Vi har testet
7 robotplæneklippere:
- GARDENA Sileno Minimo 400
- BILTEMA RM300
- BOSCH Indego XS 300
- AL-KO Robolinho 500 W
- BLACK+DECKER BCRMW122
- GROUW S600
- EINHELL Feelexo 600 BT PXC

GARDENA Sileno Minimo 400
Arbejdsområde: Op til 400 m²
Maks. hældning: 25 %
Pris: 5.000 kroner

BILTEMA RM300
Arbejdsområde: Op til 300 m²
Maks. hældning: 30 %
Pris: 3.499 kroner

BOSCH Indego XS 300
Arbejdsområde: Op til 300 m²
Maks. hældning: 27 %
Pris: 4.800 kroner

AL-KO Robolinho 500 W
Arbejdsområde: Op til 500 m²
Maks. hældning: 45 %
Pris: 5.400 kroner

BLACK+DECKER BCRMW122
Arbejdsområde: Op til 700 m²
Maks. hældning: 30 %
Pris: 5.400 kroner

GROUW S600
Arbejdsområde: Op til 600 m²
Maks. hældning: 35 %
Pris: 3.200 kroner

EINHELL Feelexo 600 BT PXC
Arbejdsområde: Op til 600 m²
Maks. hældning: 35 %
Pris: 4.300 kroner
Robotplæneklippere
Er det nu også nødvendigt, kunne man med rette spørge, når det handler om at lade en robot klippe plænen frem for blot at klare opgaven selv en gang om ugen.
Og selvom det umiddelbart kan virke som en luksus, så behøver robotten faktisk ikke koste meget mere end en almindelig, manuel plæneklipper. Og har du først haft en robot til at klare plænen, går du næppe tilbage igen.
Nogle er smartere end andre
De syv robotter er i den billige ende, og der er enormt stor forskel på, hvor avancerede de hver især er. Testens mest avancerede laver fx et kort over plænen. Den kan derfor holde plænen med seks timers klipning om ugen, mens to af robotterne ikke kan kende forskel på onsdag og søndag. De klipper på samme tidspunkt hver eneste dag og skal arbejde fire timer om dagen for at holde plænen i skak.
Sådan tester vi
Plænen skal klippes pænt, og hver maskine får 14 dage til at bevise deres værd.
Driftssikkerhed er helt afgørende, når du sætter en robot til at løse en opgave, du gerne selv vil slippe for. Vi noterer, hver gang maskinen går i stå eller kører fast.
Støjniveauet hos de små robotter er afgørende for, hvor diskret de kan arbejde. Vi måler støjen og vurderer, hvordan den opfattes.
En robotplæneklipper skal gøre livet så let som muligt, og her er en nem og overskuelig betjening afgørende. Det gælder både med hensyn til manualer, apps, skærm osv.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: klippekvalitet, driftssikkerhed, støj og betjening.

KLIPPEKVALITET
Over en periode på 14 dage vurderer vi, hvor gode robotterne er til at få trimmet hele plænen jævnt.

DRIFTSSIKKERHED
Vi noterer, hvis robotten har driftsstop i testperioden. Og så tester vi, om den kører fast på havetrampolinens stel.

STØJ
Vi måler støjen og vurderer, hvordan den opfattes. Der er stor forskel på en rolig klippelyd og en forstyrrende bremselyd.

BETJENING
Vi tester, hvor nemme og overskuelige robotterne er at indstille og programmere, samt hvor meget hjælp der er at finde i manualen.
Resultaterne

GARDENA Sileno Minimo 400
5.000 kroner
GROUW S600
3.200 kroner
BILTEMA RM300
3.499 kroner
BOSCH Indego XS 300
4.800 kroner
AL-KO Robolinho 500 W
5.400 kroner
BLACK+DECKER BCRMW122
5.400 kroner
EINHELL Feelexo 600 BT PXC
4.300 kronerLæs mere om robotplæneklippere hos producenterne:
Testvinder
Nem at betjene og helt tyst
GARDENA Sileno Minimo 400
Gardenas lille robotplæneklipper slår græs så stille, at du kan snuppe en middagslur på terrassen imens. Testvinderen kan desuden sættes op på 5 minutter via en smart app.
En god robotplæneklipper skal opfylde fire krav. Den skal klippe plænen tilfredsstillende, være nem at betjene, være driftssikker og være støjsvag. De fire kriterier opfylder Gardena Sileno Minimo fuldt ud.
Testvinderen klipper stabilt, kommer hele plænen rundt og holder græsset nede, så plænen altid ser velplejet ud overalt. Robotten er nem at betjene og opsætte via en app på mobilen, og når det først er gjort, skal du ikke bekymre dig mere om den – medmindre du har en havetrampolin med et stel, der går langs plænen. Så kan robotten godt køre fast af og til. Testvinderen er også så stille, at det faktisk kun er lyden af græs, der snittes over, du kan høre, hvis du anstrenger dig. Selve maskinen larmer ikke.
God app gør alting nemt
Gardena Minimo har kun fem store taster på selve maskinen, ud over den obligatoriske stopknap. Tasterne kan bruges til at sætte maskinen i gang her og nu eller efter en fast ugeplan, og de fungerer samtidig som kodeknapper til tyverisikringen, som træder i kraft, hvis maskinen løftes.
I praksis fungerer betjening dog bedst via den velkomponerede app til mobilen. Her kan du indstille plænestørrelse, lave et ugeklippeprogram med mere.

Appen er overskuelig og nem at betjene. Det er her, du opsætter klippe- kalenderen, så robotten fx kun klipper, når familien er på arbejde eller i skole.

Med robottens fem taster kan den klare de vigtigste hverdagsfunktioner. Fx at klippe nu, stoppe, køre tilbage til opladeren og indtaste sikkerhedskode.

Som eneste maskine i testen må Gardena spules på undersiden med haveslangen. Det er superpraktisk og gør rengøring en del nemmere.
Se robotplæneklipperen fra Gardena
I denne video ser du Gardenas egen præsentation af robotplæneklipperen GARDENA Sileno Minimo 400.
Videoen er fra Gardenas YouTube-kanal.
Godt køb
Billigt alternativ – uden kalender
GROUW S600 er testens billigste klipper, og den er et godt bud til dig, der bare skal have klippet græs, og som ikke har brug for de store indstillingsmuligheder. Den kommer nemlig fint rundt på plænen. Men den mangler en kalenderfunktion. Du kan derfor ikke lave detaljerede indstillinger af klippetiden. Starter du den første gang klokken 10, starter den hver dag klokken 10. Går den i stå ved en fejl og startes igen klokken 15, så er det nu dens nye starttid – hver dag.
Den er også forholdsvis støjende, og du kan høre motoren, når robotten bevæger sig rundt. Mest bemærkelsesværdigt er dog bremselyden, som høres, hver gang maskinen bremser for at skifte retning. Ingen andre laver samme lyd.
Se robotplæneklipperen fra Grouw
I denne video ser du Grouws egen præsentation af robotplæneklipperen GROUW S600.
Videoen er fra Grouws YouTube-kanal.
SE TESTEN:
Test af robotplæneklippere til den store have
LÆS OGSÅ:
Byg en garage til robotplæneklipperen
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.