Fliser på et udvendigt hjørne

Når fliser skal mødes på et hjørne, kan vælge at skyde dem helt ud til kanten. Det giver en uglaseret og asymmetrisk kant; til gengæld er det nemt at udføre. Det pæneste resultat får man, hvis man lader fliserne mødes i en fuge lige på hjørnet – en fuge med samme bredde som de øvrige fuger mellem fliserne. Det kræver lidt mere arbejde og præcision.

Fliser i smig

SYMMETRI: Vælger man at lade fliserne mødes i en fuge på hjørnet, kræver det, at flisernes bagkant tilpasses i en vinkel, der passer til hjørnet – typisk 45 grader.

OPMÅLING OG TILSKÆRING

1. Flisernes placering planlægges.** Det bliver pænest, hvis der er en hel flise ud mod det udvendige hjørne og en hel flise i den øverste række. Husk at medregne flisens tykkelse på den anden side.

2. Sæt en støtteliste på væggen. Den placeres, så den understøtter den næstnederste fliserække. Den nederste række skal som regel tilpasses i højden, så den sættes bedst op til sidst.

3. Flisen tilpasses, så bagkanten ud mod hjørnet skæres skråt af i en vinkel, så den passer til hjørnet. Typisk vil det passe med 45 grader. Brug en diamantskive eller en skæreskive i vinkelsliberen.

4. Sådan ser det ud, når to fliser – hver med en kant, der er skåret skråt på 45 grader – sættes sammen til at nå vinkelret rundt om et hjørne.

To valgmuligheder

På udvendige hjørner kan man vælge at samle kant mod kant eller i smig, hvor kanterne er skåret til med et 45-graders snit. Det er den metode, vi viser her. Vælger man kant mod kant løsningen, bliver flisekanten synlig.

Redaktionen anbefaler: Lav en vådrumsmembran i badeværelset

Fliser på hjørner: To valgmuligheder

Øverst er fliserne skåret af på 45 grader. Nederst er fliserne samlet kant mod kant.

Vigtigt om sikkerhed

Høreværn, sikkerhedsbriller og støvmaske er nødvendigt sikkerhedsudstyr, når man bruger en vinkelsliber til at skære og slibe i fliser.

OPSÆTNING AF FLISER

1. Vend de tilskårne kanter mod hinanden, og tryk fliserne fast i klæberen på hver side af hjørnet. Ret ind på øjemål; fugesnor dur ikke på et hjørne.

2. Start næste række i hjørnet, og ret fliserne ind, så mellemrummet passer præcist til fugen i foregående række.

3. Når klæberen er tør, fjernes støttelisten. Herefter tilpasses de nederste fliser, så højden passer ned mod underlaget. Lad klæberen tørre.

FUGNING AF FLISER

1. Fliserne fuges fra begge sider, så fugemassen fylder fugen ud og danner et skarpt hjørne. Brug en gummispartel, og arbejd med diagonale bevægelser.

2. Når fugemassen har sat sig så meget, at den er stabil, kan hjørnefugen afrundes og formes forsigtigt med en hårdt opvredet svamp.

3. Når fugen er helt tør, kan man se lidt ”slør” på fliserne. Det kan fjernes ved at polere overfladen med en blød og tør klud.

LÆS OGSÅ: Fugning af fliser - sådan gør du!

Værktøj til de skrå snit

Til skæring og slibning af kanter på almindelige fliser er det bedst at bruge en diamantskive til vinkelsliberen. Det kan være lidt svært at styre i starten, så det kan godt betale sig at øve sig lidt. Til hårde flisetyper og klinker kan man med fordel bruge en vådskærer, der skærer med en vandkølet diamantklinge. Den kan købes eller lejes i de fleste byggemarkeder.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Murer