Skift de løse fuger i murværket

Revnede, hullede og nedbrudte fuger betyder, at fugten kan trænge ind i murværket, hvilket kan medføre frostskader og insektangreb. Her er fugerne så medtaget, at de kan kradses ud med en finger.

Til vinkelsliberen findes der en speciel forsats, der er beregnet til at fræse fuger ud med. Når fræsejernet sidder i maskinen, skal det stikke 2 cm ud, hvilket svarer til den dybde, fugen udfræses med.

Fugefræseren lægges ind mod fugen, hvorefter vinkelsliberen startes. Til dette arbejde bør der benyttes både handsker, høre- og åndedrætsværn.

Når man kører med fugefræserjernet, skal man være forsigtig med ikke at køre ned i murstenene. Specielt ved de blødstrøgne sten vil jernet ikke bare fjerne fuge, men også mursten. Når fugerne er fræset ud, skal murværket kostes grundigt over, så alle fuger er helt rene.

Muren forvandes, og fugningen kan begynde. Selve fugningen sker på præcis sammen måde, som hvis det var et nyopført murværk.

Er man i tvivl om, hvilken mørtel der er benyttet til fugerne, bør man følge murerens tommelfingerregel om, at der skal fuges i en fugemørtel der er mindst lige så stærk som den mørtel, der er anvendt til opmuring.

Normalt benyttes der en fugemørtel med kornstørrelse 0 – 2 mm, hvilket er mindre end den der anvendes til opmuring som typisk har en kornstørrelse på 2 - 4 mm. Arbejdet sluttes med, at reparationen gnides over med fx et stykke sækkelærred.

Man kan også som her benytte den grove side af en grydesvamp til at skrubbe pletter fra fugemørtlen af stenene. Selv om det er et stort arbejde, vil nye fuger kunne forlænge murværkets levetid med årtier.

LÆS MERE: Skift de ødelagte mursten

    Andre læser lige nu ...