Sådan beskytter du dit hegn med konstruktiv træbeskyttelse

Ubeskyttet træværk vil hurtigt komme til at se grimt ud og på længere sigt blive angrebet af råd og svamp. Så det betaler sig at forsøge at holde træet tørt og fri af jordkontakt. Og hvor det ikke kan lade sig gøre, handler det om at sørge for, at vand og fugt hurtigt forsvinder igen.

EFFEKTIVT: Lang levetid for træværk handler om at bygge, så det holdes så tørt som muligt.

STOLPER UDEN JORDKONTAKT

MED STOLPESKO

Stolpesko er især nyttige, når der skal understøttes og forankres stolper til en terrasse eller et skur. De kan bores ned i klippegrund eller støbes ned i jorden – enten i færdige fundamentsten eller i et rør fyldt med beton som her. Stolpeskoen understøttes, mens betonen hærder.

Herefter bores for, og franske skruer monteres fra begge sider.

MED STØBNING I JORDHØJDE

Er det muligt at grave i jorden, er denne metode effektiv til hegnsstolper:

Grav stolpen 90 cm ned, og fyld op med jord, til der mangler ca. 30 cm.
Stamp godt, og fyld op med støbemix til 5 cm fra overfladen.
Sæt et plastrør om stolpen, og fyld røret med beton.

Tryk godt sammen, og ret overkanten, så den skråner min. 15 grader. Så kan regnvand løbe væk.

Redaktionen anbefaler: Lær at støbe stolpesko

OFFERBRÆT

1. Bunden af hegn og træfacader er sårbare over for opsprøjt. Så her er et såkaldt offerbræt, der placeres vandret, en god investering. For det kan nemt skiftes ud. Brættet saves skråt på både over- og underside.

2. Når offerbrættet monteres, er det vigtigt at holde mindst 6 mm’s afstand op til de lodrette brædder. Så kan regnvand slippe væk, og fugten kan fordampe.

VINKLET AFDÆKNINGSBRÆT

1.
Lodrette hegnsbrædder og stolper har åbent endetræ, der med fordel kan beskyttes af et topbræt. For at undgå en fugtfælde hæves topbrættet med vinkler, der rager 1 cm op fra stolperne.

2. Inden brættet skrues fast, saves en 5 mm dyb rille på undersiden – 5 mm fra kanten. Det er en såkaldt drypnæse, der får vand til at dryppe af i stedet for at løbe ned ad brættets underside.

3. Når de lodrette beklædningsbrædder skrues fast, holdes 15 mm’s afstand til topbrættet. En klods sikrer, at afstanden bliver den samme hver gang.

Stolper og brædder: Undgå åbent endetræ

Det allerbedste forsvarsværk for træværk er helt at undgå, at vandet når frem. Det gælder i særdeleshed, hvor der er åbent endetræ. Til stolpeender findes der metalhætter, der beskytter effektivt. Men en hjemmelavet løsning, hvor et stykke tagpap klæbes fast med asfaltklæber, er også en fin løsning.

Vil man gerne undgå hætter og lignende, kan en stor del af regnvandet ledes væk, hvis stolpens eller brættets ende saves skråt af.

Læs også: 10 tips: Byg et HEGN der holder!

Beskyt med olie

Selv en konstruktion, der er bygget efter alle regler om konstruktiv træbeskyttelse, har brug for overfladebehandling.

Ved at lukke træets porer med olie og derefter følge op med en dækkende træbeskyttelse sikrer man, at langt det meste vand løber af, før træet suger det op.

På høvlede overflader påføres olie og maling bedst med pensel eller rulle. Endetræ kan man med fordel sætte “i blød” i en grundingsolie tilsat fungicider. Det gør det mere modstandsdygtigt.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværker-teknikker