Kør sikkert med hunden i bilen

Selv om der ikke findes lovgivning på området, bør hunden være i bur, når den er med i bilen. Er uheldet ude, forvandles hunden til et missil på op til 30 gange sin egen vægt, når den flyver gennem kabinen. Problemet klares med et rigtigt bur.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1000 kroner

Intro

Du kan få masser af hundebure, lige til at sætte i bilen. Men dels er de fleste bure rasende dyre, hvis kvaliteten bare skal være nogenlunde i orden, og dels kan det være svært at finde et bur, som passer lige præcis til din bil.

Derfor er der heller ikke noget at betænke sig på - for du kan lige så godt bygge buret selv og spare en mindre formue. Sværere er det nemlig ikke, og hvis du følger vores opskrift, kan du uden problemer klare opgaven på en weekend.

Det er vigtigt, at buret passer til hunden, så den føler sig tryg ved at blive spærret inde. Men det er også et spørgsmål om sikkerheden for resten af familien, at den firebenede er sikkert og godt placeret.

For konsekvenserne er skræmmende, hvis hunden ikke har sit eget indelukke i form af et bur, som er godt forankret i kabinen.

Selv en hund på 30-40 kg bliver nemlig til et livsfarligt missil på flere hundrede kilo, hvis den først bliver kastet gennem kabinen. Og så er det ikke svært at forestille sig konsekvenserne - ikke bare for hunden, men lige så meget for de passagerer, der er med i bilen.

Burets størrelse

Buret skal selvfølgelig passe til bilen (vi har installeret buret i en VW Caravelle) og fastgøres, så det ikke kører rundt i bagageafsnittet - men endnu vigtigere er det, at det passer til hunden. For når buret har den rigtige størrelse, bliver hunden mindre stresset, og så bliver den også mere afslappet under kørslen. Buret her måler 110 x 69 x 75 cm, og som tommelfingerregel bør et hundebur have en længde, der svarer til hundens længde fra isse til halerod x 1,2. Samtidig bør bredden på buret svare til 0,6 x hundelængden, mens højden skal matche hundens skulderhøjde minus 10 pct.

Vejledning

01
Opbyg rammen 5 Trin

Når du har målt op til buret, kan du gå i gang med at skære de forskellige dele til rammen til - dvs. 15 x 15 x 1,5 mm firkantprofiler, som udgør den bærende konstruktion i forbindelse med endestykker, bagstykke samt forstykke. Brug hellere lidt ekstra tid på opmålingen til buret, så du er sikker på, at det kommer til at passe - både til hunden og i forhold til bilens konstruktion og indretning.

Opbygningen af rammen er vigtig, og derfor skal du også sørge for, at de enkelte dele er 100 pct. nøjagtige i forhold til hinanden.

Eventuelle justeringer af de fire rammer skal ske i samlefasen - det er for sent (eller i bedste fald besværligt) at foretage ændringer, når først du skal i gang med fremstilling af lågen samt skal påsvejse stangstål til det egentlige gitter.

1

Vælg det rigtige anlæg. Et CO2-svejseanlæg koster fra ca. 700 kr. og opefter, men det er ikke altid, det kan betale sig at vælge den billigste løsning. Meget afhænger af, hvad du skal svejse - og hvor længe du skal svejse. De billige svejseværker er på ca. 80 ampere, og det rækker normalt til mindre opgaver. Til større ting a la buret bør du vælge et anlæg på min. 110 ampere, men det kræver også, at din eltavle har en sikringsgruppe på 16 ampere (de små anlæg har et ampereforbrug på 10 ampere). Dertil kommer gasdelen. En CO2-flaske koster fra 200 til 1500 kr. - typisk bruges genbrugsflasker, men du kan også købe engangsflasker. Og så skal du huske sikkerhedsudstyret - det vil sige svejseskærm og handsker i en god kvalitet.

2

Tegn buret op, og sæt mål på. Med en vinkelsliber (du kan også bruge en stiksav eller en nedstryger med en egnet klinge) skæres firkantprofilerne til. Husk beskyttelsesbriller og handsker, når du arbejder med vinkelsliber eller stiksav.

3

Start med de to korte siderammer til buret. Her er det vigtigt, at du tjekker, at rammerne er 100 pct. i vinkel i forhold til hinanden - så det færdige resultat bliver optimalt. Brug en vinkelmåler til opgaven.

4

Fasthold delene med skruetvinger på et bord - så har du begge hænder fri, når du skal i gang med at svejse. Nøjes med at hæfte profilrørene tre-fire steder, indtil hele buret er samlet og du er sikker på, at konstruktionen passer.

5

De korte sider forbindes med de lange profiler, og her er det utrolig vigtigt, at du med vinkelmåleren hele tiden sørger for at tjekke, at de forskellige dele passer nøjagtigt sammen.

02
Fremstilling af låge 5 Trin

Buret skal selvfølgelig udstyres med en låge med tilhørende låsemekanisme, så hunden kan forblive i sikkerhed inden døre under kørslen.

Lågen fremstilles på samme måde som rammerne af firkantprofiler, og den hængsles til rammen i toppen ved hjælp af en M8-bolt (D4) samt et stykke rundjern (D3) i bunden.

Sørg for at benytte en låsemekanisme med skudrigel (D2), som hunden ikke kan komme til at åbne ved et tilfælde. Derfor er det også en god idé med en passende stor monteringsplade bag låsen - den kan nemlig sikre, at hundens poter ikke kommer i berøring med selve låsen.

