Luksus i massiv eg

Findes der noget mere lækkert end et sildebensgulv? Ud over høj klasse får du med et gulv i massiv eg også et fuldstændig uopslideligt underlag. Det er ikke nemt at lægge, men hvis du gør, som vi har gjort, kan du give stuen et ekstremt eksklusivt og luksuriøst look.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 dage
Pris
600 kr./m².
Sildebensgulv

Det er et svært håndværk at lægge et sildebensgulv, men når du har styr på systemet, går det lettere.

Intro

Når du lægger et sildebensgulv, er det afgørende, at du bruger tid på at få lagt den første stribe gulvstave helt perfekt. Når du har gjort det, kan du give den fuld gas.

LÆS OGSÅ: SÅDAN: Lægning af sildebensparket.

I gør det selv-vejledningen gennemgår vi 7 trin til et flot sildebensgulv. Vi viser, hvordan du:

  • laver første prøveoplægning
  • limer den første stribe på gulvet
  • udbygger gulvet til begge sider
  • slutter pænt af ind mod endevæggen
  • lægger sildebensgulv i indvendige hjørner
  • lægger sildebensgulv i udvendige hjørner
  • sliber, spartler og olierer gulvet

LÆS OGSÅ: Gulvvarme under trægulv

Vejledning

01
Lav først en prøveoplægning 4 Trin

For at sikre, at gulvet kommer til at ligge rigtigt, laver du først en prøveoplægning fra væg til væg med enkelte stave. Når du måler op, skal du sørge for at slutte med mindst en kvart stav mod væggen; ellers bliver det svært at afslutte pænt.

Herefter markerer du centerlinjen, midt i rummet, til den første række. Der skal være 8-10 mm til væggen hele vejen rundt, så gulvet kan give sig.

1

Lav en prøveoplægning af gulvet fra væg til væg med en række af enkelte stave. Husk at slutte med minimum en kvart stav mod væggen; ellers bliver det svært at afslutte pænt.

2

Markér centerlinjen til den første række, og lav en streg i hele rummets længde, og læg to stave op. Husk at notere, om højre eller venstre stav var forrest i opmålingen.

3

Skær en trekant, som hjælper med at holde centerlinjen. Brug trekanten til at sikre, at gulvstriben kommer til at ligge i den helt rigtige vinkel. Skru eventuelt trekanten fast i gulvet.

4

Læg de første stave ud, og mål op til, hvor limen skal være. Sørg for, at minimum 5 cm af enderne er fri i denne første stribe. Streg op, hvor stavene slutter, i hele rummets længde (kantstregen).

02
Lim den første stribe på gulvet 5 Trin

Efter at have opstreget centerlinje, kantstreg og limstreger og lavet en prøveoplægning er du nu klar til at lime den første stribe stave til gulvet.

Gulvstavene sættes sammen i fer og not og limes med parketlim, som påføres undergulvet med en tandspartel.

Det mest oplagte er at trække limen på på langs, men det gør det svært at se centerlinjen. Træk den i stedet på i samme retning som stavene, så du kan se den vigtige streg.

1

Fordel limen mellem kantstregerne, og sørg for, at den er trukket “skævt” på, så du kan se centerlinjen, som du skal holde øje med.

2

Sørg for, at stavene følger centerlinjen og kantstregen, og hold løbende øje med, at stavene sidder tæt sammen. Man kan godt rette dem, men vær forsigtig, for et for hårdt slag kan ødelægge hele rækken.

3

Fordel lim på stavene i stedet for på gulvet, når du er ved at være ved enden af rummet. Så er det lettere at undgå, at der kommer for meget lim på.

4

Når du ikke kan komme længere eller skal stoppe for i dag, skal du sørge for, at overskydende lim fjernes. Det gøres lettest med en japanspartel.

5

Slut af med at placere nogle pakker med stave oven på hele den første række. Hold så pause til dagen efter, da stavene meget let skrider, når limen ikke er tør.

03
Udbyg gulvet til begge sider 4 Trin

Du har nu den første stribe, og du har styr på teknikken. Derfor er du nu klar til at give den gas og lime stave til højre og venstre.

Det er vigtigt, du holder afstanden til væggen og får lagt træstavene i den helt rette vinkel. Sørg for, at der ikke kommer lim på andre steder end de områder, hvor du lige skal til at lægge stave.

1

Start med at fordele lim på de første 3-4 stave, og sørg for, at stavene er helt samlet mod hinanden og mod den første stribe. Bank forsigtigt med hammeren.

2

Brug trekanten til at justere de første stave. Brug kiler mod væggen til at holde stavene fikseret, så de holder vinklen.

3

Sørg for, at der kun kommer lim på de områder, du når at lægge. Kan du nå flere rækker, gør det ikke noget, at limen går ud på den anden række.

4

Brug en gummihammer til at slå stavene sammen. Slå “skråt” oven på stavene, så de glider sammen, og du undgår at beskadige kanterne. Sørg for at fjerne overskydende lim ved enderne ved pauser. Luk limspanden, når du ikke bruger den.

04
Slut pænt af ind mod endevæggen 5 Trin

I hver ende af rummet op mod væggene bliver der trekanter, der skal udfyldes. Sæt en række stave sammen som en trekant, og sørg for, at de vender med fer og not den rigtige vej.

Mål afstanden på det trekantede hul, der mangler ind mod væggen, og træk 8-10 mm fra. Overfør målene til de stave, du har sat sammen, og tegn op. Stavene skilles ad igen og saves til med en kapsav.

1

Sæt stavene midlertidigt sammen til en trekant, som skal saves til og udfylde hullet mod væggen. Lim ikke sammen endnu.

2

Mål afstanden, og overfør målet. Streg op på de stave, du midlertidigt har sat sammen. Skær stavene til med en kapsav.

3

Kom lim på de stave, der skal dække trekanten, og læg alle stave, indtil du bare har de to sidste stumper tilbage.

4

Slut af med at lime de to sidste stumper sammen, inden du sætter dem i hullet. Så er det trekantede hul udfyldt.

5

Brug kiler til at skubbe samlingen sammen. Læg en pakke stave oven på gulvet, og fjern kilerne, da de ellers bliver limet fast.

05
Sådan klarer du det indvendige hjørne 4 Trin

Det bliver udfordrende, når du eksempelvis skal føre gulvet helt op i et hjørne eller rundt om et lille stykke væg. Her bliver gulvlægningen til et puslespil, hvor du må skære millimeterpræcist til for at få gulvet til at passe sammen.

Brug afskårne stave som puslespilsbrikker. Gør dig umage med opmålingen, så du undgår unødigt spild.

1

Læg en klods op ad væggen, så du kan måle afstanden. Overfør målet til staven, og skær den til. Husk at trække 8-10 mm fra, så gulvet kan arbejde.

2

Tag den stav, der er skåret til i længden, og læg den helt op til hjørnet. Sæt en streg fra hjørnet, og markér på den, hvor langt staven stikker ud over den anden ende.

3

Markér det indhak, der skal saves fra begge sider. Så kommer den til at passe perfekt i hjørnet.

4

Hold afstanden til hjørnet med kiler. Lim den tilskårede hjørnestav fast. Skær en lille trekant af et stykke overskudstræ, som du kan bruge helt ind til hjørnet.

06
Sådan klarer du det udvendige hjørne 4 Trin

Ved udvendige hjørner skal du være vaks, hvis du skal lave en flot afslutning. På samme måde som ved det indvendige hjørne er det vigtigt, du er meget omhyggelig med at måle op og tegne på dine gulvstave, så du kan save dem til. Det bliver nødvendigt at skære virkelig præcist for at få det til at passe.

1

Mål afstanden ind til væggen, og streg målet op på staven. Her er afstanden 3 cm, men vi trækker 10 mm fra, så gulvet kan arbejde.

2

Brug en afskåret stav til at tegne vinklen, så det passer rundt om hjørnet.

3

Skær det optegnede væk, så listen passer ind i hjørnet. Brug en stiksav, og vær omhyggelig med at save præcist.

4

Her er det nødvendigt at fjerne noget af noten, ellers kan den næste liste ikke være der. Slå ned over feren på den anden side.

07
Gulvet slibes, spartles og olieres 4 Trin

Først slibes gulvet plant med korn 60, så overgangene mellem stavene er helt væk. Herefter skal gulvet fuldspartles med en færdigblandet spartelmasse. Så skal der grundolie på med en 60 cm spartel, derefter poleres det med maskine, og når det meste af olien er væk, polerer du efter med en bomuldsklud på gulvpoleringsmaskinen.

1

Slib gulvet plant med en gulvsliber. Sådan en kan lejes hos gulvspecialister. Brug korn 60, til alle overgange er fjernet.

2

Gulvet fuldspartles med færdigblandet spartelmasse. Den skal røres op med lidt vand, så den føles som softice. Slib herefter med korn 80, 100 og til sidst 120.

3

Kom grundolie på med en spartel, og fordel det på gulvet, lidt på samme måde som du vil skrabe vandet væk på et badeværelse. Gør det på ca. 10-15 m² ad gangen.

4

Polér med maskine og en hvid polerskive. Når det meste af olien er væk, polerer du efter med en bomuldsklud på polerskiven.

Materialer

  • Egetræsstave, 70 x 350 x 15 mm
  • Parketlim
  • Kiler af træ eller plast
  • Spartelmasse, eg
  • Gulvolie

Specialværktøj

  • Dyksav med føringsskinne
  • Kap-/geringssav
  • Japanspartel
  • Gummihammer
  • Gulvpoleringsmaskine

Tidsforbrug

3-6 dage for 20 m².

Pris

300-600 kr. pr. m².

Sværhedsgrad

Det er et svært håndværk at lægge et sildebensgulv, men når du har styr på systemet, går det lettere.

Tips & Tricks

Kom godt fra start

Når du lægger et sildebens-gulv, er det afgørende, at du bruger tid på at få lagt den første stribe gulvstave helt perfekt. Når du har gjort det, kan du give den fuld gas.

TEGN OG LIM PÅ GULVET
Lige meget om et rum er kvadratisk eller aflangt, skal du altid starte gulvlægningen i midten af rummet. Ved den første stribe gulv holdes 5 cm i siderne fri for lim, så det er muligt at finjustere med de næste rækker. På de resterende rækker smøres der lim på hele staven.

LAV EN HJÆLPETREKANT
For at få hjælp til at lægge gulvet helt lige skal du lave en ligebenet, retvinklet trekant. Sørg for, at spidsen af trekanten følger midterlinjen, som du har streget op. Læg stavene op mod trekanten - så er du sikker på, de ligger helt lige. Pas på med at skrue, hvis du har gulvvarme.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...