Støb et bålfad på den nemme måde

Med to murerbaljer, en sæk tørbeton og lidt vand kan du selv støbe et bålfad. Eller måske et fuglebad. Når du først har anskaffet dig baljerne, kan du sagtens bruge dem som støbeforme flere gange.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
200 kroner

Støber du et bålfad i to murerbaljer, behøver du ikke at bygge støbeforme først, og fadet er let at få ud af formen.

Intro

At støbe med beton er en enkel proces. Det svære er ofte at finde en støbeform i et materiale, der er velegnet til opgaven, og en facon, som passer til det, du vil støbe.

Enkelt bålfad - så bliver det ikke nemmere

Her har vi gjort det så nemt som overhovedet muligt at støbe et bålfad med to baljer. Du skal blot blande en beton og hælde den i formen og så vente, til betonen er hærdet, så du kan vende bålfadet ud. Hvis du vil gøre noget ekstra for bålfadets holdbarhed, skal du armere betonen med små glasfibre.

Du kan også fx afkorte ventetiden eller give bålfadet en farve ved at blande forskellige tilsætningsstoffer i betonen.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med tørbeton!

Se, hvordan du støber et bålfad i baljer

I vejledningen viser vi dig, hvordan du støber et bålfad, så det uden besvær kan vendes ud af baljerne. Du får en komplet materialeliste, og så kan du se, hvordan du:

  • laver støbeformene til bålfadet
  • blander beton til bålfadet
  • støber bålfadet

Vejledning

01
Formen 3 Trin

Når du skal støbe et bålfad, skal du sørge for, at den inderste del af støbeformen er så meget mindre end den yderste, at hulrummet, hvor betonen skal hældes i, bliver 4-5 cm.

Til et bålfad passer det perfekt med murerbaljer i to forskellige størrelser. Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at gøre baljerne rene og glatte, da alle ujævnheder vil blive direkte overført til din støbning.

1

Tjek målene på baljerne, så hulrummet mellem de to bliver på min. 4-5 cm. Kanten skal ikke være mindre, så risikerer bålfadet at knække under opvarmning.

2

Fjern alle ujævnheder og urenheder på formene, så de er glatte og rene. Bruger du baljer som her, skæres kanterne i bunden væk, så de ikke sætter spor i betonen.

3

Smør støbeformen ind i voks eller olie de steder, som får kontakt med betonen, så klæber den sig ikke fast til overfladen, og det bliver lettere at få fadet ud af formen.

02
Betonen 3 Trin

Uanset hvilken type betonmiks du bruger, er den baseret på cement. Derfor skal du tage en støvmaske på, før du åbner posen, og beholde den på, til det ikke støver mere.

Her bruger vi færdigblandet beton, som altid blandes ved først at hælde vand i spanden og derefter tørstoff et. Hvis du blander din beton selv, skal du først mikse alle de tørre dele, før du kommer dem i vandet. Uanset betontype skal du altid gemme lidt vand og tørstof, så du kan justere konsistensen til sidst.

1

Bland 3,5 l vand med 3 dl accelerator, der får betonen til at blive fast hurtigere. Hvis du undlader at bruge accelerator, skal du bare hælde 3 dl vand mere i.

2

Hæld fibre i tørbetonen, og bland det i en stor murerspand. Fibrene gør betonen stærkere, og du skal bruge ca. 35-40 gram til 23 kg tørbeton.

3

Bland tørbetonen med vandet, og rør grundigt. Brug et piskeris på en kraftig boremaskine. Hav lidt ekstra vand og tørstof stående, så du kan justere konsistensen. Betonblandingen skal minde om tyk grød, der løber helt sammen, og efterlade en smule vand på overfladen, når du ryster spanden.

03
Støbningen 5 Trin

Når betonblandingen er klar, hældes den op i den store balje, som er yderdelen af formen.

Sørg for, at der ikke kommer beton op ad kanterne. Det kan give problemer, når formen skal fjernes.

Når du har fordelt betonen i bunden, sætter du den lille balje o ven i. Vær omhyggelig med at cen tre-re den, så kanten af det færdige bålfad bliver lige bred hele vejen rundt.

Er der accelerator i betonen, skal du vente ca. 2-3 dage, inden formen fernes. Uden accelerator ca. 4-5 dage.

1

Hæld den våde beton ned midt på bunden af den store balje. Undgå, at den rammer siderne. Ryst baljen let, så betonen fordeler sig jævnt og glat på bunden.

2

Sæt den lille balje ned i den store. Drej, og tryk den ned i betonen, så den presses op i mellemrummet. Slå evt. luft ud af betonen ved at dreje baljerne med små, hurtige ryk.

3

Hold den lille balje på plads nede i betonen ved at sætte en spand med vand eller sand i bunden af baljen. Det sikrer, at betonen tørrer i den rigtige form.

4

Lad betonen tørre 2-3 døgn. Først derefter kan du være sikker på, at den er stærk nok til at komme ud af formen. Drej, og løft forsigtigt den inderste balje fri af betonen. Vend så den yderste balje om på siden, og rul forsigtigt fadet ud.

5

Slib evt. kanterne til sidst. De kan godt være skarpe og lidt uregelmæssige, når de kommer ud af støbeformen. Det er hurtigt gjort med en karborundumsten.

Materialer

  • 2 plastbaljer, ca. 53 og 44 cm i diameter
  • Formolie eller autovoks (madolie kan også bruges)
  • Færdigblandet tørbeton, 0-4 mm Desuden: - SikaCim Fibre - evt. accelerator

Specialværktøj

  • Piskeris til boremaskine
  • Murske (gerne spandeske)

Tidsforbrug

Det tager en times tid at forberede formen og blande og hælde beton i. Så kommer hærdetiden oveni.

Pris

Ca. 200 kr. for det første fad. De næste vil koste under 100 kr. stk.

Sværhedsgrad

Støbearbejdet er let og ligetil. Det vigtigste er at få den rigtige konsistens på betonen.

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

TIPS: Lap huller i beton

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bålsted