Spraymal radiatoren

Hvis du spraymaler radiatoren, slipper du for penselstrøg og bøvl med lange pensler, der alligevel har svært ved at komme til. Spraydåsen gør det meget nemmere at pifte radiatoren op.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
200 kroner

Intro

Når du skal male en radiator, er der kun én fornuftig løsning: Køb en dåser primer og en dåse radiatormaling på spray. Du slipper for at bakse med lange pensler, og sprayen efterlader ingen penselspor i malingen. Det eneste, der kræves, er god afdækning med afdækningspap og plast.

Vejledning

01
Dæk grundigt af 3 Trin

Forarbejdet er grundig afvaskning af radiatoren med grundrens. Vær omhyggelig med afdækningen. Slib eventuelle rustpletter og malingsafskalninger af med slibepapir, korn 150.

Dæk termostat og ventil samt gulv plus mindst en halv meter rundt om radiatoren af med afdækningspap. Start med primer, der sikrer, at den endelige maling hæfter ordentligt, og spray så med radiatormalingen.

1

Radiatoren skal vaskes omhyggeligt med grundrens på alle flader og kanter, der skal males. Er der skrammer og ridser, skal du slibe grundigt med slibepapir, korn 150. Spraymaling kan ikke skjule skrammer og afskalninger.

2

Dæk af med plast og malertape. Afdæk termostat og varmerør, der ikke skal spraymales. Luk for termostaten.

VIGTIGT! Radiatoren skal være helt kold, før du kan begynde at spraymale.

3

Dæk væg bag og over radiatoren samt gulvet omhyggeligt af med aviser eller som her afdækningspap. Alle samlinger mellem aviser/afdækningspap skal tapes med malertape. Spraymaling kommer ind ad selv de mindste sprækker.

02
Klar, parat, skyd! 4 Trin

Primeren og selve radiatormalingen skal begge sprayes på, og metoden er den samme i begge tilfælde. Når du har påført primeren, skal den hærde i et døgn, inden du kan fortsætte.

Når du spraymaler, er det vigtigt, at det sker i mange tynde lag frem for få tykke lag. Det sidste vil nemlig få malingen til at løbe, og så bliver resultatet ikke, som du vil have det.

Heldigvis tørrer maling og primer lynhurtigt, så du behøver kun vente 3-5 minutter mellem hvert lag.

Spraydåsen skal være i konstant bevægelse, og du skal sørge for både at spraye op og ned og fra side til side, så du fordeler malingen jævnt.

1

Radiatoren spraymales først med primer, derefter - når primeren er hærdet - med radiator-spraymaling. Øverst i dåsen skal et plaststykke under dysen fjernes, før der kan primes. Knæk det af med en skruetrækker.

2

Spraydåsen med primer føres i rolige bevægelser frem og tilbage. Hold dysen ca. 25-30 cm fra radiatoren, og spray tynde lag med tidsintervaller på 3-5 minutter, til radiatoren er helt dækket med primer i et jævnt lag.

3

Begynd med at male radiatorens bageste dele, når primeren er hærdet. Hold dysen 25-30 cm fra radiatoren. Spray kun så meget maling på radiatoren, at malingen lige netop bliver blank. Slut med de store flader.

4

Lad spraymalingen tørre en times tid, før afdækningspap/aviser fjernes. Lad spraymalingen hærde et døgn, før du åbner for termostaten igen.

Materialer

  • Radiatorspray, hvid, blank, 400 ml dåse
  • Primer Spray (antirust), 400 ml dåse
  • Malerdragt og maske
  • Grundrens, plastafdækning, malertape

Tidsforbrug

2 timer over 2 dage, da primeren skal hærde

Pris

Cirka 170 kroner

Sværhedsgrad

Det er nemt at bruge maling på spraydåse. Vær omhyggelig med afdækningen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...