Mal listeloftet og få mere lys i rummet

Hvis du vil male dit træloft hvidt, kan du klare det meste af arbejdet fra gulvet. Det gør maleren.

Et lag hvid maling gør underværker på et gulligt profilbræddeloft. Hvis du gør som maleren, kan du klare det meste af arbejdet fra gulvet – og spare de mange ture op og ned ad stigen.

Maleren arbejder naturligvis hurtigere end os andre. Men lurer du hans metoder af, kan du sætte tempoet op og arbejdet med at male træloft bliver nemmere at overskue.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Dæk af før du maler dit træloft

Det tager tid at dække ordentligt af med malertape langs lister og filt, pap eller plastik på gulve og over møbler og vægge. Men det er tid, der betyder rigtig meget for det færdige resultat.

Springer grundrens over

Når maleren skal male træloft, springer han afvaskning med grundrens over. Det tager for lang tid, og træet risikerer at rejse sig, så der også skal slibes. Så hellere et lag ekstra maling.

Hvis træloftet er meget beskidt, bør du vaske det. Men det skal være helt tørt, inden du maler. Ellers hæfter primeren ikke så godt. På et hvidpigmenteret listeloft er et lag grunder og to lag slutmaling rigeligt.

LÆS MERE: Sådan maler du korrekt og undgår fejl

Ekstra maling på mørke lofter

Mørkere trælofter skal i mange tilfælde have et lag maling mere. Regn med 3-5 liter grundmaling og 2-3 liter slutmaling pr. lag til 20 kvadratmeter loft.

Det er vigtigt, at bruge en grunder, der dækker knasterne i et profilbræddeloft ordentligt. Vil du være på den sikre side, kan du pensle med knastlak, inden du grunder.

Afgørende afdækning

Har du malet bare én gang, så ved du, at afdækning tager tid. Men det er tid, der betaler sig rigtig godt tilbage. Og maleren er ikke fedtet med materialerne. For ordentlig afdækning er afgørende for resultatet.

Malertape er uundværligt. Vælg gerne den, der er cirka 3 cm bred. Den er nem at styre. Gå også efter god kvalitet. Nogle af de billige klæber dårligt.

Akrylfugemasse er ikke afdækning! Og dog! Når vi tager det med her, er det, fordi det er genialt til at forsegle malertapen, så loftsmalingen ikke løber ned på væggen. Metoden kan også bruges, når du skal male vægge, men ikke fodpaneler. Vælg en god fugepistol, hvor det er nemt at dosere fugemassen jævnt.

Filt eller pap er fint til afdækning af gulve. Men lad være med at bruge plast. Du glider nemt på det, og du slæber nemt malingen rundt i huset.

Kraftig plast - gerne 2 meter bredt - er genialt til afdækning af møbler, vægge og ting, der hænger på væggene.

Maleren sørger for at dække af med så lange tapestykker som overhovedet muligt. Så går det meget hurtigere, når tapen skal ned igen, og han kan klare arbejdet uden at skulle op på stigen.

Til afdækning af væggene anbefaler han en god kraftig afdækningsplast i cirka 2 meters bredde. Det er rigeligt til at beskytte væggen mod stænk og til at dække af for de ting, som du har hængende på væggen. Kun store reoler og skabe, der hænger tæt på loftet, er det nødvendigt at skrue ned. Lofts lamperne skal du selvfølgelig også have ned. Men så er du også klar til at gå i gang.

1

Start med at dække af med malertape langs skyggelisterne. Undgå at trykke tapen helt op bag ved skyggelisten, ellers bliver den vanskelig at få af igen i ét helt stykke.

2

Hæft afdækningsplast fast på tapen. Så er væggene beskyttet mod stænk. Husk også at dække alle møbler til. TIPS: Ruller du plasten ud langs alle vægge først, så er den lige til at trække op - og du slipper for mange ture op og ned ad stigen.

3

Dæk gulvet med filt. Hele gulvet skal dækkes, for malingen stænker en del. Suppler evt. med afdækningspap på steder, hvor du ikke skal gå så meget. Så sparer du lidt på filten.

4

Læg en tynd pølse akrylfugemasse langs underkanten af skyggelisten. Så forsegler du toppen af malertapen, så malingen ikke kan trænge ned på væggen. Og samtidig lukker du sprækken pænt af op mod skyggelisten.

5

Glat fugen med en pensel, som du forinden har dyppet i vand og rystet godt af. Så trykkes fugemassen godt op under skyggelisten. Samtidig sørger du for at trække fugen så tynd, at den nemt kan trækkes af igen sammen med malertapen.

Værktøj til loftsmaling

Hold dig fra billige pensler og ruller! Sådan lyder et af de vigtigste råd fra vores maler. Pensler og malerruller af god kvalitet giver det flotteste resultat, og så kan de indeholde mere maling uden at dryppe og stænke - og dermed spare dig for mange dyp i maler spanden. Og så holder de længere, hvis du altså sørger for at rengøre dem grundigt efter brug.

Teleskopstangen gør, at du kan udføre det meste af arbejdet, mens du går nede på gulvet. Gå efter en stang med tykkere greb (øverst) end dem, der normalt sælges (øverst).

Radiatorpenslen er nem at styre, når du skal male (beskære) langs kanter. Og den er især velegnet til maling af loftet. Det lille knæk gør nemlig, at det er meget nemmere at komme til.

Malerspand. Du behøver ikke at investere i en autoriseret malerspand. Der skal bare være god plads til rullen, og siderne skal være så høje, at der er god plads til at rulle overskydende maling af. Læg en pose i spanden, og hæft den til ydersiden, så den sidder godt fast.

Malerrullen skal du ikke spare på. En rulle til 75-80 kroner kommer godt op i profi-lerne, og du kan male større flader pr. dyp. Inde langs kanten skal du bruge en 15-20 cm lang almindelig rulle. Til de store flader skal du bruge en langhåret syntetisk rulle.

Grundmaling

1

Fej loftet grundigt, så støv og spindelvæv bliver fjernet. I de fleste tilfælde er det nok. Er loftet meget misfarvet, kan du vaske med grundrens. Men vent med at male, til loftet er helt tørt - ellers hæfter grunderen ikke ordentligt.

2

Først males kanterne hele vejen rundt i rummet. Start med skyggelisterne, og husk at male på flere ledder, så malingen trykkes godt ind i samlingen mellem loft og skyggeliste. Mal kun det stykke, du kan komme til fra stigen.

3

Fortsæt inde langs kanterne med en almindelig, lille malerrulle. Og mal også efter med penslen, så du er sikker på at få malingen godt op i profilerne.

4

Rul maling på resten af loftet med en langhåret rulle. Tryk ikke for hårdt. Dels bliver du hurtigt træt i armene, dels stænker malingen meget mere. Før i stedet rullen let frem og tilbage flere gange, indtil malingen er arbejdet op i profilerne.

Slutmaling

1

Gå loftet efter for revner med akrylfugemassen, og glat efter med en fugtig pensel. Tre lag maling vil dække de fleste sømhuller, men vil du have overfladen helt glat, skal du også fuge her. Større knast-huller fuges med akrylfiller, der kan slibes.

2

Mal igen langs kanterne. Mal på flere ledder, og kom godt ind under skyggelisten med penslen. VIGTIGT! Afslut altid med at male de sidste strøg i lofts bræddernes længderetning.

3

Rul slutmalingen på resten af loftet. Her var det nødvendigt med to lag. Lad dig ikke friste til at tage meget maling på rullen for at blive hurtigere færdig. Malingen klatter, rullen har svært ved at rulle, og der kommer flere “løbere”.

4

Umiddelbart efter sidste lag slutmaling trækkes tapen af. Træk skråt nedad i en rolig, jævn bevægelse. Så slipper tapen let, og kanten bliver knivskarp. Jo længere tapestykker du har sat op, jo mere kan du klare arbejdet fra gulvhøjde.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Maler