Byg en garage til robotplæneklipperen

Når du har investeret i en dyr robotplæneklipper, skal den naturligvis have en garage, så den kan lade op i tørvejr. Byg den selv på en dag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
800 kroner

Intro

Det er dyrt at købe en robotplæneklipper, derfor giver det også rigtig god mening at bygge en garage til sin robotplæneklipper.

Den lille garage skal beskytte robotklipperen mod regn og sol, når klipperen holder stille for at lade op. For selvom plæneklipperen er bygget til udendørslivet, vil en beskyttelse temmelig sikkert forlænge dens levetid.

For at sikre os, at garagen holder bygger vi den af støbekrydsfiner, der kan holde til fugten udendørs. Prismæssigt er det også overkommeligt.

Delene til robotplæneklipperens garage skæres ud af en plade 12 mm støbekrydsfiner: siderne (A), bagstykket (B) med håndgreb, låget (C) og tagdelene (D).

I denne byggevejledning får du:

  • Trin for trin-vejledning
  • Arbejdstegning
  • Komplet materialeliste
  • Video

Vejledning

01
Skær pladerne til 5 Trin

For at sikre en god holdbarhed bygger vi garagen af støbekrydsfiner. Det kan holde til fugten og er prismæssigt overkommeligt. En 12 mm plade på 125 x 250 cm rækker rigeligt til dette projekt og koster cirka 500-600 kroner i lavprisbyggemarkeder.

Pladestykker til garage til robotplæneklipper skæres ud 1

Skær de seks pladestykker ud: Siderne (A), bagstykket (B), låget (C) og tagdelene (D). Det er nemmest med en dyksav, rundsav eller bordrundsav.

Tegn buen op på det ene sidestykke til garage til robotplæneklipper 2

Tegn buen op på det ene sidestykke (A). Sæt en række søm som vist, og sæt en tynd rundstok eller lignende i spænd, så du kan tegne buen op efter den.

Skær buen til garage til robotplæneklipper ud 3

Skær buen ud. Sørg for at spænde pladestykket (A) godt fast, og sav så efter stregen med en stiksav.

Tegn buen op på det andet sidestykke til garage til robotplæneklipper 4

Tegn buen op på det andet sidestykke (A). Her er det lidt nemmere end første gang: Du lægger blot pladen med den udskårne bue oven på pladen (A) og streger op.

Mål ud til håndgrebet på bagsiden til garage til robotplæneklipper 5

Mål ud til håndgrebet på bagsiden (B). Bor to huller med et 40 mm kopbor. Afstanden mellem de to hullers yderkanter er 15 cm.

02
Saml delene til en garage 10 Trin

Nu skal alle pladerne samles med 4 x 35 mm skruer og lim.

I de hårde plader betaler det sig at bore for og at undersænke skruerne, så de kommer til at ligge i plan med pladernes overflade. Her kan du enten bruge en forsænker eller blot bore lidt for med et bor, der har samme diameter som skruehovederne.

Vi sætter to aluminiumslister fast til låget. Kan du ikke finde dem med forborede huller, må du selv bore hullerne med et 4 mm metalbor.

Spænd bagstykket fast, og kom trælim på den ene langside til garage til robotplæneklipper 1

Spænd bagstykket (B) fast, og kom trælim på den ene langside. Bor så for til skruerne i siden (A) med et 4 mm bor og dernæst igennem disse huller ned i kanten af bagstykket (B) med et 1 mm bor.

Skru siden sammen med bagstykket til robotplæneklipper garage 2

Skru siden (A) sammen med bagstykket (B) med 4 x 35 mm skruer. Gentag proceduren med den anden side, så begge sider (A) er fæstnet til bagstykket (B).

Skru de to tagdele til garage til robotplæneklipper fast til siderne 3

Skru de to tagdele (D) fast til siderne (A). Brug 4 x 35 mm skruer, og sæt en tagdel (D) i hver side, så der bliver plads til låget i midten.

Skru og lim de to falslister til garage til robotplæneklipper fast 4

Skru og lim de to falslister (E) fast på undersiden af låget (C) med 4 x 35 mm skruer og trælim. Listerne trækkes 2 cm ind fra kanten. De skal sikre, at låget ikke kan glide af.

Kasse til garage til robotplæneklipper er færdig 5

Så er kassen færdig. Alle pladekanter bør flugte uden skævheder. Mellem låget og tagdelene er der en smal sprække. Den lukker vi om lidt.

Slib hele kassen til robotplæneklipper garage med fint slibepapir 6

Slib hele kassen med fint slibepapir, enten i hånden eller som her med excentersliber, så malingen hæfter bedre. Er der små skævheder i samlingen, kan du også slibe dem til her.

Mal alle delene til garage til robotplæneklipper 7

Mal alle delene. Kanterne skal du være ekstra grundig med. Fladerne er ret godt beskyttet, men for helhedens skyld får de også et lag maling.

Skru de to aluminiumslister fast på garage til robotplæneklipper 8

Skru de to aluminiumslister (F) fast på kanterne af låget (C) med 3,5 x 12 mm skruer. Listerne skal dække over sprækkerne.

Skru grebet fast på låget af garage til robotplæneklipper 9

Skru grebet fast på låget. Så er garagen til robotplæneklipperen færdig og klar til brug.

Garage til robotplæneklipper passer til ladestation 10

Garagen passer til robotplæneklipperens ladestation, som nu er i tørvejr. Selve klipperen står også beskyttet mod vejr og vind, når den ikke klipper græs.

Materialer

12 mm støbekrydsfiner

  • 2 sider (A) a 30 x 70 cm
  • Bagstykke (B), 30 x 52,6 cm
  • Låg (C), 40 x 55 cm
  • 2 tagdele (D) a 15 x 55 cm

20 x 20 mm liste

  • 2 falslister (E) a 40 cm

3 x 40 mm aluminiumsliste

  • 2 lister (F) a 55 cm

Desuden:

  • 3,5 x 12 mm og 4 x 35 mm skruer, heldækkende træbeskyttelse.

Tidsforbrug

En lille dags tid inklusive tørretid.

Pris

Ca. 800 kr.

Sværhedsgrad

En opgave, alle kan kaste sig over.

Tegning

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Plæneklipper