Byg en hule i et træ

En hule i et træ er en genial opgradering af enhver have med legende børn. Og så er den nem at bygge selv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.500 kroner

Intro

Hule i træ

En hytte i et træ starter med garanti som et børneprojekt, hvor ønsket om et hemmeligt sted fjernt fra de voksnes årvågne øjne melder sig. Men uanset hvor selvkørende børnene er, bør du gå med i projektet, så du er sikker på, at jeres hule i træet er tilstrækkelig solid, så den kan holde til at blive leget i. Og så den er sikker nok.

Sikker hule i træ

Når det kommer til sikkerhed i hulen i træet, handler det blandt andet om, at der ikke stikker søm ud, man kan rive sig på. Træhyttens gulv skal kunne bære vægten af børnene, og væggene skal ikke ryge af, når der tumles rundt i hytten. Det er den slags kedelige ting, som voksne tænker på, men som man er lykkeligt uvidende om, når man kun er 7 år. Og bare vil ha’ en hytte i træet nede i baghaven.

Vores hytte i træ

På gør det selv byggede vi en hytte i et træ, så den svæver 2,5 m over jorden. Den gøres fast direkte ind i træet med bolte eller franske skruer. Træets stamme er ca. 60 cm tyk, og den tager ikke skade af det begrænsede antal bolte og skruer.

En solid bund

Det vigtigste er bunden, som måler ca. 180 x 180 cm og består af et rammeværk af reglar. træhyttens bund samles hak i hak rundt om træstammen og boltes ind i denne. Herefter stabiliseres med skråstivere nedenunder. Det gav et solidt fundament at bygge videre på.

Gulv og vægge

Gulvet i vores hule i træ er høvlede forskallingsbrædder, som lægges med lidt afstand, så evt. vand kan løbe ud og ned på jorden. Væggene bygges 1 på 2 af brædder, som skrues direkte på kanten af bundplatformen og samles i toppen af en indvendig lægte. Spærene er lavet af reglar, og taget er klinkbeklædning, så vandet kan løbe af. Det hele er til sidst malet et par gange.

En hule i et træ er et hyggeligt familiebyggeprojekt for store og små.

Vejledning

01
Sådan bygges hytten i træet 12 Trin

HYTTEN SVÆVER 2,5 M OVER JORDEN og gøres fast direkte ind i træet med bolte eller franske skruer. Her er træstammen ca. 60 cm tyk, og den tager ikke skade af det begrænsede antal bolte og skruer.

Det vigtigste er bunden, som måler ca. 180 x 180 cm og består af et rammeværk af reglar. Bunden samles hak i hak rundt om træstammen og boltes ind i denne. Herefter stabiliseres med skråstivere nedenunder, så har du noget at bygge på.

Gulvet er høvlede forskallingsbrædder, som lægges med lidt afstand, så evt. vand kan løbe ud og ned på jorden.

Væggene bygges 1 på 2 af brædder, som skrues direkte på kanten af bundplatformen og samles i toppen af en indvendig lægte.

Spærene er lavet af reglar, og taget er klinkbeklædning, så vandet kan løbe af. Det hele er til sidst malet et par gange med vandopløselig træbeskyttelse.

1

Søren viser Kåre, hvordan man saver ud til hak i hak-samlinger. De 4 bund-reglar (A), som bærer hyttens gulv, skal passe rundt om træstammen. Derfor saves og udstemmes to hak på 47,5 x 45 mm i hver reglar med 60 cm’s afstand.

2

Bunden samles om stammen i 250 cm’s højde. 4 stk. 12 x 150 mm franske skruer (B) skrues gennem reglarne (A) ind i stammen.

3

Hjørnerne forstærkes med vinkelbeslag, som skrues fast med 5 x 35 mm beslagskruer. Det er ikke nødvendigt at bore for.

4

Bunden kantes med reglar (C), der skrues ind i reglarne (A) med 5 x 120 mm skruer. Bemærk det skrå hjørne til døren.

5

Hjørnerne forstærkes med reglar på skrå (D) og skråstivere (E), der skrues fast til træstammen med 5 x 120 mm skruer.

6

Gulvbrædderne (F) skrues på. Her er det 20 x 100 mm høvlede brædder, som fastgøres med 4,0 x 50 mm skruer.

7

Væggene rejses. 1 på 2-brædder skrues fast til kanten hele vejen rundt. Brædderne (G) sættes med 5 cm’s afstand i ensartet højde.

8

De yderste brædder (G) skruer Kåre på. De skal dække mellemrummene mellem de inderste brædder. Søren har sagt, han skal skrue dem fast i midten, skruerne må ikke gå igennem to lag.

9

Spærene (K) skrues fast til vægremmen (J) og skrues sammen side mod side foroven, hvor de hviler på to tagåse (L). Bagefter skæres spærene af i toppen. Lad spærene rage 25 cm ud forneden som tagudhæng. Søren skruer, mens Kåre holder.

10

Forstærkninger (H) er skruet fast på beklædningen (G).Ovenpå ligger vægremme (J), der rager 25 cm ud i gavlene.

11

Taget dækkes med 25 x 150 mm klink-brædder (M). De tilpasses rundt om træstammerne, og vindskeder (O) skrues på.

12

Den hemmelige udgang. Via en lem i gulvet kan Kåre kravle ned ad træstammen i stedet for at bruge døren.

Materialer

45 x 95 mm trykimprægneret reglar:
• 24 m bundramme (A), (C), (D) og skråstivere (E)
• 20 m tagkonstruktion (K) og (L)

20 x 100 mm høvlet forskalling:
• 25 m gulvbrædder (F) (ikke på tegning)

16 x 100 mm uhøvlet hegnsbræt:
• 100 stk. vægbrædder (G) a 120 cm
• 4 stk. vindskeder (O) a 200 cm

38 x 73 mm taglægter:
• 15 m vægrem (H) + (J)

25 x 150 mm klinkbrædder:
• 34 stk. tagdækning (M) a 240 cm

Desuden:
• Franske skruer (B)
• Diverse skruer
• Vinkelbeslag
• Træbeskyttelse

Tidsforbrug

1 weekend

Pris

2.500 kroner

Tegning

Så enkel er hyttens opbygning - det er kun en principtegning, du må selv tilpasse hytten efter forholdene og børnenes ønsker.

Video

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...