Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny græsplæne på rekordtid

Print Gem artikel

Har du tålmodighed til at se græsset gro? Vi har ikke, så derfor springer vi alt besværet over og erstatter den gamle, slidte plæne med rullegræs. Så er der flot, grønt græs i hele haven på en weekend.

Tidsforbrug
1 weekend
Pris
40 kr/kvm
Rullegræs - læg en hel have på en weekend

Rul græsset ud, og vand det. Så nemt er det - næsten - med rullegræs.

Intro

Det er et stort projekt at anlægge helt ny græsplæne: Den gamle plæne skal pløjes op, alt gammelt græs og ukrudt skal fjernes, jorden skal jævnes ud, og så skal der sås græs. Herefter følger en mange uger lang ventetid, hvor der hverken skal løbes rundt eller spilles bold på plænen.

Med rullegræs kan du springe den kedelige ventetid over. Forberedelserne er i bund og grund de samme, men i stedet for at så frø og vente mange lange uger på, at de bliver til grønt græs, ruller du græsmåtter ud som et tæppe, og så kan du tage plænen i brug næsten med det samme.

Rullegræs er selvsagt dyrere end græsfrø. Meget dyrere faktisk. Du kan købe græsfrø til 3-400 kvadratmeter for 5-600 kroner. For den mængde rullegræs skal du regne med en tidobling af prisen eller mere. Til gengæld slipper du for at slås med ukrudt, at vande i mange uger og frem for alt for at vente.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Sådan bruger du rullegræs

Som at lægge gulvtæppe

Det er lige så let at lægge rullegræs, som det er at lægge et gulvtæppe. Når jorden er plan, skal måtterne bare rulles ud. Sørg for, at de slutter tæt til hinanden og ligger forskudt (i forbandt), så de ikke skrider fra hinanden. Når du først har etableret plænen,er vedligeholdelsesarbejdet præcis det samme som altid:
vand, gødning og klipning. .

Det skal du vide om rullegræs

Det er superlet, men der er et par ting, du lige skal vide, inden du vælger rullegræs. Du betaler dig fra en masse besvær, så sørg for, at pengene er givet godt ud, ved at komme rigtigt fra start.

Du kan lægge rullegræs hele året, men det er mest optimalt i vækstsæsonen fra det tidlige forår til midt på efteråret. Hvis græsset har mulighed for at gro med det samme, og gerne i nogle uger, kan du nemlig tage plænen i brug efter et par uger. Du må gerne gå på græsset, så snart det er rullet ud, men vent lige cirka 14 dage, inden du for alvor indtager plænen som fodboldbane.

Prisen for rullegræs ligger mellem 20 og 40 kroner pr. kvadratmeter. Jo større areal du skal dække, og jo mere du køber ad gangen, desto billigere pr. kvadratmeter. Laver du en søgning på internettet, finder du flere mulige leverandører. Ofte er priserne inklusive levering.

Vejledning

Forbered plænen, og læg rullegræsset

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Først skal det gamle græs væk. Det klarer du nemmest med en havefræser, som du kan leje. Den pløjer effektivt den eksisterende plæne op, så du kan rive alt det gamle græs væk. Havefræseren findeler også jorden, så det bliver nemmere at jævne den ud.

Når du har revet jorden nogenlunde jævnt ud, skal den stampes til. Overfladen skal være så hård, at du ikke umiddelbart sætter tydelige fodaftryk. Er der tale om et lille areal som her, kan du trampe jorden fast. Er arealet større, er en havetromle en god hjælp.

1

Fræs græsset op. Havefræseren får godt fat i græs og ukrudt, samtidig med at jorden findeles.

2

Riv græs og ukrudt væk. Når alt gammelt græs er revet væk, skal arealet rives igennem, så det bliver så jævnt som muligt.

3

Stamp jorden til. På det lille areal her går vi bare på hele området på hælene, så jorden bliver trykket fast. Skal du fikse hele plænen, så lej en havetromle.

4

Rul græsmåtterne ud. De udrullede måtter skal lægges helt tæt, og du skal lægge dem i forbandt (se tegning herunder).

5

Når to måtter mødes, skal de lægges “lidt for tæt” på hinanden, så du kan skubbe dem sammen. Der må ikke være mellemrum; måtterne skal presses sammen.

6

Skær dig uden om forhindringer. Når du skal uden om buske eller andet, skærer du blot græsmåtten til med en skarp kniv.

7

Ret samlingerne mellem måtterne til. Riven er god til at trykke med, så du er sikker på, at måtterne ligger i niveau.

Ret de sidste detaljer, og vand

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er græsset lagt ud, men vent lidt med at sætte kaffen over. Inden du er færdig, er det nemlig vigtigt, at du får samlet græsmåtterne helt tæt. Ellers bliver din fremtidige plæne ujævn.

Og så er det afgørende, at du giver græsset vand, særligt de første par uger. Ellers trækker måtterne sig sammen, og alt dit møjsommelige arbejde og din investering er spildt.

1

Stamp samlingerne. Med en stamper (du kan lave en af et stykke stolpe) trykker du alle samlingerne godt sammen.

2

Ret de sidste detaljer til. Mangler der fx en stribe græs op mod den eksisterende plæne som her, strør du blot lidt jord ud og sår græsfrø på stykket.

3

Vand hele plænen. Gør det dagligt de første 14 dage. Hvis græsset tørrer ud, trækker måtterne sig sammen, og så er den fine plæne forvandlet til en masse tørre, separate måtter.

Materialer

  • Rullegræs
  • Vand

Specialværktøj

  • Havefræser

Tidsforbrug

Du kan lægge en hel villaplæne i løbet af en weekend.

Pris

20-40 kr. pr. kvm.

Sværhedsgrad

Når først jorden er planeret, er det meget, meget nemt at lægge rullegræsset ud.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Ny græsplæne på rekordtid
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage