Afgræns bedet med jernkanter

Jernkanter er en flot, enkel og holdbar løsning, når du skal lave skarpe afgrænsninger i haven fx mellem bed og græsplæne. Se her, hvordan du gør.

Har du brug for en skarp afgrænsning i din have, fx mellem bed og græsplæne, er jernkanter en både flot, enkel og meget holdbar løsning.

Selvom kanterne patinerer med tiden, holder de nærmest evigt og ligger meget stabilt.

Skulle de sætte sig lidt, er de nemme at få på plads igen.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af kanttrimmere

Jernkanter kan bestilles på mål

Kanter af jern fås i flere varianter, både massive jernkanter og rustfrit stål. Her er brugt såkaldt cortenstål, der kun ruster på overfladen, men ikke i dybden som almindeligt jern. De er købt på nettet hos staalbutikken.dk, men der findes flere andre udbydere.

Jernkanterne fås i forskellige højder og kan bestilles på de længdemål, der passer dig. Hvis du har brug for det, kan du nemt selv skære dem til med en vinkelsliber.

Jernet er så stift, at du ikke behøver frygte, at en lang kant vil komme til at “hænge” på midten uden understøtning. Det gør den ikke. Til gengæld kan du faktisk bøje jernkanterne, så de også kan lægges i buer om fx et rundt bed.

LÆS OGSÅ: Syv veje til flotte bedkanter

Sådan gør du

Grav ud efter en snor, så der er en lige kant, hvor jernkanterne skal være, her mellem bed og græsplæne. Jernkanterne har her en højde på 12 cm, så renden skal have en dybde på ca. 13 cm.

Den skarpe, lige kant gør det lettere at styre de 3 m lange jernkanter på plads frem for at grave en rende med luft på begge sider af jernet. Læg et tyndt lag afretningsgrus i bunden langs snoren.

Placér den første jernkant på en træklods i hver ende. Der er lavet en lille udskæring i midten af træklodsen, så der senere er plads til at banke et jernspyd i. Jernkanten justeres på plads efter snoren, så den ligger helt lige, ved at banke træklodserne lidt ned eller fylde mere grus ind under. Tjek med et vaterpas, at jernkanten er i lod, og stabilisér den med grus langs siderne, ca. 5 cm op.

Sæt den næste jernkant ned i forlængelse af den første, så den hviler på samme træklods, og de to kanter flugter perfekt. I den anden ende placeres den på en ny træklods, der justeres på plads, så jernkanten står helt lige.

Samlingen fikseres med tvinger og en skabelon, der er lavet af et par stykker brædder og en stump 5 mm plade. Der er hul i midten af skabelonen, så der er plads til et jernspyd lavet af T-jern.

Bank jernspyddet på plads med en gummihammer, så der er ca. 3 cm til jernets overkant. Jernkanterne presses godt ind mod spyddet ved at stampe gruset foran godt. Når hele kanten er lagt, lægges der muld på igen, og græsset eftersås.

Placering af jernkanter

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven