Byggevejledning
Let
Svær

Byg et foderbræt selv! Så kan du få det lige præcis, som du selv vil have det – uanset om du er til det helt enkle, diskrete foderbræt, der falder i et med de grønne omgivelser eller et foderbræt i to etager med stråtag og skorsten.

Gode råd til foderbrættet

Byg et foderbræt oppe på en stolpe, så katte har svært ved at kravle op, og placer det helst tæt på hæk eller buske, så fuglene hurtigt kan gemme sig. Men sørg samtidig for frit udsyn, så katten har svært ved at ligge på lur.

Større fugle, fx krager og skader, kan man holde væk fra foderbrættet ved at sætte et stormasket net op på siderne.

Et foderbræt skal være let at gøre rent, så fuglenes ekskrementer ikke spreder sygdomme. Og så skal der tag på for at sikre, at foderet kan holdes tørt og kanter rundt langs med bunden, der forhindrer foderet i at ryge på jorden.

Gode råd til foderet

Når du har bygget dit foderbræt, skal du tage stilling til, hvilken slags foder, du vil servere for fuglene.

Jo flere forskellige slags foder, der ligger på foderbrættet, jo flere forskellige slags fugle tiltrækker du. Især solsikkefrø, hampefrø, hirsefrø, nødder og fuglebolde er populære. Køber du færdige blandinger, så gå uden om dem, der indeholder meget korn og majs. De er ikke populære hos fuglene.

Er du først begyndt at lægge foder ud på foderbrættet, forpligter det. For fuglene vænner sig hurtigt til, at der er nem adgang til mad.

Byg et foderbræt

Foderbrættet her på siden er helt enkelt og bygges af en stolpe, der saves ud i tre dele. Imellem delene monteres to stykker zinkplade som gulv og tag. Konstruktionen kan næsten ikke være nemmere: byg et foderbræt på en formiddag og for materialepris for under 400 kroner.

Foderbrættet lever op til alle eksperternes krav: taget holder foderet tørt, zinkbunden er nem at gøre ren, bundes kanter holder foderet på plads, og den lange stolpe gør det svært for katte at kravle op.

Download artiklen her på siden og få en komplet byggevejledning – trin for trin.