Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift de løse fuger i murværket

Print Gem artikel

Revnede, hullede og nedbrudte fuger betyder, at fugten kan trænge ind i murværket, hvilket kan medføre frostskader og insektangreb. Her er fugerne så medtaget, at de kan kradses ud med en finger.

Til vinkelsliberen findes der en speciel forsats, der er beregnet til at fræse fuger ud med. Når fræsejernet sidder i maskinen, skal det stikke 2 cm ud, hvilket svarer til den dybde, fugen udfræses med.

Fugefræseren lægges ind mod fugen, hvorefter vinkelsliberen startes. Til dette arbejde bør der benyttes både handsker, høre- og åndedrætsværn.

Når man kører med fugefræserjernet, skal man være forsigtig med ikke at køre ned i murstenene. Specielt ved de blødstrøgne sten vil jernet ikke bare fjerne fuge, men også mursten. Når fugerne er fræset ud, skal murværket kostes grundigt over, så alle fuger er helt rene.

Muren forvandes, og fugningen kan begynde. Selve fugningen sker på præcis sammen måde, som hvis det var et nyopført murværk.

Er man i tvivl om, hvilken mørtel der er benyttet til fugerne, bør man følge murerens tommelfingerregel om, at der skal fuges i en fugemørtel der er mindst lige så stærk som den mørtel, der er anvendt til opmuring.

Normalt benyttes der en fugemørtel med kornstørrelse 0 – 2 mm, hvilket er mindre end den der anvendes til opmuring som typisk har en kornstørrelse på 2 - 4 mm. Arbejdet sluttes med, at reparationen gnides over med fx et stykke sækkelærred.

Man kan også som her benytte den grove side af en grydesvamp til at skrubbe pletter fra fugemørtlen af stenene. Selv om det er et stort arbejde, vil nye fuger kunne forlænge murværkets levetid med årtier.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Skift de løse fuger i murværket
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage