14 TIPS: Sådan fjerner du fastlimede ting

Det er møgbesværligt at få ting af, som er limet fast. Men det kan lade sig gøre. Se vores 14 geniale tips til, hvordan du får limede ting til at GIVE SLIP!

Det er besværligt at få ting af, som er limet fast. Og det er direkte irriterende at slide med at fjerne rester af gammel lim og tape bagefter.

Der findes heldigvis enkle løsninger, hvor du allerede har det der skal til, i værkstedet.

Og til de rigtig drilske opgaver kan du med fordel leje en specialmaskine.

Se hvordan du fjerner:

1. Tæppetape

Prøv at opvarme tapen med en hårtørrer, eller forsigtigt med en varmepistol. Det kan blødgøre limen lidt, så tapen kan trækkes af. Hvis der er limrester tilbage på gulvet, kan det efterfølgende fjernes med lidt rensebenzin på en klud. Hvis tapen er brændt fast, og tapelimen er hård som sten, skal det slibes væk eller fjernes med siklinge eller skrabejern.

2. Spejl sat op med silikone

Spejle er ofte limet op med monteringslim eller silikone, og så er det en udfordring at få spejlet ned i ét stykke. Sno 4-5 lange stykker ståltråd godt sammen til en wire og før dem bag om spejlet. Så kan du ”save” limen over (få en hjælper til at holde på spejlet). Rester fjernes med skraber og varmepistol.

3. Etiketter på ting af metal og træ

Du skal bruge en varmepistol og trække forsigtigt i et hjørne, mens du varmer. Du skal dog være lidt forsigtig, for klistermærket skal kun opvarmes tilstrækkeligt til, at limen blødgøres. Der skal ikke gå ild i papiret eller i malingen under etiketten.

Du kan gøre det samme med selvklæbende skilte på vinduer. Her skal du være opmærksom på, at det ikke er koldt (under 15 grader), når du blæser varme på ruden, for ellers kan den revne. De sidste limrester fjernes med terpentin.

4. Almindeligt tapet

Der er forskellige måder at fjerne tapet på, og metoden afhænger af, hvor fast tapetet sidder. Nogle gange kan det trækkes af i store flager, og resten fjernes med en tapetstripper med et bredt barberbladslignende blad.

Andre gange må du gå den seje vej med først at ridse overfladen og så bruge en bred spartel og en tapetafdamper, der kan lejes hos farvehandlere og i byggemarkeder.

Der findes også kemisk tapetopbløder, som tilsættes vand og påføres med rulle, men den metode kræver ofte flere omgange med tapetopbløderen. Til alle tre metoder skal du huske at dække gulvet godt af.

1

Afdamperen skal holdes temmelig længe ind på væggen, før tapetet kan fjernes med en spartel.

2

5. Klæbepuder

De er smarte, når der skal hænges plakater og mindre ting op på væggen, men de kan være svære at få af, når tingene skal have ny plads.

Grib en god hårtørrer eller varmepistolen, og varm forsigtigt op, til du kan trække puden af. Skulle der være enkelte limrester tilbage, kan de ofte nulres væk. Brug kun opløsningsmidler, hvis du har planer om at male hele væggen bagefter.

6. Montagelim

Er fodpanelerne sat fast med montagelim, er der ikke så meget andet at gøre, end at sætte et koben bag panelerne og så rykke dem af.

Skær først langs kanterne med en hobbykniv, så tapetet ikke ryger med. Vil du undgå for store skader, så læg en træklods mellem væggen og kobenet.

7. Kontaktlim

Kontaktlim er noget fedtet stads at fjerne, og det bedste er at varme det op med en god hårtørrer eller nænsomt med en varmepistol og så skubbe det af med en spartel.

Sidder limen på noget, der kan tåle opløsningsmidler som xylen eller cellulosefortynder, fjernes limen med det og en bomuldsklud, som hele tiden vendes eller skiftes, da du ellers bare tværer limen rundt.

8. Fastbrændt malertape

Når maletape har siddet for længe dvs. over en uge, kan den være umulig bare at trække af. Så er det med at gribe hårtørrer eller varmepistol, og varme nænsomt, så limen blødgøres og slipper. De sidste spor af limen kan fjernes med fx rensebenzin eller endnu bedre lampe-olie, der ikke opløser maling.

Hvis tapen er brændt virkelig fast på vinduet, kan det være nødvendigt at skrabe den af med skraberen til køkkenets kogeplader. På fodlister kan det i værste fald være nødvendigt at gribe til slibepapir.

9. Tæppe på gulv eller trappe

Et gammelt tæppe, der er limet på, kan være nemt at rykke af, men så sidder skumbelægningen som regel tilbage. Den fjernes manuelt med en spartel.

De sidste rester af limen fjernes med petroleum og en klud. Er det ikke nok, må du bruge en grovkornet slibemaskine eller høvle gulvet af.

Skumbagsiden fra tæppet sidder fast, men kan skrabes af manuelt

10. Silikonefuger i badeværelset

Silikonefuger i badeværelset holder ikke evigt.

Gammel fuge skæres væk med en hobbykniv, men skær ikke for dybt fra begyndelsen, så risikerer du nemlig at ødelægge vådrumssikringen inde bag fugen. Skær hellere lag på lag, til du er helt i bund.

Dernæst kan du fjerne de sidste rester med acetone, der pensles på og tørres af med en klud.

Brug ikke silikonefjerner, det kan meget let opløse vådrumssikringen inde bag fliserne.

11. Fliser

Først bankes fliserne ned med hammer og mejsel, hvilket ikke plejer at give de store udfordringer. Genstridige stumper kan dog kræve, at du bruger en vinkelsliber.

Fliseklæberen kan fjernes på flere måder afhængig af limtype. Klæber på mørtel-eller cementbasis fjernes med hammer og mejsel eller slibes væk med fx diamantkopskive.

Er fliseklæberen af kunststof (føles som hård gummi) kan du med fordel bruge en varmepistol og spartel. Skal der nye fliser op samme sted, behøver du ikke være helt så nøjeregnende med at fjerne klæber på mørtel-basis, men hvis der skal glasfilt op, skal det hele væk og spartles derefter.

12. Linoleum på gulv eller trappe

Linoleum kan holde i 100 år, bogstavelig talt, men bare det har ligget 20-30 år, er det som om, det er svejset fast. Du bør kraftigt overveje at leje en såkaldt gulvstripper, som er en maskine, der kan skære linoleumen og det meste af den gamle lim af. Efterfølgende skal overfladen høvles eller slibes, så du får de sidste rester af limen af, før du færdigbehandler gulvet. Maskinerne udlejes af bl.a. gulvbutikker og byggemarkeder.

13. Tætningslister

Selvklæbende gummi- eller plasttætningslister holder ikke evigt, og når de skal udskiftes, har du udfordringen med at få limen til at slippe taget.

Prøv først tricket med at opvarme listen og dermed limen med en hårtørrer eller varmepistol, mens du trækker listen af. Virker det ikke, så må du rykke listen af og evt, fjerne limrester med et opløsningsmiddel eller slibepapir.

14. Trælim på møbler

Skal fjernes manuelt med stemmejern, slibepapir og evt. en savklinge. Er der lim i dyvelhuller, skal de bores ud, men pas på ikke at bore hullet større end dyvlen. Er der brugt gammeldags varm lim, kan du også prøve med varmepistolen her.

Effektive våben når du skal fjerne lim

    Andre læser lige nu ...