Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan maler du rør og radiator

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når man skal male på metal, findes der ikke én universalmetode. Malingtype og redskaber afhænger af, hvad det er, der skal males. Til en radiator med masser af riller og ujævne profiler er spraymaling eller malersprøjte det eneste rigtige valg. Til rør – både runde og firkantede – er det penslen, man skal have fat i.

Røret males først med en rusthindrende grundmaling. Herefter males med to lag slutmaling.

Røret males først med en rusthindrende grundmaling. Herefter males med to lag slutmaling.

MAL RADIATOR

Mal radiator: Radiatoren vaskes omhyggeligt med grundrens på alle flader og kanter, der skal males. Skrammer og ridser kan ikke skjules med maling, så de skal slibes grundigt med slibepapir korn 150.

1. Radiatoren vaskes omhyggeligt med grundrens på alle flader og kanter, der skal males. Skrammer og ridser kan ikke skjules med maling, så de skal slibes grundigt med slibepapir korn 150.

Mal radiator: Dæk godt af bag og over radiatoren og på gulvet med afdækningspap eller malerfilt.

2. Dæk godt af bag og over radiatoren og på gulvet med afdækningspap eller malerfilt. Alle samlinger tapes med malertape, for spraymaling kommer ind i selv de mindste sprækker.

Mal radiator: Først skal radiatoren have et lag primer, der skal hærde et døgn, inden selve radiatormalingen.

3. Først skal radiatoren have et lag primer, der skal hærde et døgn, inden selve radiatormalingen. Øverst på spraydåserne skal et plaststykke under dysen fjernes med en skruetrækker.

Mal radiator: Spraydåsen føres frem og tilbage i rolige bevægelser.

4. Spraydåsen føres frem og tilbage i rolige bevægelser. Hold en afstand på 25-30 cm, og spray med helt tynde lag, til radiatoren er dækket med primer i et jævnt lag. Vent 3-5 min. mellem lagene.

Mal radiator: Efter et døgn er primeren hærdet, og selve radiatormalingen påføres i tynde lag.

5. Efter et døgn er primeren hærdet, og selve radiatormalingen påføres i tynde lag. Start med de bagerste dele, og slut med de store flader. Spray kun, til malingen lige netop bliver blank.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i malersprøjten på 5 minutter

Vigtigt når du spraymaler

De små malingpartikler hvirvler rundt i luften, når man spraymaler. Så det er vigtigt at beskytte sig godt. Luft kraftigt ud, og brug som minimum en støvmaske med ventil.

Er der ikke mulighed for effektiv udluftning, anbefales en åndedrætsmaske med kulfilter. Den beskytter ikke kun mod partikler, men også mod opløsningsmidler.

Handsker og en malerdragt med hætte er også et must. De små partikler finder vej overalt, så det betaler sig at dække hele kroppen og håret med.

MAL RØR

Mal rør: Uanset om man maler indendørs eller udendørs rør, skal al løs maling og rust fjernes. Opgaven er naturligvis størst udendørs. Brug en stålbørste – evt. på boremaskine

1. Uanset om man maler indendørs eller udendørs rør, skal al løs maling og rust fjernes. Opgaven er naturligvis størst udendørs. Brug en stålbørste – evt. på boremaskine. Det letter arbejdet.

Mal rør: For at rense helt ned til rent jern kan det være nødvendigt at tage en fil i brug. Og til sidst slibes efter med slibepapir korn 80.

2. For at rense helt ned til rent jern kan det være nødvendigt at tage en fil i brug. Og til sidst slibes efter med slibepapir korn 80.

Mal rør: Jernet affedtes med en klud og universalrengøringsmiddel.

3. Jernet affedtes med en klud og universalrengøringsmiddel. Lad det tørre helt, inden malerarbejdet påbegyndes.

Røret males først med en rusthindrende grundmaling. Herefter males med to lag slutmaling.

4. Mal først med en rusthindrende grundmaling. De findes i udgaver, der både kan bruges indendørs og udendørs. Mal i et tyndt lag, lad malingen tørre, og mal så med endnu et lag grunder.

Mal rør: Slut af med to lag slutmaling.

5. Slut af med to lag slutmaling. Mal igen i tynde lag, og lad malingen tørre efter anvisningerne efter hvert lag.

TIPS: Effektive børster

Børster til afrensning fås i flere varianter – både til boremaskinen og vinkelsliberen. Når det handler om maling på jern, skal man bruge en stålbørste. Til rustfrit stål og ikkejernholdigt metal skal man vælge en kobberbørste.

Effektive børster til afrensning af maling og rust.

Smart metode når det skal gå stærkt

Hvis udseendet ikke betyder så meget, kan man godt klare arbejdet uden at fjerne rust helt i bund. Med Hammerites metalmaling hindres ilten i at trænge ind, og den kan derfor bruges uden grunder.

Løstsiddende maling og rust skal dog stadig fjernes, og bunden skal affedtes. Men herefter kan man male direkte ovenpå. Dur både udendørs og indendørs.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Sådan maler du rør og radiator
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage