Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SÅDAN! Få succes med dyvelsamlinger

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Med dyvler får man både en stærk og en flot samling – helt uden at bruge skruer. For at samlingen kan lykkes, er det dog vigtigt, at de to huller til dyvlen ligger pinligt nøjagtigt ud for hinanden. Den nøjagtighed er stort set umulig at måle sig frem til for selv meget erfarne gør det selv’ere. Men heldigvis findes der flere hjælpeværktøjer, der sikrer succes.

Dyvelsamling

PRÆCISION: Hullerne til en dyvelsamling skal placeres med stor nøjagtighed. Ellers får man ikke dyvlerne på plads.

Samling med dyvelmarkørsæt

Samling med dyvelmarkørsæt: træbor med indstilleligt dybdestop

1. Med et dyvelsæt, der består af et træbor med indstilleligt dybdestop, et sæt dyvelmarkører og en pose trædyvler, får du helt præcise samlinger. Et dyvelsæt findes på hylderne i byggemarkedet.

Samling med dyvelmarkørsæt: Dyvlernes placering mærkes op

2. Først mærkes dyvlernes placering op i det ene stykke træ. Herefter indstilles dybdestoppet på boret, og hullerne bores.

Samling med dyvelmarkørsæt: Dyvelmarkørerne placeres i hullerne

3. Dyvelmarkørerne placeres i hullerne, hvorefter det andet stykke træ sættes forsigtigt på plads ovenpå. Giv træet et par slag med en gummihammer – så vil markørerne sætte præcise boremærker.

Samling med dyvelmarkørsæt: Der bores ud til dyvlerne

4. Der, hvor dyvelmarkørerne har sat fine og tydelige mærker, bores nu ud til dyvlerne. Dybdestoppet sikrer, at hullerne får korrekt dybde.

Samling med dyvelmarkørsæt: Kom lim i dyvelhullerne

5. Kom lim i dyvelhullerne i begge stykker træ, og bank dyvlerne ind i det ene stykke træ, og tryk dem derefter på plads i det andet stykke. Husk trælim på fladen, hvor delene samles.

LÆS OGSÅ: Derfor er træboret vigtigt!

TIPS: Dyvler på skrå

En stærk geringssamling kan også opnås ved hjælp af dyvelsættet. Fremgangsmåden er den samme som vist i trinserien: Hullerne i det ene stykke træ overføres præcist til det andet stykke med markørerne.

Dyvler på skrå

Samling med synlige dyvler

Samling med synlige dyvler: Bor for til skruer

1. Bor for til skruer i det ene stykke træ. Skruerne skal ikke være længere, end at de lige netop kan trække de to stykker træ sammen.

Samling med synlige dyvler: Kom trælim på

2. Kom trælim på enden af den anden plade, og placér den første plade ovenpå. Sæt skruer i, men spænd dem ikke mere, end at limen netop presses ud. Tør overskydende lim væk med det samme.

Samling med synlige dyvler: Fjern skruerne

3. Når limen er tør, fjernes skruerne. Bor så hullerne ud med et sneglebor, der passer til en rundstok (her 16 mm). Bor så dybt, at rundstokken får lige godt fat i begge stykker træ.

Samling med synlige dyvler: Kom lim i hullerne

4. Kom lim i hullerne og på dyvlerne (af rundstok), og bank så dyvlerne i. Hvis de går stramt, skal der bankes hurtigt. Ellers vil dyvlerne sætte sig fast. Lad limen tørre.

Samling med synlige dyvler: Skær dyvlerne af

5. Når limen er tør (efter mindst et par timer), skæres dyvlerne af tæt på pladen. En fintandet sav eller en multicutter med dyksavklinge er oplagt til arbejdet.

Samling med synlige dyvler: Slib dyvlerne i niveau med træet

6. Til sidst slibes dyvlerne i niveau med træet med slibeklods eller excentersliber – først med slibepapir korn 80 og dernæst med slibepapir korn 150.

Smart alternativ: Borelære

En borelære, der guider boret ned og placerer hullerne med stor nøjagtighed, er et udmærket alternativ til dyvelmarkører. Den kan bruges til 6, 8 og 10 dyvler i 12-30 mm plade. Der findes flere borelærer, der alle virker efter samme princip. Denne her hedder Dyvelmaster og er fra Wolfcraft. Prisen er ca. 150 kroner.

Dyvelsamling: Smart alternativ med dybdestop

Dybdestop er et godt alternativ til dyvelmarkører.

Dyvelsamling: Borelære - et smart alternativ

Slidserne har samme diameter som "borehullerne".

Dyvelsamling: Borelære - et smart alternativ

"Benene" holder borelæren centreret på pladen.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage