Klargøring til gulvafslibning
1. Gulvet vaskes og renses – også ned i sprækkerne, som kradses rene med støvsugeren tæt på. Ellers risikerer man at slibe urenheder ned i træet.
2. Limrester, spartelmasse og lignende skrabes væk, så det ikke sætter sig i slibepapiret og ødelægger det.
Slibning af de store flader
1. Til lakerede gulve anbefales korn 24 – til gulve uden lak anbefales korn 40. Valsen løftes fri af gulvet, maskinen startes, og man begynder derefter at gå, før valsen sænkes og tager ved.
2. Umiddelbart før man når væggen, hæves valsen igen ved hjælp af håndtaget. Hvis valsen kører bare et øjeblik, mens maskinen står stille, graver den sig ned i træet.
3. Skub maskinen fremad, og træk den bagud i forskudte baner, så gulvet slibes lige meget overalt. De første baner efterlader tydelige spor, men derefter skal der arbejdes systematisk for at slibe jævnt.
Værktøj til gulvafslibning: 3 maskiner
Skal man slibe ned til rent træ, er der brug for en gulvslibemaskine med valse. Den fås i to udgaver: en stor udgave på 70 kg og en mindre udgave på ca. 45 kg. Man kan nå mere med den tunge end med den lettere, men den er stor at tumle.
En kantsliber er smart, fordi den kommer tættere på væggen, og har den et “næb”, når den ind under fx rør og skråvægge. Begge slibemaskiner kan lejes hos byggemarkedet.
Det sidste stykke helt ind til kanten klares med en trekantsliber. Det samme gælder ved fodpanelerne.
Slib helt færdigt med hver kornstørrelse
Gammel gulvlak
Den dybeste skade, du vil fjerne, afgør, hvor dybt alt træ skal fjernes. Start med papir, der passer til opgaven.