SÅDAN: Lægning af sildebensparket

Lægning af sildebensparket tager tid, men resultatet af dit arbejde, er et superflot gulv, der holder i mange år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4-5 dage/20 m2
Pris
300-600 kr/m2

Intro

Vil du lægge dit eget af sildebensparket, skal du forberede dig på, at det kommer til at tage tid. Samtidig stiller opgaven store krav til dine evner som gør det selv’er. Til gengæld er resultatet af dit arbejde et fantastisk flot gulv, og er dit sildebensparketgulv lagt rigtigt, så holder det i flere hundrede år.

Sildebensparket er elegant holdbarhed

De massive sildeparketgulve af enkeltstave, der lægges efter fine, gamle håndværkstraditioner, er nemlig ikke kun særdeles elegante. De har også så høj en kvalitet, at de kan holde til mange års slid.

Brug stave af høj kvalitet til dit sildebensparket

Når du lægger sildebensparket er det især vigtigt, at parketstavene er meget præcise i mål og vinkler. Det gælder nemlig om at lægge stavene helt tæt, så mønsteret i sildebensparketgulvet holdes. Er der bare små unøjagtigheder i stavene, vil fejlene forplante sig til hele gulvet.

Lægning af sildebensparket med fer og not

Stavene til lægning af sildebensparket er forsynet med fer og not på alle fire sider. De leveres i en portion, hvor den ene halvdel er venstrestave og den anden er højrestave. De to typer er spejlvendt med hensyn til placering af fer og not, så sildebensmønsteret går op.

LÆS OGSÅ: Luksusgulv i massiv eg

Et jævnt underlag til sildebensparketgulvet

Sildebensparket kan lægges på et eksisterende bræddegulv, på et undergulv af spånplade eller krydsfinér eller på forbehandlet beton. I artiklen her er underlaget et gammelt, ujævnt bræddegulv, der må høvles af, inden sildebensparkettet lægges – stav for stav – og det fantastisk flotte resultat kan nydes.

Træsorter du kan bruge til sildebensparketgulv

Træsorten, vi er faldet for til vores sildebensparket, hedder bilinga og minder en del om kirsebær. Dog koster den kun omkring det halve. Derudover skal du regne med en udgift til parketlim og en speciel spartel.

Omhyggelig hjemmehåndværker

Det er hverken nemt eller hurtigt at lægge sildebensparket. Men er du en habil hjemmehåndværker og omhyggelig med dit arbejde, så kan du ved hjælp af vejledningen i artiklen her selv udføre den omfattende opgave – og få et smukt, nyt sildebensgulv som belønning.

Vejledning

01
Undergulvet skal være helt plant 8 Trin

Det nye parketgulv skal her lægges oven på et gammelt bræddegulv. Det er ujævnt som et vaskebræt, og det går slet ikke. Derfor er det nødvendigt - som det allerførste - at gøre gulvbrædderne helt plane.

Normalt vil man rette et bræddegulv af ved at køre hen over det med en valsesliber. Men da overfladen her er mættet med et tykt lag blød fernis, som ødelægger slibepapiret, foreslår gulvlæggeren en regulær gulvafhøvling inden selve afslibningen.

Det er præcis den samme arbejdsgang, du skal benytte, hvis du blot vil renovere et gammelt og ujævnt bræddegulv. Så skal du dog afslutte med olie, lud eller lak.

1

Med et retholt eller et vaterpas på to meter måles, om gulvet er plant. Når det er rettet af, må gulvet kun afvige med plus/minus 2 mm fra retholtet.

2

Tjek, om der er knirkende områder eller brædder, der vipper opad. I disse områder skrues brædderne fast. Husk at undersænke skruehoveder 3 til 5 mm.

3

Alle søm skal være slået 3 til 5 mm ned under overfladen. Gå gulvet efter med dyknagle og hammer.

4

Det er nu tid til at fjerne det øverste lag fernis med gulvafhøvleren. Kør maskinen på langs ad brædderne og dermed også på langs ad træets årer. Husk, at du skal bruge både åndedrætsværn og høreværn.

