Skjul skruerne med træpropper

Selvfølgelig er det hurtigst blot at skrue et gulv- eller terrassebræt fast. Det tager noget længere tid, hvis du vil dække skruerne med propper. Til gengæld får du en langt flottere flade, når skruerne er usynlige.

Skjul skruene med trepropper

Træproppen dyppes i lim og bankes på plads i hullet, så skruen dækkes.

Træpropper laves med et propborsæt

Et propborsæt består af et forstnerbor til at lave hullerne med og et propbor til at lave træpropperne med. De to bor er nøjagtigt tilpasset hinanden, så de træpropper, som propboret laver, passer præcist i forstnerborets hul. Næsten alle propbor ser sådan ud. De købes i sæt med fx fem forskellige størrelser.

LÆS OGSÅ:

Træpropper

Træproppen bliver synligst, hvis du vender åreretningen modsat den åreretning, der er på fx gulvfladen.

Sådan placeres skrue og træprop

Der bores hul med et forstnerbor ca. halvt ned i det bræt, der skal fastgøres med skrue og træprop. Hullet er ca. dobbelt så stort som diameteren på skruehovedet. Brættet fastgøres nu med en skrue, der placeres midt i hullet, og som køres i, så skruehovedet sidder plant med bunden af hullet.

Smør nu lim på træproppen, og bank den på plads i hullet. Det overskydende træ fjernes.

Læs mere om trægulve

En prop skjuler skruen, der er placeret næsten halvt nede i det bræt, den holder på plads.

Sådan skjuler du skruerne med træpropper

1. Sæt propboret i en søjleboremaskine, og bor træpropperne ud i et bræt. Indstil dybden, så boret ikke kører igennem brættet. Har du ikke en søjleboremaskine, kan du bruge en boremaskine, som holdes helt lige.

2. Når træpropperne er boret, brækkes de af med et stemmejern. Hvis du arbejder med propper i hårdt træ, skal du være lidt forsigtig, så propperne ikke brækker skævt af.

3. Bank træproppen på plads i hullet, som du har boret med forstnerboret. Put først lim på proppen, så det kommer op på siderne. Hæld fx lim ud på et stykke træ, og dyp træproppen heri. Hvis proppen skal være ”usynlig”, vendes den, så årerne vender samme vej som på træfladen. Lad træproppen tørre i mindst 3-4 timer.

4. Fjern den overskydende del af træproppen med et skarpt stemmejern. Tag små skiver ad gangen.

5. Slib træproppen med slibepapir, fx korn 180, så du får en helt jævn flade.

Se video af hvordan du gør

På denne prøveopstilling viser håndværkeren, hvordan du monterer et gulv med skruer ovenfra og derefter skjuler skruehovederne med træpropper.

Video

Hvert bræt skal monteres med 2 skruer midt i hver lægte. På disse 18 cm brede brædder placerer vi hver skrue 4 cm fra kanten. Der skal streges omhyggeligt op, så placeringen af alle skruer bliver snorlige. Kun på den måde kommer prophullerne til at ligge på en helt lige linje, og det er vigtigt for at opnå et smukt slutresultat.Som hovedregel skal skruehullerne sidde en fjerdel af brættets bredde fra brættets kanter.

Derved sidder brættet godt fast, og der er god plads til træpropperne. Samtidig er der ingen risiko for, at brættet flækker. Vi har i dette tilfælde valgt at bruge 16 mm propper og borer derfor hullerne med et 16 mm såkaldt forstnerbor, der nærmest fræser træet væk og efterlader fine skarpe kanter. Der skal kun bores halvt gennem brættet, så da dette bræt er 22 mm tykt, skal der bores ca. 11 mm ned.

Et forstnerbor er altid den ene del af et propboresæt. Den anden del er det specielle propbor. De to bor sikrer, at prop og hul passer præcist sammen. Propboresættet findes i mange størrelser op til ca. 30 mm. Nu skal gulvet fastgøres med 4,5 x 60 mm gulvskruer.

Monter det 16 mm propbor, som passer til forstnerboret. Til træpropperne kan du fx bruge det samme træ som til gulvet. På den måde bliver træpropperne ikke så fremtrædende. Propboret er monteret på en akku-skruemaskine, og på den måde går det ganske hurtigt at lave mange træpropper. Du skal sørge for at holde boret helt vinkelret på brættet, da det giver de mest lige træpropper. Alternativt kan du lave propperne i en søjleboremaskine.

Når der er boret i bund, brækkes boret en smule til siden, så proppen knækker og er lige til at tage op. Vælg og vend træpropperne, så de passer bedst muligt med bræddernes åretegning. Når du har fundet den rigtige prop, smøres den med trælim i bunden og bankes godt ned i hullet med en hammer. Med et skarpt stemmejern stemmer du nu det øverste af proppen af bid for bid. Husk at vende stemmejernets skrå flade ned mod brættet, ellers risikerer du at ødelægge proppen og stemme ned i gulvbrættet. Fagmanden anbefaler, at du nøjes med at sætte træpropper i et bræt ad gangen. På den måde er du sikker på at brædderne kommer til at ligge helt tæt.

Når der er monteret træpropper på alle gulvbrædder, skal gulvet slibes. Til eksemplet her bruger vi excentersliber. På et helt gulv bør du bruge en gulvslibemaskine – først med korn 120 papir og til slut med korn 180, så er bræt og propper i præcist samme niveau. I stedet for selv at fremstille propperne kan du købe dem færdige, men det er meget dyrere.

Du kan også købe en rundstok – fx i teak – og så bare save træpropperne ud af rundstokken. De limes og slibes på samme måde, og det giver gulvet en spændende effekt, når propperne er lavet af en anden træsort end gulvet. Vælger du at lave et gulv med træpropper, skal du regne med at slibe hele gulvet over med en gulvslibemaskine og slutbehandle gulvet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Trægulve