Maler du (også) forkert udendørs?

Der er forskel på at male indendørs og udendørs. Når du arbejder med træbeskyttelse under åben himmel, er der flere fejl, du kan begå. Se her, hvad der kan gå galt – og hvordan du gør det rigtigt.

Alle kan være med, men inden du letter låget på malerbøtten og hiver en frisk pensel op af posen, skal du lige tænke dig om. For der er flere ting, der kan gå galt.

FEJL NR. 1: Træet er ikke tørt nok til træbeskyttelse

Hvis det har været tørvejr, eller overvejende tørvejr, længe, bør det ikke være et problem. Men tjek alligevel, at fugtigheden i det træ, du skal male på, holder sig under 18 procent. Hvis træet er fugtigere end det, lukker du fugten inde, og da vand altid finder en vej ud, vil dit malerarbejde være skønne spildte kræfter, for malingen springer af i løbet af få måneder.

Derfor er det ofte bedre at male sit træværk i sensommeren frem for om foråret.

REDAKTIONEN ANBEFALER: 2 metoder: Mal træværket så det holder

FEJL NR. 2: Du glemmer at rense træet, inden du maler med træbeskyttelsen

Hvis du bare springer ud og pensler træbeskyttelse på træværket uden at rense af inden, så maler du direkte på skidt og belægninger, som malingen ikke kan sidde fast på ret længe.
Vask træværket med malerrens, trærens eller grundrens (kært barn har mange navne) og giv også gerne træet en let slibning, hvis der er løst træ eller afskallet maling. Når det er vasket af og tørt, kan du gå i gang.

FEJL NR: 3: Du maler i solskin

Det er fint, at vejret er tørt, men direkte solskin er altså ikke fint. Det samme gælder meget varmt vejr. Træbeskyttelsen tørrer nærmest inden den har forladt penslen, og det bliver tydeligt, når du er færdig, at du ikke har malet "vådt i vådt", men har malet ind over i forvejen lyntørrede områder.

Mal i skygge eller i let overskyet vejr, og læs på malerbøtten hvilke temperaturer træbeskyttelsen kan klare

FEJL NR: 4: Du glemmer at grunde friskt træ

Hvis du maler på friskt træ, fx en nyopsat gavlbeklædning, så er det fristende blot at pensle maling på. Men hvis du vil gøre det så godt, at du slipper for at male igen de næste mange år, så SKAL du starte med en trægrunder. Den trænger ind i træet og beskytter det. Og så sikrer den, at malingen efterfølgende hænger bedst muligt fast.

At der ikke er mange, der husker at grunde, er ikke det samme som at det ikke er det klogeste ...

FEJL NR: 5: Du maler i blæsevejr

Blæst betyder også støv, og i sensommeren ofte også pollen, fx fra birketræer. Det sætter sig alt sammen i malingen, inden den når at blive overfladetør (støvtør).

Hold øje med vejrudsigten og mal, når der er vindstille eller let vind.

    Andre læser lige nu ...