Sådan tænder du et bål i haven

Når familien samles om et bål i haven, er det ikke bare hyggeligt, men også en oplagt mulighed for at rykke madlavningen udendørs. Men må du egentlig bare sådan lave bål i haven, og hvordan laver du et godt bål? Det bliver du meget klogere på i denne artikel.

Den beroligende, knitrende lyd og lækker mad over bål. Der findes vel næsten ikke noget bedre end at sidde med familien rundt om et bål i haven. Men hvad er reglerne for bål i haven? Og hvordan tænder du det bedste bål?

Her får du en guide til, hvordan du tænder bål i haven.

Før du laver bål i haven

Det kræver altid omtanke og forsigtighed, når du har at gøre med levende ild.

Overvej altid disse 3 faktorer, før du tænder bål i haven:

  1. Sikkerhedsafstand: Husk altid at tænke sikkerhed frem for alt, når du har med levende ild at gøre. Undgå fx at placere bålet mindre end 10 meter fra bygninger og tæt på bevoksning.
  2. Bålets størrelse: Overvej også størrelsen på dit bål. Lad være med at lave et så stort bål, at du ikke har kontrol over ilden.
  3. Vindforhold: Tjek vejr- og vindforholdene, før du tænder bål, så du ikke risikerer, at ilden spreder sig ud over bålstedet til græs, træer, buske og bygninger. Ved jævn til frisk vind, bør du øge sikkerhedsafstanden til omgivelserne. Husk også at være ekstra forsigtig i tørre perioder og respektere eventuelle afbrændingsforbud.

Selvom du sagtens kan lave et bål direkte på bar jord eller i fx sand, er det bedst og sikrest at tænde bål i et bålsted, bålfad eller på en bålplads.

Det tager ikke lang tid at lave et simpelt bålsted, og det er heller ikke svært.

Her får du en masse inspiration til bålsteder, du nemt selv kan bygge.

Se over 10 læserprojekter af bålsteder

Regler for bål i haven

Der kan være forskellige regler for at tænde bål i haven, alt efter hvor i landet du bor.

Bor du i et parcelhuskvarter, er det fx ikke sikkert, at det er tilladt for dig at lave bål i din have. En hovedregel er, at afbrænding ikke må være til gene eller ulempe for dine omgivelser fx dine naboer.

Undersøg altid på forhånd i din grundejerforening eller i din kommunes regler, om det er tilladt at lave bål dér, hvor du bor. Og sluk altid bålet, når du er færdig med det.

Sådan laver du et bål

Lav et pagodebål

Det bedste og mest solide bål, du kan lave, er et pagodebål, som opbygges som et hus i etager.

Når du har tjek på sikkerheden og læst op på reglerne, er du klar til at lave dit bål i haven.

Der findes flere forskellige måder at lave et bål på, hvor den mest kendte type nok er et såkaldt "pyramidebål". Her stilles brændet i en pyramide- eller tipiform, og optændingen foregår inde i pyramiden.

Vælger du at lave et pyramidebål, skal du være opmærksom på, at bålet let risikerer at falde sammen, når det begynder at brænde.

Det bedste bål, du kan lave, er et “pagodebål”. Et pagodebål bygges som et hus i etager og er både solidt og nemt at lave. Faktisk er det et pagodebål, du laver, når du tænder korrekt op i din brændeovn.

Sådan gør du:

  1. Læg 3-4 stykker brænde parallelt med hinanden i midten af dit bålsted.
  2. Tag 3-4 nye stykker brænde og læg dem på tværs ovenpå.
  3. Byg en etage mere i bålet ved igen at lægge brændet på tværs af etagen under.
  4. Læg nogle tørre grene og kviste og evt. lidt avispapir i midten af dit bål.
  5. Tænd op i bålet med tændstikker og fortsæt med at lægge nye kviste i dit bål.

Der kommer mange gløder hurtigt i et pagodebål, og det er derfor ideelt at lave fx popcorn eller snobrød over.

Hvilket brænde er bedst til bål?

Bedste brænde til bål

Fyrretræ er meget velegnet som brænde til bålet.

En pose med helt almindeligt fyrretræ er ganske fint til bålet.

Løvtræ som bøg og eg vejer mere pr. rummeter end fyrretræ. Det betyder, at du får mere varme pr. rummeter med den samme mængde træ, end du gør med fyrretræ. Det afspejler sig også i prisen, da løvtræ er dyrere end nåletræ. Sidstnævnte tørrer også hurtigere
end eksempelvis bøg.

Men skal du bare tænde bål en gang imellem i haven, er fyrretræ ganske fint.

Mad over bål

Snobrød over bål i haven

Der er stort set ingen grænser for, hvad du kan lave af mad over bål. Du kan fx riste pølser eller lave snobrød.

Det er ikke kun hyggeligt at sidde rundt om et bål og få varmen og lytte til den knitrende lyd fra ilden, men også en oplagt mulighed for at lave noget lækker mad.

Det er hyggeligt at lave mad over bål, og det er ikke nødvendigvis svært, hvis du laver et godt bål med en masse gode gløder.

Hænger du en rist over dit bålsted, kan du lave mad på samme måde som på en grill eller i et udekøkken.

Vil du lave mad over bål i en pande eller gryde, kræver det et bål med mere varme end blot varmen fra gløderne. Her kan du lave et simpelt bål ved at lægge to store stykker brænde parallelt med hinanden og tænde op imellem dem. Så kan du sætte din gryde direkte ovenpå brændestykkerne.

Det er kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad du kan lave af mad over bål. Du kan fx riste pølser og skumfiduser, lave snobrød eller andet brød, poppe popcorn, bage pandekager eller koge simreretter.

Er du mere til en sprød og lækker pizza, får du nok det bedste resultat i en pizzaovn.

Se her, hvordan du selv bygger verdens nemmeste pizzaovn.