Byg dit eget bålsted

Det er ingen sag at lave dette hyggelige bålsted med form som en tipi

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
500 kroner

Intro

Der er noget afslappende og hyggeligt ved et flammende bål en sommeraften. Eller en kølig vinterdag for den sags skyld. Og lægger du bålet til rette i en bål-tipi, har du bedre styr på både gnister og varme.

Har du lyst til at lave dit eget bålsted, så viser vi dig her, hvordan du kan gøre, bare du skaffer tre stykker pladejern og nogle stumper gevindstang.

Bålplads af pladejern

Du laver din nye havepejs af pladejern, der ruster flot op til en moderne rødbrun farve i løbet af kort tid. Få en smed til at klippe 4 mm jernplade ud for dig og evt. også bore 10 mm huller efter vores anvisninger, så tager det ingen tid at samle havepejsen.

LÆS OGSÅ: Støb et bålfad på den nemme måde

Pejsen er let at tænde op i, og den bagudskrånende bundplade afholder brænde og aske fra at ryge ud på terrassen.

Pejsen er ikke tungere, end at du kan flytte den hen, hvor du vil, og når det bliver vinter, kan du bare skille den ad og stille den ind i skuret.

Vejledning

01
Sådan samles pejsen 5 Trin

Hvis du selv vil bore huller, skal de afsættes ved hjælp af målebånd og ridsespids, hvorefter de bores større og større med 4, 8 og 10 mm bor. Start med det mindste, og gå gradvist op, for så sætter boret sig ikke fast under boringen.

Først skrues de fem stænger i ryggen, uden at de spændes helt, og dernæst lægges stængerne, der skal holde bundpladen, på plads, og deres møtrikker spændes løst. Bundpladen lægges ind, så vinklen mellem de to rygstykker passer til bundpladen. Alt spændes til, og bålstedet er klar til brug.

1

Bor alle hullerne i de to sideplader (A) efter “tegningen”. Mærk op på pladerne først, hvor du skal bore, og slå så kørnerprikker, hvor boret skal sættes i. Eller få smeden til at bore hullerne.

2

Sav gevindstængerne (C, D, E, F) af i de rigtige længder med en nedstryger, og buk de yderste 30 mm i en 30° vinkel. Monter så en møtrik og en spændskive fra hver ende af samtlige stænger, inden du samler pejsen.

3

Stil de to sidestykker (A) op med bagkanterne mod hinanden, og anbring de fem samlestænger (C). Sæt skiver og møtrikker på fra ydersiden, men uden at spænde til endnu.

4

Spænd udvendige møtrikker på de tre lange gevindstænger (D, E, F), når de er lagt på plads. Læg bundpladen (B) ind, så den kommer til at flugte med siderne, før du spænder alle møtrikkerne til.

5

Havepejsen er færdigsamlet og klar til brug. Den er nem at flytte rundt med, kan skilles og stilles væk og samles og bruges igen.

Materialer

4 mm jernplade:

 • 2 sidestykker (A) a 55 x 120 cm
 • 1 bundplade (B), 55 x 55 cm

10 mm gevindstang (i alt 1 m):

 • 5 samlestænger (C) til ryggen a 7 cm
 • 1 holder (D) til bunden, 14 cm
 • 1 holder (E) til bunden, 30 cm
 • 1 holder (F) til bunden, 46 cm
 • 40 møtrikker (G), 10 mm
 • 40 spændskiver (H), 2 x 10,5 x 20 mm

Specialværktøj

 • Fastnøgle/topnøgle nr. 17

Tidsforbrug

Et par timer

Pris

Smeden skal have cirka 500 kroner for de tre plader.

Sværhedsgrad

Hvis du får smeden til at skære plader og bore huller, er det let. Borer du selv, skal du være meget omhyggelig med opmålingen.

Tegning

Så enkelt er pejsen bygget op. Tre jernplader og otte stykker gevindjern holdt sammen af møtrikker og spændskiver.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Bålsted