1

Lågen (A7 og A8) fremstilles af firkantprofiler. Sørg for, at der er til 2 cm luft rundt om lågedelen i forhold til selve rammen til buret.

2

Påsvejs en 3 mm metalplade (D1) til låsemekanismen. I vores tilfælde har vi brugt en almindelig jernplade, som er skåret til på mål - 90 x 40 x 3 mm - og placeret midt på lågen.

3

Gør klar til at montere hængsler på lågen. Ramme og låge fastholdes med en skruetvinge, og der bores to 8 mm huller til hængslerne i top (M8-bolt D4) og bund (rundjern D3) af selve rammen.

4

Svejs et stykke 8 mm rundjern (D3) i bunden af lågen. Rundjernet fungerer som det ene af to “hængsler” og bankes forsigtigt gennem hullet i lågen, så det lige akkurat når igennem lågerammen.

5

En bolt (D4) placeres gennem ramme og låge. Bolten fastgøres med en selvlåsende møtrik på undersiden af lågen - mellem låge og ramme placeres en almindelig møtrik, så du kan finjustere placeringen af lågen.

03
Gitteret monteres 9 Trin

1

Gitteret fremstilles af 4 mm stangstål. Gitterstænger skæres til på mål med vinkelsliber eller stiksav (du kan også bruge en nedstryger). Der mærkes op for hver 5-6 cm, og gitteret svejses på.

2

Alle samlinger fuldsvejses og slibes. Samlingerne kan godt blive misfarvede. Du kan polere punkterne med en stålbørste på en vinkelsliber - eller slibe svejsningerne plane med vinkelsliberen.

3

Rammen affedtes grundigt med denatureret sprit. Derefter males buret med rustbeskyttende maling. Sørg for at spraymale med mange tynde lag - så opnår du det flotteste resultat.

4

Det færdige bur lægges på plads på krydsfinerpladen. Med en blyant streges burets forskellige plan (bund- og topstykke samt sidestykker) op, hvorefter du saver ud med en rundsav.

5

Pladerne fastgøres. De forskellige pladestykker (sidebeklædninger samt top- og bundstykker) holdes på plads, og der bores huller og monteres popnitter for hver cirka 15-20 cm.

6

Låsemekanisme med skudrigel. Låsen fastgøres på ramme og dørplade med popnitter - det er en nemmere løsning frem for at skrue låsen fast ved hjælp af selvskærende skruer.

7

Gummimåtten sikrer hunden et komfortabelt underlag. Måtten, vi har brugt, er egentlig beregnet til grise, så de undgår at få liggesår. Måtten er samtidig nem at rengøre - og så er den bidesikker.

8

Tjek buret for skarpe kanter. Inden du lader hunden indvie sit nye “hjem”, bør du tjekke indgangen til buret for skarpe kanter, så hunden ikke kan komme til skade, når den hopper ind i buret.

9

Lågen er forsynet med to tappe (B5) af stangstål, som passer i udskæringerne på fronten (C5). På den måde slutter lågen helt til i burrammen.

Materialer

15 x 15 x 1,5 mm

firkantprofil, ca. 15 m:

  • 2 stk. (A1) a 107 cm
  • 2 stk. (A2) a 100 cm
  • 2 stk. (A3) a 87 cm
  • 2 stk. (A4) a 75 cm
  • 1 stk. (A5), 72 cm
  • 6 stk. (A6) a 69 cm
  • 2 stk. (A7) a 58,5 cm
  • 2 stk. (A8) a 38 cm
  • 1 stk. (A9), 42 cm
  • 2 stk. (A10) a 47 cm
  • 2 stk. (A11) a 34 cm

Stangstål, 4 mm i diameter, ca. 12 m:

  • 5 stk. (B1) a 56 cm
  • 1 stk. (B2), 30 cm
  • 10 stk. (B3) a 23 cm
  • 30 stk. (B4) a 20 cm
  • 2 stk. (B5) a 3 cm

6 mm østenkrydsfiner:

  • 1 bund (C1), 110 x 69 cm
  • 2 sider (C2) a 110 x 53 cm
  • 1 top (C3), 90 x 69 cm
  • 1 bagside (C4), 69 x 47 cm
  • 1 front (C5), 75 x 25 cm
  • 1 bagside (C6), 69 x 11 cm
  • 1 front (C7), 44 x 11 cm

Desuden:

  • 3 mm metalplade (D1), 4 x 9 cm
  • Lås med skudrigel (D2)
  • Popnitter
  • Rundjern (D3), 30 x 8 mm
  • M8 bolt, 60 mm, inkl. alm. møtrik og selvlåsende møtrik (D4)
  • Gummimåtte

Specialværktøj

  • Svejser, CO2
  • Popnittetang
  • Boltsaks Ud over et svejseanlæg (CO2) og en flaske med gas skal du bruge vinkelsliber, rundsav, boremaskine, popnittetang samt svejseskærm (så du ikke får svejseøjne) og solide handsker.

Tidsforbrug

Normalt vil du kunne bygge buret i løbet af en weekend.

Pris

Cirka 1000kroner

Sværhedsgrad

Hovedparten af det manuelle arbejde er ukompliceret, hvorimod det kræver lidt øvelse, hvis du ikke er helt fortrolig med at svejse.

Tegning

Enkel konstruktion

Selv om burets konstruktion er meget enkel, er det vigtigt at planlægge placeringen af side- og loftsbeklædning, så luften kan cirkulere i buret. Det er også vigtigt at tænke over, hvor gitteret placeres.

Enkel konstruktion

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Dagligdag