Mal dig til et lækkert betongulv

Med ganske tynde lag af en nyudviklet “betonmaling” kan du skabe et gulv, der kombinerer det rå newyorker-look med en superstærk overflade, som er nem at holde i det daglige.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
450 kr./m2

Intro

Den nyudviklede beton fra Conteco kan få næsten alle faste flader til at se ud, som om de er støbt i beton, og så er den lige så sej og elastisk, som den er hård. Det gør den utrolig robust, og med den rette afsluttende behandling får du en overflade, som på trods af sin rå stil er særdeles nem at rengøre.

Det kan virke lidt kompliceret at arbejde med det nye materiale, men det skyldes, at du kan skabe et utal af vidt forskellige overflader ud fra de samme grundelementer. Ved at tilsætte mere eller mindre farve finder du din helt egen kulør, og ved at benytte forskelligt værktøj og forskellige teknikker skaber du en variation i overfladen, som gør den levende og personlig. Men følger du arbejdsbeskrivelsen, går det ikke galt.

Der er ikke rigtigt og forkert, kun forskellige udtryk, og uanset om du søger en ensartet overflade eller går efter et flammet, levende spil i overfladen, bevarer du betonens grundlæggende egenskaber.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Vejledning

01
Sådan blandes betonen 4 Trin

Først blandes farvepulveret fuldstændigt op i det tørre betonpulver, Beton Basic, hvorefter massen blandes med den væske, du har i bøtten Mix & Primer.

Du skal regne med 600 gram Beton Basic pr. kvadratmeter i første lag. Vej både farvepulver og betonpulver præcist af, så du kan skabe samme tone, hvis du får brug for mere. Konsistensen skal minde om tyk maling. Gem lidt af den anbefalede mængde væske, så du har mulighed for at gøre blandingen tyndere, hvis det virker bedre.

1

Farvepulveret og betonpulveret vejes præcist af. Jo lysere tone og jo mindre en mængde du skal bruge, jo sværere er det at ramme helt præcist, hvis du får brug for mere af samme kulør. Så hvert gram tæller.

2

Farve- og betonpulver blandes grundigt med et piskeris på boremaskinen. Bliv ved længe - selv de mindste samlinger af farve vil trække tydelige spor. Vi sætter piskeriset igennem et hul i låget, så vi kan give den fuld gas.

3

Den anbefalede mængde Mix & Primer hældes op i den spand, du vil røre betonblandingen op i. Som tommelfingerregel anbefales en halv liter væske til et kilo betonpulver.

4

Betonpulveret (med farve) hældes op i Mix & Primer under omrøring. Den færdige blanding skal stå og hvile i ti minutter, før den bruges.

02
Første lag beton lægges 3 Trin

Første lag på gulvet består af Beton Basic - den mest grovkornede af de tre typer i Contecos system. Den er dog ikke mere grovkornet, end at den gnides ud i et ca. 0,5 mm tykt lag.

1

Kanten ud mod vægge og dørtrin kan påføres med pensel. Især hvis du arbejder op mod et synligt panel, kan det være svært at styre massen præcist med et glittebræt.

2

Beton Basic-blandingen stryges ud på gulvet i et tyndt lag på ca. en halv millimeter. Med glittebrættet af stål kan du trække blandingen tyndt og jævnt ud uden at trække den helt af, som du risikerer med en spartel.

3

Det tørre betonlag slibes, når det er fast nok til, at du kan gå på det. Almindeligt slibepapir i korn 120 er normalt passende. Du kan slibe i hånden, med excentersliber og med en større maskine som en woodboy ved store opgaver.

03
Overfladen forsegles 3 Trin

Når betonen har hærdet i mindst 12 timer, er det tid at imprægnere. Det foregår i tre omgange med to forskellige midler.

Først et ganske tyndt lag Color Sustainer og derpå et par fede lag Beton Sealer. Det første beskytter betonens farve, det andet lukker overfladen og gør den tæt og nem at holde. Color Sustainer er lige til at bruge, mens sealeren er en tokomponent sag, som du blander ved at hælde to små flasker Cross-linker i en liter Beton Sealer. Også her har du et vindue på to timer at arbejde med blandingen i, inden den hærder.

1

Et tyndt lag Color Sustainer gnides ind i den rene overflade, som forinden har tørret i et døgn (efter sidste lag beton). Sustaineren skal tørre i en lille time, inden du følger op med forsegleren.

2

Forseglingsvæsken blandes ved at hælde to af de små flasker Cross-linker i en stor flaske Beton Sealer - det passer meget godt til første lag forsegler på gulvet her, der er på 8 kvadratmeter. Sørg for at ryste godt.

3

Forsegleren rulles ud på gulvet med en malerrulle. Væsken rystes grundigt, inden den hældes op i en malerspand. Arbejdet går hurtigt med en malerrulle på et langt skaft. Efter en lille time kan du give gulvet næste lag.

Materialer

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

3.571 kr. (8 m² gulv).

Sværhedsgrad

Du kan ikke rigtig gøre noget galt, når du følger anvisningen omhyggeligt. Om du så får præcis det resultat, du drømmer om med hensyn til udseendet, handler ud over grundighed og erfaring også lidt om held.

Få overblik over produkterne

A. Mix & Primer bruges til at forsegle den gamle overflade, inden du går i gang for alvor. Det er også den, du bruger som væske i betonblandingerne, uanset om det er Basic, Medium eller Fine.B. Beton Basic er den tørre betonblanding, du bruger til det første lag. Inden den røres op med Mix & Primer, skal du blande farvepulveret, Beton Color, op i det tørre blanding til den kulør og tone, du går efter.

C. Beton Color er her sort som kul og skaber de grå betonvariationer, men du kan også få pulveret i andre farver. Pulveret blandes meget omhyggeligt op i den tørre beton.

D. Beton Fine bruges til det afsluttende lag på gulvet - i vores tilfælde andet lag. Det røres ligesom Beton Basic op til en færdig betonmasse med en passende mængde Mix & Primer. Vil du have en mere rustik overflade, bruger du den lidt grovere Beton Medium.

E. Color Sustainer beskytter den kulør, du giver gulvet, så det bevarer udseendet i mange år. Den gnides ned i gulvet i et ganske tyndt lag.

F. Cross-linker og Beton Sealer blandes og har til formål at gøre betonen tæt og nem at holde ren. Den blandede sealer skal bruges inden for to timer, og den fordeles på gulvet i to gavmilde lag med en rulle.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Betongulv