SÅDAN: Nem opsætning af robotplæneklipper

De fleste manualer til opsætning af robotplæneklipperen er mangelfulde og svære at finde rundt i. Med vores trin for trin-guide har vi gjort det nemt.

Der er rigtig meget godt at sige om langt de fleste robotplæneklippere.

Desværre gælder det samme ikke ret mange af manualerne. Det er oftere en kilde til forvirring end til hjælp, når det handler om at sætte kanttråd op og slutte ladestationen til.

Derfor får du her vores universalguide til at komme godt i gang med robotklipperen. Det er nemlig dybest set kun selve maskinernes menuer og knapper, der adskiller sig fra hinanden, mens etablering af kanttråd er meget tæt på at være præcis den samme proces for alle modeller. Men altså en proces, der sjældent er skrevet særlig pædagogisk i maskinernes manualer.

Følg vores trin for trin-guide og slip for frustrationerne.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Tre vigtige begreber, inden du går i gang

1. Kanttråden eller afgrænsningskablet er den ledning, der afgrænser det område, robotten må køre på. Tråden forhindrer altså maskinen i at klippe “uden for stregerne” eller at stikke af.

2. Ladestationen er der, hvor robotten altid starter, tanker op og slutter. Kanttråden er tilsluttet ladestationen.

3. Tilretning. Uanset hvor nøje du følger en anvisning, skal du i sidste ende selv rette tingene til og følge din sunde fornuft; vejledninger og afstandskrav mv. er kun vejledende. Derfor starter vi her med at sætte kanttråden løst op, så vi kan rette den endeligt til i løbet af de første dages klipning.

Start med at tegne en plan

Hvis du blot begynder at trække kanttråden uden en plan, løber du hurtigt ind i problemer. For skal tråden uden om et træ, eller kan plæneklipperen blot køre ind i træet og ændre retning? Og hvor tæt på kanterne skal tråden ligge?

Tegn en skitse over din have. Du kan evt. få et overblik i Google Maps eller Google Earth.

Sørg for at tjekke, hvilken vej tråden skal føres rundt – det varierer fra mærke til mærke.

  • A. Afgrænsningskablet sættes i første omgang kun fast med få pløkker i den afstand fra kanter mv., som producenten anbefaler.
  • B. Ladestationen skal placeres efter producentens retningslinjer for, hvor meget fri plads der skal være foran og bagved.
  • C. Fliseterrassen ligger i plæneniveau, så her lægges kablet så tæt på, at plæneklipperen kører med det ene hjul inde på terrassen og får klippet kanten med.
  • D. Enkelte modeller, bl.a. Gardena og Husqvarna, har et ekstra kabel. Det er et guidekabel, der gør det nemt for plæneklipperen at finde hjem. Det skal blot lægges tværs igennem haven fra ladestationen og tilsluttes kanttråden.
  • E. Passagen mellem skur og hæk er for smal, så her må græsset klippes manuelt.
  • F. Rundt om skuret trækkes kablet i samme afstand som til andre høje kanter.
  • G. Træet og havebassinet står her meget tæt. Så vi kører kablet uden om dem begge og slår den smalle passage manuelt.
  • H. Træerne fører vi kablet uden om ved at lave en løkke rundt om hver. Når kablet ligger dobbelt til og fra løkken, ignorerer plæneklipperen det og kører blot over. Men det enkelte kabel rundt om et træ respekteres.
  • J. Gyngestativet hegnes ikke ind. Her kan plæneklipperen bare køre ind i stolperne og vende om.

Sæt ladestationen op

Sæt ladestationen på et plant underlag (kun de færreste maskiner kræver egentligt vater). Følg manualens krav ift. afstande til forhindringer og længden af kabel foran og bag stationen.

De fleste maskiner kører en bestemt vej rundt, når de skal hjem i laderen, typisk imod urets retning. Enkelte har valgfri retning. Tag højde for det.

Slut laderen til strøm. Hvis laderen har en indikatorlampe, vil den givet vise, at der mangler et afgrænsningskabel, men ignorér det bare. Lige nu skal du kun bruge laderen til én ting: at sætte maskinen til at lade op, imens du trækker afgrænsningskablet. Så er den ladet op, når du er klar til at tænde den.

Træk afgrænsningskablet

Rul 1-2 meter af kablet ud, og gør det fast nær ladestationen. Det ekstra kabel skal bruges til evt. senere regulering af kablet.

Læg kablet ud ud fra din tegning. Følg robottens omkørselsretning, så er det lettere at se, hvordan maskinen kan komme rundt.

Sæt kun de mest nødvendige pløkker i i første omgang, og træk kablet ud i lange stræk. Det gør det lettere at regulere og at fortryde undervejs.

Læg gerne små “depoter” ud en håndfuld steder ved at sno kablet et par gange rundt om nogle ekstra pløkker. Så kan du nemt regulere senere uden at komme til at mangle ekstra kabel.

Ved hjørner

Det er fristende blot at trække kablet i 90-graders bøjninger, når du når et hjørne, men det er sjældent smart. Mange maskiner vil have problemer med at dreje så skarpt, særligt hvis græsset er vådt.
Læg i stedet kablet ud i vinkler, der er større end 90 grader. Og ret så til, så den laver “helligdagene” mindst mulige.

