Få styr på sliberedskaberne

Der findes masser af forskelligt slibepapir i forskellige grovheder, og der findes en del elektriske slibemaskiner, som kan hjælpe, når man skal slibe brædder og plader. Men derudover findes der en lang række løsninger til mere specielle materialer, fx slibning af beton, metal og pudsede overflader, og til slibeopgaver, hvor man skal ind i profiler og krinkelkroge. Få overblikket her.

TIL VINKELSLIBER: SLIBETILBEHØR

SLIBESKIVE
Vinkelsliberen har mange kræfter, og forsyner man den med en slibeskive, der består af groft slibepapir på en bagside af gummi, er den effektiv til slibning af groft træ, og når der skal fjernes hærdede limrester og gammel maling.

LAMELSKIVE/FLAPDISK
Flapdisken er en skive med lamelkonstruktion af en masse små lapper af sandpapir. Denne slibeskive til vinkelsliberen er velegnet til at rense og glatte svejsesømme, metal og rustfrit stål. Lamelskiver fås normalt fra korn 40 til korn 120.

STÅLBØRSTE/KEGLEBØRSTE
Børster til vinkelsliberen er ikke beregnet til slibning i klassisk forstand. Men de kan være gode at bruge, hvis fx grillristen skal slibes ren for rust. Til det grove arbejde bruges børster med sammensatte, snoede tråde. Finere arbejde kræver børster med enkelttråde.

DIAMANTKOPSKIVE
Med en diamantkopskive på vinkelsliberen kan man slibe og glatte hårde overflader, fx et betongulv og gammel puds og mørtel. Skiven tager rigtig godt fat, så det er vigtigt at starte vinkelsliberen forsigtigt. Diamantkopskiven fås i forskellige grovheder.

KARBIDSKIVE/KOPSKIVE
Denne type slibeskive bruges til slibning af beton og lignende hårde stenmaterialer. Den er ikke så effektiv som en diamantkopskive,
men den er fin nok til en del opgaver, og så er den en del billigere. Fås normalt fra korn 14 til korn 36.

SLIBEKOP
Slibekoppen er i familie med kopskiven og diamantkopskiven, og den bruges ligeledes til sten og beton. Den er lynhurtig til at glatte fx beton, så det er vigtigt, at vinkelsliberens hastighed kan justeres. Slibekoppen fås i forskellige diametre, fx 55, 90 og 110 mm.

TIL ALMINDELIGT SLIBEPAPIR: KLODS OG BRÆT

SLIBEKLODS
Den helt klassiske og velkendte slibeklods af kork kommer man langt med. Med en størrelse typisk på 4 x 6 x 100 mm ligger den godt i hånden. Fås både med helt retvinklede kanter på alle sider og i varianter med både 90- og 45-graders kanter.

HJEMMELAVET SLIBEKLODS
Til profiler fx i fyldingsdøre og fodpaneler og indfatninger med almueprofil kan det som regel bedst betale sig at lave sin egen slibeklods. Hobbylister, rundstokke, kvartstaf- og halvstaflister er oplagte til formålet.

SLIBEBRÆT
Til håndslibning af større områder, fx når en fuldspartlet væg skal slibes, betaler det sig at vælge et slibebræt, som man kan spænde slibepapir fast på. Med en størrelse på ca. 10 x 20 cm går arbejdet noget hurtigere end med en klassisk slibeklods.Slibepapiret holdes fast med en klemme i hver side af brættet, og der er en tynd gummisål, der gør, at slibepapiret ikke går så nemt i stykker på kanterne. Brættet fås også med et håndtag beregnet til et forlængerskaft.

SPECIALISTER

KARBID-SLIBEBRÆT
Et slibebræt med et 90-graders ombuk og belagt med hårdmetalkorn (korn 24) holder meget længere end almindeligt slibepapir.
Det er fast indhold i murerens værktøjskasse og er ideelt til grove, krævende slibeopgaver, fx på puds, mursten, beton, epoxy, spartelmasse og glasfiber. Koster typisk fra 300 kroner.

KARBORUNDUMSTEN
En karborundumsten kaldes også af og til for en skuresten. Den er velegnet til slibning af murværk og til slibning og skærpning af værktøj, fx spaden, beskærersaksen og plæneklipperklingen.

SPECIALIST TIL TRÆ: SIKLINGE

Siklingen er en lille, hård stålplade, der er genial til at trække lakken af et bord eller et gulvbræt med – ofte lige så hurtigt, som det kan gøres med en slibemaskine, men uden hverken at støje eller støve.

Ud over at fjerne maling og lak kan siklingen også bruges som høvl, når der skal trækkes så fine spåner træ, at det ikke er nødvendigt at slibe efter. Siklingen kan både trækkes mod en, den kan skubbes fremad, og den kan føres på skrå af træets årer.

Siklingen findes i to udgaver: en firkantet til plane flader og en “svanehals” til krumninger.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj