. Der er også huller til placering af skruer i enden af brættet.

3

Fjern skabelonen, og bor videre i markeringen. Boret er 5 mm og forsynet med en forsænker. Den er spændt på boret, så det lige netop borer igennem brættet.

4

Med lidt øvelse lærer du at forsænke hullet så meget, at det passer præcist til den linsehovedede skrue.

5

Tjek for hvert tredje bræt, om overkanten er lige. Det er desuden optimalt med et langt vaterpas, der tjekker, at brædderne følges ad på begge sider af vinduer og døre.

6

Samlinger placeres midt over en afstandsliste med skruerne præcist ud for hinanden, 1,5 cm fra enderne af brædderne. Det er vigtigt, at brædderne er skåret lige af.

Materialer

 • Klinkbrædder (bredde 9,5 mm)
 • Hjørneliste, 42 x 42 mm
 • Hjørneliste, 30 x 30 mm
 • Rustfri skruer, 5 x 50 mm med linsehoveder
 • Ude-skruer, 5 x 100 mm
 • Vandfast lim
 • Tætningsbånd, 15 x 20 mm
 • Olie til ædeltræ
 • Gummifuge med fugestop

Specialværktøj

 • Propborsæt

Tidsforbrug

2 -3 dage for et anneks på 18 kvm.

Pris

Ca. 500 kr. pr. kvadratmeter for mahognibrædder.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med opmåling og tilskæring af brædderne, så samlingerne bliver tætte.

Tegning

Hjørnets konstruktion

Hjørnelisten (E) skal skæres til, evt. hos en snedker. Den har en fals, som placeres på afstandslisten (B). Den fastgøres med lange skruer, der går gennem hele konstruktionen ind i stolpen (D). Der er til skruen i hjørnelisten boret et hul, som dækkes med en prop.

A. Klinkbrædder, mahogni

B. Afstandlister, 25 x 45 mm

C. Gipsplade, 9 mm vindtæt

D. Stolpe, 45 x 95 mm

E. Hjørneliste, 42 x 42 mm, mahogni

Hjørnets konstruktion

Vinduer og døre

Når du skal lave lysningen omkring vinduer og døre, er det oplagt at bruge klinkbrædder, som du allerede har brugt til beklædningen. Det er en billig løsning, der fungerer fint. Bræddernes skrå sider kommer til sin ret og giver en let og elegant finish.

A. Klinkbrædder

B. Afstandslister, 25 x 45 mm

C. Gipsplade, 9 mm vindtæt

D. Stolpe, 45 x 95 mm

E. Lysningsbræt og sålbænk

F. Vindueskarm, her mahogni

G. Tætningsbånd, forkomprimeret

H. Gummifuge med fugestop

Vinduer og døre

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Bygninger