Sådan maler du rør og radiator

Når man skal male på metal, findes der ikke én universalmetode. Malingtype og redskaber afhænger af, hvad det er, der skal males. Til en radiator med masser af riller og ujævne profiler er spraymaling eller malersprøjte det eneste rigtige valg. Til rør – både runde og firkantede – er det penslen, man skal have fat i.

Røret males først med en rusthindrende grundmaling. Herefter males med to lag slutmaling.

Røret males først med en rusthindrende grundmaling. Herefter males med to lag slutmaling.

MAL RADIATOR

1. Radiatoren vaskes omhyggeligt med grundrens på alle flader og kanter, der skal males. Skrammer og ridser kan ikke skjules med maling, så de skal slibes grundigt med slibepapir korn 150.

2. Dæk godt af bag og over radiatoren og på gulvet med afdækningspap eller malerfilt. Alle samlinger tapes med malertape, for spraymaling kommer ind i selv de mindste sprækker.

3. Først skal radiatoren have et lag primer, der skal hærde et døgn, inden selve radiatormalingen. Øverst på spraydåserne skal et plaststykke under dysen fjernes med en skruetrækker.

4. Spraydåsen føres frem og tilbage i rolige bevægelser. Hold en afstand på 25-30 cm, og spray med helt tynde lag, til radiatoren er dækket med primer i et jævnt lag. Vent 3-5 min. mellem lagene.

5. Efter et døgn er primeren hærdet, og selve radiatormalingen påføres i tynde lag. Start med de bagerste dele, og slut med de store flader. Spray kun, til malingen lige netop bliver blank.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i malersprøjten på 5 minutter

Vigtigt når du spraymaler

De små malingpartikler hvirvler rundt i luften, når man spraymaler. Så det er vigtigt at beskytte sig godt. Luft kraftigt ud, og brug som minimum en støvmaske med ventil.

Er der ikke mulighed for effektiv udluftning, anbefales en åndedrætsmaske med kulfilter. Den beskytter ikke kun mod partikler, men også mod opløsningsmidler.

Handsker og en malerdragt med hætte er også et must. De små partikler finder vej overalt, så det betaler sig at dække hele kroppen og håret med.

MAL RØR

1. Uanset om man maler indendørs eller udendørs rør, skal al løs maling og rust fjernes. Opgaven er naturligvis størst udendørs. Brug en stålbørste – evt. på boremaskine. Det letter arbejdet.

2. For at rense helt ned til rent jern kan det være nødvendigt at tage en fil i brug. Og til sidst slibes efter med slibepapir korn 80.

3. Jernet affedtes med en klud og universalrengøringsmiddel. Lad det tørre helt, inden malerarbejdet påbegyndes.

4. Mal først med en rusthindrende grundmaling. De findes i udgaver, der både kan bruges indendørs og udendørs. Mal i et tyndt lag, lad malingen tørre, og mal så med endnu et lag grunder.

5. Slut af med to lag slutmaling. Mal igen i tynde lag, og lad malingen tørre efter anvisningerne efter hvert lag.

TIPS: Effektive børster

Børster til afrensning fås i flere varianter – både til boremaskinen og vinkelsliberen. Når det handler om maling på jern, skal man bruge en stålbørste. Til rustfrit stål og ikkejernholdigt metal skal man vælge en kobberbørste.

Smart metode når det skal gå stærkt

Hvis udseendet ikke betyder så meget, kan man godt klare arbejdet uden at fjerne rust helt i bund. Med Hammerites metalmaling hindres ilten i at trænge ind, og den kan derfor bruges uden grunder.

Løstsiddende maling og rust skal dog stadig fjernes, og bunden skal affedtes. Men herefter kan man male direkte ovenpå. Dur både udendørs og indendørs.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Maler