Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg et foderbræt

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Du kan let bygge et foderbræt selv. Der er en overskuelig, sjov og hyggelig gør det selv-opgave, hvor alle kan være med. Og du kan få det, lige som du vil have det - fra det helt enkle, der har det bestemte formål at tiltrække fuglene til det avancerede, der skal fungere som et flot eller festligt indslag i haven.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
450 kroner

Intro

Byg et foderbræt selv! Så kan du få det lige præcis, som du selv vil have det – uanset om du er til det helt enkle, diskrete foderbræt, der falder i et med de grønne omgivelser eller et foderbræt i to etager med stråtag og skorsten.

Gode råd til foderbrættet

Byg et foderbræt oppe på en stolpe, så katte har svært ved at kravle op, og placer det helst tæt på hæk eller buske, så fuglene hurtigt kan gemme sig. Men sørg samtidig for frit udsyn, så katten har svært ved at ligge på lur.

Større fugle, fx krager og skader, kan man holde væk fra foderbrættet ved at sætte et stormasket net op på siderne.

Et foderbræt skal være let at gøre rent, så fuglenes ekskrementer ikke spreder sygdomme. Og så skal der tag på for at sikre, at foderet kan holdes tørt og kanter rundt langs med bunden, der forhindrer foderet i at ryge på jorden.

Gode råd til foderet

Når du har bygget dit foderbræt, skal du tage stilling til, hvilken slags foder, du vil servere for fuglene.

Jo flere forskellige slags foder, der ligger på foderbrættet, jo flere forskellige slags fugle tiltrækker du. Især solsikkefrø, hampefrø, hirsefrø, nødder og fuglebolde er populære. Køber du færdige blandinger, så gå uden om dem, der indeholder meget korn og majs. De er ikke populære hos fuglene.

Er du først begyndt at lægge foder ud på foderbrættet, forpligter det. For fuglene vænner sig hurtigt til, at der er nem adgang til mad.

Byg et foderbræt

Foderbrættet her på siden er helt enkelt og bygges af en stolpe, der saves ud i tre dele. Imellem delene monteres to stykker zinkplade som gulv og tag. Konstruktionen kan næsten ikke være nemmere: byg et foderbræt på en formiddag og for materialepris for under 400 kroner.

Foderbrættet lever op til alle eksperternes krav: taget holder foderet tørt, zinkbunden er nem at gøre ren, bundes kanter holder foderet på plads, og den lange stolpe gør det svært for katte at kravle op.

Vejledning

Zinkplader rettes til

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Start med at bearbejde zinkpladerne. Selve foderbrættet (B) skal have hjørnerne skåret af, og siderne skal bukkes op i vinkelret position, 90 grader. Taget (A) skal bukkes, så det får hældning, ca. 45 grader, og så skal der bores hul i midten af begge plader, så de kan monteres med en gevindstang på stolpen.

Når du skal bukke zinkpladerne, spænder du det stykke, der skal bukkes, fast mellem to stykker træ med skruetvinger.

Ved at tage fat i tvingerne og vride dem rundt bøjer du zinkpladerne.

Pladen til foderbrættet måler her 38 x 38 cm. Tagets størrelse er 40 x 49 cm.

Foderbræt og tag monteres først, når stolpen er savet til og boret ud.

1

Fjern hjørnerne, og fil zinkpladens kanter. Et hjørne fjernes ved at skære et dybt spor i pladen med en hobbykniv. Læg sporet over kanten på et stykke hårdt træ, og hjørnet brækkes let af. Fil kanterne, så der ikke er noget at skære sig på.

2

Buk siderne på pladen. Streg først bukkelinjerne op på pladen. Spænd så det stykke af pladen, der skal bukkes, fast mellem to stykker træ med tvinger. Tag fat i tvingerne, og buk træstykkerne rundt, til siderne står i den rette vinkel.

3

Bank på kanten af de opbukkede sider med træklods og hammer, når siderne står i den rette position, så bøjningen på zinkpladen bliver tydelig.

Stolpen passes til

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Tegn op til udsavning af stolpen. Marker, hvor taget skal placeres, her 28 cm fra foderpladsen. Sæt vinklen af med en smigvinkel. Sav så toppen af stolpen lige over mellem C og D1. Toppen af stolpen (D1 og D2) er endnu udelt.

2

Marker midten på toppen af stolpen (D1 og D2). Bor først 3 cm med et 28 mm spadebor, så der bliver plads til en møtrik. Bor så videre igennem stolpen med et langt 8 mm forskallingsbor.

Spænd stolpestykket fast, så det står helt lige, når du skal bore.

3

Sav den øverste del af stolpen til, så stykket bliver delt i D1 og D2. Når du skal lave hakket til topstykket D2, skal du save fra begge sider, så begge stykker bliver skåret i samme facon som taget.

4

Bor hul i stolpestykkerne (D1), (D2) og (C), så foderbrættet kan monteres. Hullet fra mellemste stykke (D1) overføres til det nederste (C) ved at holde de to stykker sammen og bore med et langt 8 mm bor.

5

Tegn længden på ansatsskruen (F) op på stolpen (C). Skruen skal stikke ca. 5 mm op over kanten, så den høje møtrik (G) kan skrues på. Frem til den øverste streg bores med et 8 mm bor. Med tape på boret bliver dybden tydelig.

6

Skru den høje møtrik (G) på, og monter foderbrættet. Gevindet på møtrikken skal kun nå halvvejs gennem muffen. Sav et stykke gevindjern (H) af i en længde på 30 cm, og skru det fast i muffen, og hele foderbrættet samles.

Der skal bores for med et 14 mm bor i bunden af den øverste del af stolpen D1, så der er plads til langmøtrikken (G).

7

Spænd konstruktionen sammen med en spændskive og en møtrik øverst, som der er gjort plads til i topstykket D2. Luk hullet med en prop, der ikke behøver at sidde stramt fra starten, da den vil udvide sig i fugtigt vejr.

8

Placer stolpen i et stolpespyd (K) i jorden, der hvor foderbrættet skal være. Hullerne markeres på begge sider af stolpen, og der bores fra begge sider. To galvaniserede maskinbolte (L) holder foderbrættet rigtig godt fast.

Materialer

Zinkplade, 0,75 mm tykt:
• 1 tag (A), 40 x 49 cm
• 1 foderbræt (B), 38 x 38 cm

Desuden:
• 1 stolpe i lærk, 71 x 71 cm (C), (D1) og (D2)
• 1 rundstok, 28 mm, 30 cm lang (E)
• 1 ansatsskrue, 8 x 100 mm (F)
• 1 høj møtrik, 8 mm (G)
• 1 gevindstang, 8 mm, 30 cm lang (H)
• 1 møtrik og spændskive
• 1 prop, 28 mm, 4 cm lang (J)
• 1 stolpespyd, 71 x 71 mm, 75 cm lang (K)
• 2 maskinbolte, 10 x 80 mm (L)

Specialværktøj

• 1 forskallingsbor, 8 mm, 40 cm langt

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Cirka 450 kroner

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at bygge dette foderbræt. Men du skal sørge for at bore ret præcist.

Tegning

Stolpen deles i tre og samles igen med zinkplader imellem. En ansatsskrue (F) og en gevindstang (H) forbundet med en høj møtrik (G) holder A delene sammen. Foroven skrues det hele fast med en møtrik placeret i et hul under proppen i toppen.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg et foderbræt
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage