Hvert bræt skal monteres med 2 skruer midt i hver lægte. På disse 18 cm brede brædder placerer vi hver skrue 4 cm fra kanten. Der skal streges omhyggeligt op, så placeringen af alle skruer bliver snorlige. Kun på den måde kommer prophullerne til at ligge på en helt lige linje, og det er vigtigt for at opnå et smukt slutresultat.Som hovedregel skal skruehullerne sidde en fjerdel af brættets bredde fra brættets kanter.

Derved sidder brættet godt fast, og der er god plads til propperne. Samtidig er der ingen risiko for, at brættet flækker. Vi har i dette tilfælde valgt at bruge 16 mm propper og borer derfor hullerne med et 16 mm såkaldt forstnerbor, der nærmest fræser træet væk og efterlader fine skarpe kanter. Der skal kun bores halvt gennem brættet, så da dette bræt er 22 mm tykt, skal der bores ca. 11 mm ned.

Et forstnerbor er altid den ene del af et propboresæt. Den anden del er det specielle propbor. De to bor sikrer, at prop og hul passer præcist sammen. Propboresættet findes i mange størrelser op til ca. 30 mm. Nu skal gulvet fastgøres med 4,5 x 60 mm gulvskruer.

Monter det 16 mm propbor, som passer til forstnerboret. Til propperne kan du fx bruge det samme træ som til gulvet. På den måde bliver propperne ikke så fremtrædende. Propboret er monteret på en akku-skruemaskine, og på den måde går det ganske hurtigt at lave mange propper. Du skal sørge for at holde boret helt vinkelret på brættet, da det giver de mest lige propper. Alternativt kan du lave propperne i en søjleboremaskine.

Når der er boret i bund, brækkes boret en smule til siden, så proppen knækker og er lige til at tage op. Vælg og vend propperne, så de passer bedst muligt med bræddernes åretegning. Når du har fundet den rigtige prop, smøres den med trælim i bunden og bankes godt ned i hullet med en hammer. Med et skarpt stemmejern stemmer du nu det øverste af proppen af bid for bid. Husk at vende stemmejernets skrå flade ned mod brættet, ellers risikerer du at ødelægge proppen og stemme ned i gulvbrættet. Fagmanden anbefaler, at du nøjes med at sætte propper i et bræt ad gangen. På den måde er du sikker på at brædderne kommer til at ligge helt tæt.

Når der er monteret propper på alle gulvbrædder, skal gulvet slibes. Til eksemplet her bruger vi excentersliber. På et helt gulv bør du bruge en gulvslibemaskine – først med korn 120 papir og til slut med korn 180, så er bræt og propper i præcist samme niveau. I stedet for selv at fremstille propperne kan du købe dem færdige, men det er meget dyrere.

Du kan også købe en rundstok – fx i teak – og så bare save propperne ud af rundstokken. De limes og slibes på samme måde, og det giver gulvet en spændende effekt, når propperne er lavet af en anden træsort end gulvet. Vælger du at lave et gulv med træpropper, skal du regne med at slibe hele gulvet over med en gulvslibemaskine og slutbehandle gulvet.