5

Gulvet rettes herefter af med en gulvslibemaskine forsynet med groft slibepapir, korn 40-60. Nu køres diagonalt på gulvet - det vil sige fra hjørne og til hjørne - indtil “grøfterne” er helt væk.

6

Langs væggene slibes den sidste fernis af med en kantsliber. Brug papir korn 40-60. Bevæg maskinen konstant, så den ikke graver sig for langt ned.

7

Det er en god idé at prime hele undergulvet med en akrylprimer. Det sikrer mere tid, når parketstavene skal lægges i lim. Skal undergulvet spartles, er det under alle omstændigheder nødvendigt at prime.

8

På gamle gulve er der ofte opstået nogle store fordybninger (lunker) på midten af gulvet. De skal spartles ud med gulvspartelmasse, så der dannes et jævnt underlag for parkettet. Spartelmassen rettes af med et lige bræt eller en metalskinne. Når spartelmassen er hærdet færdig, skal du give afretningen noget primer.

02
Parkettet lægges - stav for stav 12 Trin

Når undergulv er helt i orden, kommer den sjoveste - og sværeste - del af projektet: Sildebensmønsteret skal lægges stav for stav.

Firmaet, der leverer stavene, anbefaler, at de limes til undergulvet af træ. Den professionelle gulvlægger foretrækker derimod at sømme dem for lettere at kunne styre mønsteret.

Efter selv at have arbejdet med stavene lyder anbefalingen fra Gør Det Selv’s fagmand Peter Svendsen: Vælg en kombination. Læg stavene i lim, og søm så mindst hver tredje stav fast. Nogle steder vil det endda være nødvendigt at sømme hver eneste stav for at tvinge mønsteret på plads.

Starten betyder alt

De første to rækker stave, der lægges ned gennem rummet efter en snor, er de absolut vigtigste. De skal ligge utroligt præcist - indbyrdes og i forhold til snoren. De to rækker er ganske enkelt fundamentet for den videre lægning.

Dernæst smører du lim på gulvet og lægger en hel række stave ad gangen. Skift mellem højre- og venstrestave for hver nye række.

Og lad det være sagt igen: Alle samlinger skal være helt tætte, ellers løber mønsteret.

1

Indfatninger omkring døre skæres af forneden, så det nye gulv kan føres ind under. Det klares let ved at lægge et par stave under fukssvansen.

2

En snor er spændt ud mellem to søm som en linie midt i rummet. En prøveudlægning viser dog, at snoren skal flyttes en anelse - ellers bliver der alt for små stumper stave ud mod væggene.

3

De to første rækker stave lægges med hjørnerne lige under snoren. Søm dem fast i nødvendigt omfang. Husk at bruge en dyknagle, så stavene ikke bliver beskadiget. For enden støttes rækkerne af klodser.

4

Udgangsrækkerne er lagt efter snoren hele vejen igennem fløjdøren og ind i det tilstødende rum. Nu kan du begynde at lægge resten af gulvet med udgangspunkt fra disse rækker.

5

Limen smøres på gulvet til én række stave ad gangen. Undgå lim på de trekantede hak, som mønsteret efterlader ved væggen.

6

Hver enkelt stav skal bankes forsigtigt på plads. Brug en slagklods, hvis du er nødt til at tvinge staven på plads med lidt hårdere slag. Du kan også sømme nogle af stavene fast om nødvendigt.

7

Stave til de trekantede hak langs væggene tilpasses lettest således: Lav en vinkel af en plade og to lister. Læg stavene op i holderen, og streg trekantens højde op.

8

Giv stavene numre fra venstre mod højre, så der er styr på dem. Skær dem i smig, og smør rimeligt med lim på gulvet i hakket - brug en pensel, så du også kommer godt ind i alle hjørnerne.

9

De første stave, der monteres, trykkes på plads med et koben - spændt op med en klods. Stavene gøres fast med søm til undergulvet.

10

Stumperne for enden af rækkerne er tit løse på ældre sildebensgulve. Kom almindelig hvid snedkerlim på alle kanter, og tryk dem på plads.

11

Pres de små stavstykker godt på plads ved hjælp af den viste opstilling med koben og klods. Lad arrangementet stå, indtil limen er tørret. Det tager en times tid. Overskydende lim slibes af senere.

12

Sildebensparkettet føres ind under dørindfatningen, som tidligere blev kortet af. Her har vi også ført gulvet ud til dørtrinnets bundstykke. Sprækken kan lukkes med en tynd metalskinne.

03
Den sidste finish 5 Trin

Det nylagte sildebensgulv vil næsten altid have nogle små niveauspring ved mange af samlingerne - også selv om stavene er af høj kvalitet, og du har været meget omhyggelig med lægningen.

Den professionelle gulvlægger fjerner niveauspringene - hurtigt og effektivt - med en gulvslibemaskine. Og derefter finpudser han med en rondelsliber.

Firmaet, der producerer stavene, anbefaler, at der udelukkende anvendes en rondelsliber - først med korn 60 og til slut med korn 120.

Efter at have afprøvet begge metoder er Gør Det Selv’s konklusion: Ja, det går meget hurtigere med den store gulvsliber, men det kræver øvelse ikke at slibe for meget af.

Derfor er det sikrest at holde sig til rondel-sliberen, der er noget langsommere. Til gengæld risikerer du ikke at ødelægge gulvet.

1

Niveauspringet i samlingerne kan hurtigt slibes væk med en gulvslibemaskine. Men spring dette led over, hvis du ikke er helt fortrolig med maskinen.

2

Brug rondelsliberen til hele afslibningen - eller kun til finpudsning efter gulvmaskinen. Læg først en pad og derefter en netrondel (korn 60 til grovslibning og korn 120 til finslibning) under maskinen.

3

Når gulvet er slebet plant og støvsuget, er det parat til oliering. Ryst dunken, og hæld 1-2 dl olie på gulvet ad gangen. Rondelslibemaskinen forsynes med en hvid pad (polerskive).

4

Fordel nu olien med polerskiven, og tilfør mere, indtil cirka 10 kvadratmeter er blevet behandlet. Arbejd olien ned i overfladen med maskinen - område for område.

5

Gulvet poleres nu efter med en gulvklud, der er lagt under en tør polerskive. Fold hjørnerne ind over skiven, inden rondelsliberen sænkes ned. Kluden suger også overskydende olie.

Video

TIPS: Tjek gulvet med et vaterpas

TIPS: Tryk fodpanelet ned

TEKNIK: Almuepanel - indvendigt hjørne

Helt tæt samling, selv om væggene er skæve

TEKNIK: Almuepanel - udvendigt hjørne

Pæne, tætte samlinger selvom hjørnet er skævt

Tips & Tricks

Smukke gulve i mange mønstre

De massive parketstave kan lægges i andre mønstre end det klassiske sildebensmønster. Foretrækker du et enkelt gulv, så overvej “kvadrat” eller “forløb”. Er du til mere sprælske løsninger, kan du blande forskellige træsorter og stavlængder i engelsk eller hollandsk mønster.

Skråtavlet mønster

Kvadrat med ramme

Kvadratmønster

Stigemønster

Engelsk mønster

Hollandsk mønster

Ram ind med borter

Du kan føje endnu en portion elegance til dit nye gulv ved at ramme det ind med en frise eller bort.

Umiddelbart lyder det måske vanskeligt og tidskrævende. Men det er ikke tilfældet.

Når et skråt mønster lægges helt ud til panelerne, skal hver enkelt stav ud mod væggen skæres til med et skråt snit. Det tager tid og kræver en hel del præcision.

Skal gulvet derimod have en bort, lægger du først midterfeltet og lader blot stavene stikke ind i bortfeltet. Med et meget lige bræt eller en metalskinne som land skærer du så midterfeltets yderkant ren med en rundsav. Og herefter kører du med en overfræser langs med kanten for at lave en not, som passer til feren på bortens stave. Du er nu parat til at lægge borten hele vejen rundt om midterfeltet.

Ofte vil det være muligt at justere bortens bredde, så du undgår at skære stave til mod væggene.

En smal bort med faldende forløb i det smukke, traditionelle sildebensmønster giver gulvet et helt nyt og spændende udtryk.

Her er det faldende diagonale mønster forsynet med en tynd frise af en mørkere træsort og en bort på en stavs længde.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Trægulve