Læg en knoldebro i piksten

En knoldebro i piksten kan være utrolig flot op ad et hus. Specielt til ældre huse er det meget smukt.

Her vil vi lave en 30 cm bred knoldebro op til vores terrasse. Der første, brolæggeren gør, er at sætte et spyd 30 cm ud fra terrassen. Det samme gøres i den anden ende. Med et vaterpas bestemmes faldet.

Er knoldebroen op til et hus, skal faldet være væk fra huset. Da de piksten, vi bruger, er meget ujævne, hæves de 2 cm i forhold til terrassen. Når højden er sat af på begge spyd, forbindes de med en snor, der ud over højden også er flugten til yderkanten af knoldebroen.

Der skal graves ca. 5 cm jord eller som her grus væk, så der er plads til at sætte pikstenene. Som ved brosten skal disse piksten sættes og ikke lægges.

Det betyder, at hovedparten af stenen skal være under gruset. Den må ikke lægges fladt, da stenen så vil vippe, når man fx går på den. Det kan være noget af et puslespil at sætte en knoldebro, hvis det skal være fagligt korrekt. Dels må der ikke være gennemløbende fuger mellem stenene.

Dels skal man sørge for at variere i størrelsen. Og endelig opnås det flotteste resultat, hvis man sørger for at vælge sten i forskellige farver. Er underlaget for hårdt, er det nødvendigt at løsne det for at kunne slå stenene ned i gruset.

Man bør altid have rigeligt med sten, så der er noget at vælge imellem. Specielt i slutningen er det vigtigt, at stenene passer til hinanden, da kanten skal være lige.

Knoldebroen er nu sat, og som ved andre natursten skal fugerne fyldes med grus. For at få stenene til at stå helt fast skal de stampes med en håndstamper. Som det ses, bliver stenene trykket en smule ned i gruset.

Knoldebroen fejes igen over med en gang grus, så fugerne bliver fyldt op. Natursten er altid pænest, når de er våde. Så her sprøjter brolæggeren dem med lidt vand, så man rigtigt kan se farvespillet mellem stenene.

LÆS OGSÅ: Småsten til haven

    Andre læser lige nu ...