Rundt om forhindringer

Har du et bed, en busk eller andet, du ikke vil have, at maskinen kører over eller bumper ind i, kan du lave en løkke af afgrænsningskablet rundt om stedet. Det gør du ved at sætte kablet fast foran stedet og så føre det rundt om, for derefter at lade det køre tilbage til samme pløk. Der, hvor kablet ligger dobbelt, ophæves dets grænseeffekt, og maskinen vil blot køre over. Men rundt om stedet, hvor der kun ligger én ledning, betyder kablet stadig stop.

Langs både høje og lave kanter

I manualen står der, hvor lang afstanden skal være til forhindringer, fx 30 cm til en høj kant. Ofte følger der en paplineal med med relevante mål.
Grænser plænen op til en terrasse i plæneniveau, kan du med fordel lade maskinen køre lidt ind på fliserne, så kanten bliver klippet.

Slut kablet til ladestationen

Nogle producenter kræver et langt, lige indløb af kabel frem mod ladestationen. Den regel er det klogt at overholde, ellers får robotklipperen svært ved at finde ind i ladestationen.

Når kablet er trukket hele vejen rundt, har du begge ender af det liggende ved ladestationen.

Nu skal du tilslutte begge ender til stationen ved at følge manualen. Der er lidt forskellige måder at gøre det på, afhængigt af producent, men fælles for alle er, at de to ender skal i hver deres stik, så afgrænsningskablet danner en løkke rundt om hele plænen.

Nu kører robotten – hold øje med den!

Lad robotten køre med klippehøjden reguleret op i højeste trin, så knivene ikke kan ramme dit forholdsvis løst udlagte kabel. Når den kører, kan du se, om den kan følge kablet, om den støder mod forhindringer, eller om den kører unødigt langt fra kanterne. Og så kan du rette kablet til.

Når det ser rigtigt ud, og robotten kører, som den skal, sættes kablet fast med flere pløkker, så det ligger helt tæt mod jorden.

Q&A om robotplæneklipperen

Larmer den?

I forhold til en manuel plæneklipper, nej. En klassisk plæneklipper vil larme mellem 80 og 100 dB. De mest støjende robotter nærmer sig 60 dB, mens de mest støjsvage ligger tættere på 50 dB. Det er så stille, at du reelt ikke hører maskinen, hvis den er blot 10-20 meter væk.

Hvilken model skal jeg vælge?

Start med at måle størrelsen af din plæne. Den er afgørende for, hvilke modeller du har at vælge imellem. Hernæst bør du læse tests og anmeldelser. Som tommelfingerregel er de billigste maskiner mere besværlige at programmere og styre end de dyrere. En god app gør det langt nemmere at programmere og kontrollere en maskine end modellerne helt uden appstyring.

Hvad hvis jeg har træer?

Større træer kan maskinen blot køre ind i. Så vender den om og kører i en anden retning. Små træer, der ikke kan tåle at blive ramt, beskytter du ved at føre afgrænsningskablet rundt om træet. Så holder maskinen sig væk. Det samme gør du med bede o.l.

Hvad hvis den rammer et barn eller en hund?

Kører den ind i benet på en person eller en hund, vil den blot vende om. Men en hundehale eller en barnehånd skal ikke være på græsset uden opsyn, mens maskinen kører.

Hvad hvis den rammer en genstand?

Genstande, der ikke flytter sig, bumper maskinen blot ind i og vender om. Fodbolde og lignende skubber den væk, men tennisbolde, legetøj, tøjdyr og kødben vil den kunne køre over og enten ødelægge eller sidde fast i. Så plænen bør ryddes for den slags småting.

Er den tyverisikret?

Der er ikke som sådan noget, der forhindrer tyveri. Men de fleste maskiner kræver en pinkode, før de kan køre. De vil typisk også kræve en pinkode, hvis de standses, og mange hyler, hvis de løftes. Så i realiteten kan de ikke umiddelbart bruges, hvis de bliver stjålet. Enkelte modeller fås også med GPS-tracker.

Hvordan ved den, om den har slået et givent område?

Det ved den ikke (bortset fra enkelte modeller fra bl.a. Bosch). Men da den klipper i mange timer overalt, har det ingen betydning.

Hvordan undgår man, at den stikker af?

Robotplæneklipperen kræver et afgrænsningskabel for at virke. Kablet lægges rundt om den plæne, der skal slås, og maskinen kan ikke køre uden for dette område. Så den kan ikke stikke af.

Skal den virkelig bruge timevis på noget, som jeg kan klare på under én time?

Ja, men det er generelt ikke et problem. For pointen er, at selvom maskinen kører i mere eller mindre tilfældige mønstre og derfor bruger lang tid på klipningen, så er det ikke din hovedpine. Den passer sig selv, larmer minimalt – og kan blot sættes til at klippe, når du ikke er hjemme. Og så holder den altså hele plænen pænt klippet konstant. Slår du græs én gang om ugen, har du typisk langt græs på sjettedagen. Det sker ikke med en robot.

Kan plænen være for ujævn?

Ja, robotplæneklippere er velegnede til rimeligt velplejede og jævne græsplæner. Er din have meget ujævn, eller er der mange stubbe, sten mv., er det langtfra sikkert, at det er en god idé at lade en robot passe plænen.

Skal græsset samles op?

Nej. Maskinen klipper konstant, og derfor klipper den reelt kun ganske få millimeter græs ad gangen. Det afklippede græs falder ned i bunden af græsplænen og hjælper til med at gøde den.

    Andre læser lige nu ...