SÅDAN SIKRES EN HELT FAST BUND
1. Allerførst afgrænses området med pæle, som man trækker snore ud imellem. På pælene markeres belægningens planlagte højde med det valgte fald (typisk 1,5 cm pr. meter).
2. Hvor meget muld der skal graves af, afhænger først og fremmest af, hvad belægningen skal bruges til. Til en fliseterrasse skal du ca. 35-40 cm ned. Til en indkørsel skal du grave 50-60 cm af.
3. Til små områder, fx en havesti eller en lille terrasse, kan du klare gravearbejdet med en spade. Til en stor terrasse eller en indkørsel, hvor du skal dybere ned, anbefaler vi en minigraver.
SÅDAN KOMPRIMERES BUNDSIKRINGSGRUSET
1. Bundsikringsgruset hældes/skovles ud i passende lagtykkelse og fordeles. Det er lettest at fordele med en asfaltrager, men bagsiden af en helt almindelig haverive kan også sagtens bruges.
2. Gruset sætter sig ca. 5 cm pr. 15 cm grus, når det komprimeres, så mål afstanden op til den snor, du skal bruge til at bestemme den færdige højde på belægningen, og fyld på om nødvendigt.
VÆRKTØJ: GØR DET TUNGE ARBEJDE LETTERE
PLADEVIBRATOR
Skal du blot komprimere sand og grus, kan du klare dig med en model på 100 kg, hvis du kører over ad flere omgange og med et stort overlap. Men skal du også bruge den oven på den færdige belægning, skal du have fat i en model på mindst 200 kg.
MINIGRAVER
Når du graver ud til indkørsel eller terrasse, skal der fjernes overraskende meget jord. En terrasse på 20 m2 kræver typisk, at du graver 7 m3 jord væk. Det er meget at grave med en spade, så lad minigraveren klare det hårde arbejde på en formiddag.
JORDLOPPE
En jordloppe er uovertruffen til at stampe råjord. Den banker fx musegange sammen og sikrer, at underbunden er så fast, at der ikke kommer sætninger i belægningen.
MOTORBØR
Sand og grus er tungt, så hvis du skal i gang med et stort projekt, fx en indkørsel, er det hurtigt og nemt at flytte materialerne med en motorbør med selvlæsser.