Hjemmelavet fuglehus

Fuglehuset her er bygget efter mål, der passer til stære, men det er nemt at tilpasse, så det passer til andre fugle. Og så er det både nemt og billigt. Se mere her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
50 kroner

Intro

Der er blevet længere mellem de naturlige redepladser. Fuglene vil derfor være glade for kasser, der kan erstatte de gamle hule træer, der ikke er plads til i vores velordnede natur.

Kassen her er en spændende variation af den enkle etværelses med hul, vi ellers plejer at bygge. Vi så den på Færøerne ved bygden Gjogv på nordøstkysten af Eysturoy, hvor vindfanget giver stærene en velkommen ekstra beskyttelse mod Nordatlantens vinde.

Men redekassen kan du indrette til andre fugle. Ved at ændre på størrelsen på flyve hullet og bunden, afstanden fra rede til vindfang og placering i haven vil den passe til vidt forskellige fugle. Det læser du meget mere om på www.dof.dk, hvor fuglekendere giver mange gode råd.

Inspirationen til kassen fandt vi her på Færøerne, hvor en lille koloni af stære boede trygt og godt.

Vejledning

01
Sådan bygger du 6 Trin

1

Alle dele skæres ud efter tegningen helt ovre til venstre. Overkanten på siderne (A) kan saves i 45 grader for at give taget bedre støtte. Her bruger vi rundsaven, men en stiksav kan også bruges. Snittet ind i siderne (A) saves med stik- eller håndsav.

2

Delene samles. Det letteste og hurtigste er at samle dem med en sømpistol, men har du ikke sådan en, bruger du bare søm eller skruer, som du bedst kan lide det. Et 45 mm flyvehul passer til halvstore fugle som stæren.

3

Til støtte for tagf aderne (J) sættes en lille klods (G) på indersiden af bagpladen (B). Her bruger vi skruer. TIPS: Borer du et 10 mm hul i hvert hjørne af bagpladen, er kassen let at hænge op.

4

De små klodser (H) gøres fast. Den i bunden bruger du, når klappen (F) lukkes i med en skrue, efter at du har klaret efterårsrengøringen. Bor et par 8 mm huller i bunden (E), så der ikke kan samle sig vand i bunden af redekassen.

5

Tagpladerne (J) stiftes fast med små klammer i pistolen eller med små stifter og en hammer. Pas på, der er ikke meget plads i pladen på 6 mm. TIPS: Et lag tagpap gør kassen tør og tryg og forlænger dens levetid.

6

Klappen (F) skrues med et hængsel fast til bunden af vindfanget og lukkes til med en skrue ind i den smalle klods (H) i bunden af kassen. Da rovfugle og katte har svært ved at nå ned til reden, kan du give stæren en hasselgren at sidde på.

Materialer

En rest 16 mm krydsfiner på 100 x 45 cm plus et par strimler 6 mm finer til tagfladerne rækker til en enkelt kasse passende til stære. Andre fugle foretrækker et mindre eller større gulv, det ser du på www.dof.dk.

Tidsforbrug

2-3 timer - lav nogle stykker, når du alligevel er i gang.

Pris

40-50 kroner eller mindre

Sværhedsgrad

Absolut let. Er en detalje for svær, kan du ofte improvisere en endnu enklere løsning.

Tegning

Sådan samler du delene

Saml bunden (C) og bagstykket (B) først, så er det let at holde styr på de øvrige dele. Slut af med pind, klap og tag. Sættes en rude (K) før klappen, kan du følge livet i reden.

Sådan samler du delene

Saml bunden (C) og bagstykket (B) først, så er det let at holde styr på de øvrige dele. Slut af med pind, klap og tag. Sættes en rude (K) før klappen, kan du følge livet i reden.

Sådan samler du delene

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...