Sådan sliber du dit gamle trægulv

Det er et stort arbejde at slibe det gamle plankegulv. Til gengæld bliver det flot, og gøres det rigtigt, sparer man også nemt et par tusind kroner. Det vigtigste er at forberede gulvet, så det ikke ødelægger slibepapiret. Hvert ark koster op mod 100 kroner, og der skal bare et enkelt søm til at rive det i stykker. Derudover gælder det om at vælge det rigtige slibepapir.

Gulvafslibning: Sådan gør du

TÅLMODIGHED: Der skal vandres mange ture frem og tilbage, før gulvet er rent og glat. Men tålmodighed og systematik belønnes.

Klargøring til gulvafslibning

1. Gulvet vaskes og renses – også ned i sprækkerne, som kradses rene med støvsugeren tæt på. Ellers risikerer man at slibe urenheder ned i træet.

2. Limrester, spartelmasse og lignende skrabes væk, så det ikke sætter sig i slibepapiret og ødelægger det.

3. Løse gulvbrædder gøres fast, alle søm dykkes 2-3 mm ned under overfladen, og skruer drejes ned. Rager de op, flænser de hurtigt slibepapiret.

Kanter og hjørner

1. Start med at slibe kanten i hele rummet med en kantsliber. Det meste fanges ved at trække sliberen langs væggen. Beskyt væggen med fx stift pap.

2. I hjørnerne af rummet og ved fodpaneler er der brug for en trekantsliber for at nå helt ind til kanten.

TIPS: Stop støvet

En lukket dør slutter slet ikke tæt nok til at forhindre, at slibestøv finder vej ud i resten af huset og trænger ind overalt – helt ned i skabe og skuffer. Så det betaler sig at lukke af med plast, der tapes fast til gulv og vægge.

Slibning af de store flader

1. Til lakerede gulve anbefales korn 24 – til gulve uden lak anbefales korn 40. Valsen løftes fri af gulvet, maskinen startes, og man begynder derefter at gå, før valsen sænkes og tager ved.

2. Umiddelbart før man når væggen, hæves valsen igen ved hjælp af håndtaget. Hvis valsen kører bare et øjeblik, mens maskinen står stille, graver den sig ned i træet.

3. Skub maskinen fremad, og træk den bagud i forskudte baner, så gulvet slibes lige meget overalt. De første baner efterlader tydelige spor, men derefter skal der arbejdes systematisk for at slibe jævnt.

4. Indimellem vendes maskinen og køres fremad/bakkes i modsat retning for at slibe tæt ud til væggen i begge ender af rummet. Kør hele rummet over, til gulvet er plant, og træet rent.

Værktøj til gulvafslibning: 3 maskiner

Skal man slibe ned til rent træ, er der brug for en gulvslibemaskine med valse. Den fås i to udgaver: en stor udgave på 70 kg og en mindre udgave på ca. 45 kg. Man kan nå mere med den tunge end med den lettere, men den er stor at tumle.

En kantsliber er smart, fordi den kommer tættere på væggen, og har den et “næb”, når den ind under fx rør og skråvægge. Begge slibemaskiner kan lejes hos byggemarkedet.

Det sidste stykke helt ind til kanten klares med en trekantsliber. Det samme gælder ved fodpanelerne.

Den mest udbredte fejl ved gulvafslibning

Den udbredte fejl, når man sliber gulve af, er at gå for tidligt over til finere papir. Det koster ufatteligt meget tid, det er vildt dyrt i slibepapir, og du risikerer, at du aldrig bliver færdig. Det groveste papir er det mest effektive, så med det skal du slibe gulvet rent og plant. Al lak, alle skader, alle ujævnheder skal væk. Derefter handler det alene om at fjerne slibesporene ved at bruge papir, der giver mindre spor. Og da papiret er mindre effektivt, jo finere det er, fjerner du alle spor fra korn 24 med korn 40, alle spor fra korn 40 med korn 80 osv. Og med hvert papir sliber du, til en tur mere ikke ses.

Slib helt færdigt med hver kornstørrelse

Gammel gulvlak
Den dybeste skade, du vil fjerne, afgør, hvor dybt alt træ skal fjernes. Start med papir, der passer til opgaven.

Korn 24
Det grove papir fjerner træ, til du har en jævn, ren flade – med meget grove slibespor.

Korn 60
Det grove papir fjerner træ, til du har en jævn, ren flade – med meget grove slibespor.

Korn 100
Stadig finere – og mindre effektivt – papir gør sporene stadig mindre uden at gå dybere.

Korn 150
Det fineste slibepapir skal derfor kun fjerne ganske lidt – og giver selv minimale spor.

    Andre læser lige nu ...