Kvinde maler med hvis traebeskyttelse

Det er oplagt at træbeskytte nu – men pas på de mange faldgruber.

Sommeren går så småt på hæld, og lige nu er det oplagt at give det udendørs træværk maling (træbeskyttelse) – hvis du da ikke fik gjort det i din sommerferie.

Alle kan være med, men inden du letter låget på malerbøtten og hiver en frisk pensel op af posen, skal du lige tænke dig om. For der er flere ting, der kan gå galt.

FEJL NR. 1: Træet er ikke tørt nok til træbeskyttelse

Hvis det har været tørvejr, eller overvejende tørvejr, længe, bør det ikke være et problem. Men tjek alligevel, at fugtigheden i det træ, du skal male på, holder sig under 18 procent. Hvis træet er fugtigere end det, lukker du fugten inde, og da vand altid finder en vej ud, vil dit malerarbejde være skønne spildte kræfter, for malingen springer af i løbet af få måneder.

Lige nu får du en multidetektor, der indeholder fugtmåler, sammen med 2 numre af Gør Det Selv. Ja, tak: Vis mig multidetektoren!

FEJL NR. 2: Du glemmer at rense træet, inden du maler med træbeskyttelsen

Hvis du bare springer ud og pensler træbeskyttelse på træværket uden at rense af inden, så maler du direkte på skidt og belægninger, som malingen ikke kan sidde fast på ret længe. Vask træværket med malerrens, trærens eller grundrens (kært barn har mange navne) og giv også gerne træet en let slibning, hvis der er løst træ eller afskallet maling. Når det er vasket af og tørt, kan du gå i gang.

FEJL NR: 3: Du maler i solskin

Det er fint, at vejret er tørt, men direkte solskin er altså ikke fint. Det samme gælder meget varmt vejr. Træbeskyttelsen tørrer nærmest inden den har forladt penslen, og det bliver tydeligt, når du er færdig, at du ikke har malet "vådt i vådt", men har malet ind over i forvejen lyntørrede områder. Mal i skygge eller i let overskyet vejr, og læs på malerbøtten hvilke temperaturer træbeskyttelsen kan klare

FEJL NR: 4: Du glemmer at grunde friskt træ

Hvis du maler på friskt træ, fx en nyopsat gavlbeklædning, så er det fristende blot at pensle maling på. Men hvis du vil gøre det så godt, at du slipper for at male igen de næste mange år, så SKAL du starte med en trægrunder. Den trænger ind i træet og beskytter det. Og så sikrer den, at malingen efterfølgende hænger bedst muligt fast. At der ikke er mange, der husker at grunde, er ikke det samme som at det ikke er det klogeste ...

FEJL NR: 5: Du maler i blæsevejr

Blæst betyder også støv, og i sensommeren ofte også pollen, fx fra birketræer. Det sætter sig alt sammen i malingen, inden den når at blive overfladetør (støvtør). Hold øje med vejrudsigten og mal, når der er vindstille eller let vind.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Spar penge på maling!

Vi har alle sammen prøvet det. Vi er færdige med at male og står tilbage med halve (og hele) bøtter af dyr maling, som vi ikke får brug for, fordi vi har købt for meget. Eller også står vi søndag aften og mangler lige den sidste maling for at færdiggøre projektet.

Det kan du undgå ved at måle korrekt op inden du går ud og køber maling. I den her artikel viser vi dig, hvor let det er. Og det er samme formel uanset om du skal i gang med at male stuen, skuret, dit hus eller give træterrassen træbeskyttelse.

Ja, tak: Jeg vil gerne se, hvordan jeg nemmest beregner, hvor meget maling jeg skal købe!

VIDEO: Her kan du se laser-afstandsmåleren i aktion: