Fiks huller i gulvet efter borebiller

Grimme spor efter borebiller behøver du ikke at acceptere. For du kan nemlig sagtens fjerne dem – eller i hvert fald sløre dem så meget, at de bliver så godt som usynlige. Her kan du se, hvordan du klarer reparationen med plastisk træ.

Intro

Akrylbaseret plastisk træ hærder stenhårdt op og kan både bruges indendørs og udendørs.

Men det rigtig smarte ved denne type reparationsmasse er, at den findes i mange forskellige “træ”-farver, fx bøg, lys eg og teak.
Farverne kan blandes, så du kan opnå nøjagtig den nuance, du har brug for til at matche dit gulv.

Ud over reparation af huller efter borebiller er plastisk træ generelt en fin løsning til reparation af mindre huller og revner, der ikke skal overmales, fx i møbler, døre og paneler.

Reparationsmassen kan påføres i ca. 1 cm tykke lag ad gangen. Du skal bruge en blød spartel – en såkaldt japanspartel – til at arbejde massen godt ned med. Herefter glattes den af en anelse højere end det omgivende træværk. Så kan du nemt slibe i plan efter hærdning (ca. 3 timer efter).

En masse små huller og “gange”! Sådan ser det ud, når borebillernes larver har været på spil.

Materialer

Denne reparation hører til i den helt nemme ende af skalaen og værktøjslisten er også ganske kort:

  • Plastbrikker
  • Japanspartel
  • Slibepapir
  • Håndkost

Vejledning

1

Dæk fugen af med plastbrikker, så du ikke risikerer at fylde den op med reparationsmasse. Støvsug også hele området grundigt. Det sikrer optimal vedhæftning.

2

Tryk reparationsmassen ud på et stykke pap eller en pladerest. Plastisk træ fås i forskellige “træ”-farver og kan blandes, så du kan få den farve, der matcher bedst til dit gulv. Her må du prøve dig lidt frem.

3

Påfør reparationsmassen med en japanspartel, når den er blandet godt sammen. Japanspartlen er fleksibel, så det gør det nemmere at trykke massen godt ned.

4

Fjern plastbrikkerne, lige så snart du er færdig med at spartle. Vær forsigtig, og træk brikkerne væk i modsat retning af selve reparationen, så du ikke beskadiger den. Her slår vi først forsigtigt på brikken, så den løsner sig lidt, inden vi trækker den væk. Er der kun tale om en lille reparation, hvor du nødigt vil slibe, kan du med fordel glatte massen med en våd spartel til sidst. Det gør overfladen fin og glat.

5

Slib hele området, når massen er hærdet hårdt op efter cirka 3 timer. Brug groft slibepapir (korn 40-60), indtil reparationen er i plan med gulvbrædderne. Skift så til korn 120-140, så du kan slibe området helt glat.

6

Til sidst fjernes alt slibestøv. Støvet er meget fint og ikke optimalt for støvsugeren. Så er der tale om større reparationer, kan du med fordel fjerne det meste med en kost, før du tænder støvsugeren.

Video

ORMEHULLER I TRÆGULV

Vær forsigtig og træk brikkerne væk fra reparationen, så du ikke beskadiger den.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...