SÅDAN! Få succes med dyvelsamlinger

Med dyvler får man både en stærk og en flot samling – helt uden at bruge skruer. For at samlingen kan lykkes, er det dog vigtigt, at de to huller til dyvlen ligger pinligt nøjagtigt ud for hinanden. Den nøjagtighed er stort set umulig at måle sig frem til for selv meget erfarne gør det selv’ere. Men heldigvis findes der flere hjælpeværktøjer, der sikrer succes.

Dyvelsamling

PRÆCISION: Hullerne til en dyvelsamling skal placeres med stor nøjagtighed. Ellers får man ikke dyvlerne på plads.

Samling med dyvelmarkørsæt

1. Med et dyvelsæt, der består af et træbor med indstilleligt dybdestop, et sæt dyvelmarkører og en pose trædyvler, får du helt præcise samlinger. Et dyvelsæt findes på hylderne i byggemarkedet.

2. Først mærkes dyvlernes placering op i det ene stykke træ. Herefter indstilles dybdestoppet på boret, og hullerne bores.

3. Dyvelmarkørerne placeres i hullerne, hvorefter det andet stykke træ sættes forsigtigt på plads ovenpå. Giv træet et par slag med en gummihammer – så vil markørerne sætte præcise boremærker.

4. Der, hvor dyvelmarkørerne har sat fine og tydelige mærker, bores nu ud til dyvlerne. Dybdestoppet sikrer, at hullerne får korrekt dybde.

5. Kom lim i dyvelhullerne i begge stykker træ, og bank dyvlerne ind i det ene stykke træ, og tryk dem derefter på plads i det andet stykke. Husk trælim på fladen, hvor delene samles.

LÆS OGSÅ: Derfor er træboret vigtigt!

TIPS: Dyvler på skrå

En stærk geringssamling kan også opnås ved hjælp af dyvelsættet. Fremgangsmåden er den samme som vist i trinserien: Hullerne i det ene stykke træ overføres præcist til det andet stykke med markørerne.

Samling med synlige dyvler

1. Bor for til skruer i det ene stykke træ. Skruerne skal ikke være længere, end at de lige netop kan trække de to stykker træ sammen.

2. Kom trælim på enden af den anden plade, og placér den første plade ovenpå. Sæt skruer i, men spænd dem ikke mere, end at limen netop presses ud. Tør overskydende lim væk med det samme.

3. Når limen er tør, fjernes skruerne. Bor så hullerne ud med et sneglebor, der passer til en rundstok (her 16 mm). Bor så dybt, at rundstokken får lige godt fat i begge stykker træ.

4. Kom lim i hullerne og på dyvlerne (af rundstok), og bank så dyvlerne i. Hvis de går stramt, skal der bankes hurtigt. Ellers vil dyvlerne sætte sig fast. Lad limen tørre.

5. Når limen er tør (efter mindst et par timer), skæres dyvlerne af tæt på pladen. En fintandet sav eller en multicutter med dyksavklinge er oplagt til arbejdet.

6. Til sidst slibes dyvlerne i niveau med træet med slibeklods eller excentersliber – først med slibepapir korn 80 og dernæst med slibepapir korn 150.

Smart alternativ: Borelære

En borelære, der guider boret ned og placerer hullerne med stor nøjagtighed, er et udmærket alternativ til dyvelmarkører. Den kan bruges til 6, 8 og 10 dyvler i 12-30 mm plade. Der findes flere borelærer, der alle virker efter samme princip. Denne her hedder Dyvelmaster og er fra Wolfcraft. Prisen er ca. 150 kroner.

Dyvelsamling: Smart alternativ med dybdestop

Dybdestop er et godt alternativ til dyvelmarkører.

Dyvelsamling: Borelære - et smart alternativ

Slidserne har samme diameter som "borehullerne".

Dyvelsamling: Borelære - et smart alternativ

"Benene" holder borelæren centreret på pladen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tømrer