Sådan lægger du fliser på gulv og væg

Når først du har planlagt, hvordan dine fliser skal fordeles, og derpå sikret, at underlaget, som de skal sidde på, er helt plant, er du klar til selve opsætningen. Det færdige resultat afhænger af mange små faktorer, men fælles for dem alle er præcision. Små unøjagtigheder afsløres øjeblikkeligt, så fliserne skal sidde præcist i niveau og med helt ens fugebredde. Her kan du se, hvordan du klarer arbejdet.

Præcision til flisearbejdet

PRÆCISION: Når fliseklæberen er hærdet, sidder fliserne urokkeligt fast. Så brug tid på planlægning og opmåling. Og brug tid på justering, mens klæberen endnu er blød.

FLISEKLÆBER

1. Klæberen blandes op med vand efter anvisningerne. Klæberen begynder at hærde, lige så snart vandet tilføres, så bland kun det, du er sikker på at få brugt. Klæber til ¹/? m² fliser er ofte passende.

2. Klæberens konsistens er rigtig, når du kan lægge en klump på tandspartlen, uden at limen flyder ud. Klæberen røres med piskeris i en boremaskine eller – mere effektivt – et røreværk, som du lejer.

Vigtigt: Husk primer!

Stærkt sugende underlag, fx porebeton, gips, beton og puds, skal forsegles med primer, inden fliseklæberen påføres. Primeren sikrer, at underlaget ikke suger vandet ud af klæberen. Uden primer vil klæberen hæfte dårligt.

Ofte er primeren – eller forankringsgrunderen, som den også kaldes – farvet, så du lettere kan se, hvor langt du er nået. Farven forsvinder, når primeren er tør.

Underlaget skal være rent og fri for støv, og alle revner skal være spartlet ud, før du påfører primer.

3 METODER: SÅDAN SIKRER DU ENS FUGEBREDDE

Det er vigtigt, at fugebredden er helt ens både vandret og lodret. Uøvede kan med fordel bruge små plastickryds, der presses ind i klæberen og bliver siddende. Ulempen er, at de kun kan bruges til rette vinkler, og at de kan være synlige efter fugning.

Snor eller brikker er lidt sværere at styre. Til gengæld kan snorene justere for små unøjagtigheder i fliserne eller underlaget.

Både kryds, afstandsbrikker og snor findes i forskellige tykkelser.

STORE FLISER PÅ GULV

1. Gulvklinker skal lægges helt plant, og det er især en udfordring ved store formater. Løsningen går ud på at trække klinker i niveau med små plastclips.

2. Clipsene fås i flere fabrikater, fx denne her, hvor clipsens bund stikkes ind under to klinker, hvorefter en kile presses ind og tvinger de to klinker i niveau.

3. De forskellige clips fungerer efter nogenlunde samme princip. De er ikke billige, men på et i forvejen dyrt klinkegulv er de det værd.

STORE FLISER PÅ VÆG

1. Start med næstnederste række. Find det laveste punkt på gulvet, mål en hel flise + en fugebredde op, og tegn en vandret streg til en række fliser.

2. De store vægfliser får du i niveau ved at holde et vaterpas eller et langt lige bræt hen over en samling, mens du banker forsigtigt med en gummihammer.

3. Nederste række sættes sidst. Skær til langs gulvet, påfør klæber, og tryk flisen op med korrekt fugeafstand. Fiksér stramt med gaffertape over samlingen.

TIPS: TANDSPARTEL

Jo større fliser, jo større tænder skal der være på tandspartlen, som du bruger til fliseklæberen. Du kan se, om spartlen har tilpas størrelse, ved at løfte første flise op og tjekke, om der er klæbestriber på hele flisens bagside.

MULIGHEDER: NÅR FLISEN SKAL DELES

Når fliser og klinker skal deles eller skæres til rundt om forhindringer, afhænger værktøjet af klinken og opgaven. Brug fliseskærer til almindelige fliser og vådskærer til hårdtbrændte klinker.

Huller klarer du med hulsav med diamantskær, og buer formes med en flisetang.

    Andre læser lige nu ...