Vil du lægge dit eget af sildebensparket, skal du forberede dig på, at det kommer til at tage tid. Samtidig stiller opgaven store krav til dine evner som gør det selv’er. Til gengæld er resultatet af dit arbejde et fantastisk flot gulv, og er dit sildebensparketgulv lagt rigtigt, så holder det i flere hundrede år.

Sildebensparket er elegant holdbarhed

De massive sildeparketgulve af enkeltstave, der lægges efter fine, gamle håndværkstraditioner, er nemlig ikke kun særdeles elegante. De har også så høj en kvalitet, at de kan holde til mange års slid.

Brug stave af høj kvalitet til dit sildebensparket

Når du lægger sildebensparket er det især vigtigt, at parketstavene er meget præcise i mål og vinkler. Det gælder nemlig om at lægge stavene helt tæt, så mønsteret i sildebensparketgulvet holdes. Er der bare små unøjagtigheder i stavene, vil fejlene forplante sig til hele gulvet.

Lægning af sildebensparket med fer og not

Stavene til lægning af sildebensparket er forsynet med fer og not på alle fire sider. De leveres i en portion, hvor den ene halvdel er venstrestave og den anden er højrestave. De to typer er spejlvendt med hensyn til placering af fer og not, så sildebensmønsteret går op.

LÆS OGSÅ: Luksusgulv i massiv eg

Et jævnt underlag til sildebensparketgulvet

Sildebensparket kan lægges på et eksisterende bræddegulv, på et undergulv af spånplade eller krydsfinér eller på forbehandlet beton. I artiklen her er underlaget et gammelt, ujævnt bræddegulv, der må høvles af, inden sildebensparkettet lægges – stav for stav – og det fantastisk flotte resultat kan nydes.

Træsorter du kan bruge til sildebensparketgulv

Træsorten, vi er faldet for til vores sildebensparket, hedder bilinga og minder en del om kirsebær. Dog koster den kun omkring det halve. Derudover skal du regne med en udgift til parketlim og en speciel spartel.

Omhyggelig hjemmehåndværker

Det er hverken nemt eller hurtigt at lægge sildebensparket. Men er du en habil hjemmehåndværker og omhyggelig med dit arbejde, så kan du ved hjælp af vejledningen i artiklen her selv udføre den omfattende opgave – og få et smukt, nyt sildebensgulv som belønning.