Hæng køjen hvor du vil

Byg et smart stativ til hængekøjen og få fornøjelse af den, uanset om du vil have sol eller skygge. Otte brædder og en håndfuld bræddebolte, så er du klar til en lur.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Når sommeren er kommet, er der intet som et hvil i hængekøjen spændt ud mellem to træer. Men hvis du ikke har to stærke træer i passende afstand, eller hvis du gerne vil kunne flytte hængekøjen rundt efter sol og skygge – så kan du på en dags tid bygge et flot hængekøjestativ af terrassebrædder.

Stativet står stabilt og kan let skilles ad, hvis du vil gemme det væk i en periode. Du kan bygge det i trykimprægneret træ (vælg da 25-30 mm af hensyn til styrken), men du kan også vælge hårdttræ. Det er dyrere, men har en flot varm glød, og så kan du bygge det af 19 mm brædder, fordi de er stærkere.

Stativet passer til en hængekøje på 350 cm, men du kan tilpasse de to bundstykker, hvis din hængekøje er længere eller kortere. Husk, at en ny hængekøje vil give sig, så beregn evt. 10 cm ekstra i hver ende i starten, og forbind med en stump tov, indtil hængekøjen har givet sig, og du kan spænde den op uden det ekstra tov.

LÆS OGSÅ: Byg en flot udendørs bruser

Vejledning

01
Tilpasning 5 Trin

Start med at save alle brædderne ud i de rigtige længder og afrunde enderne på de fire skråstivere. Gå så videre med bundstykkerne og tværstiverne, der samles med en hak-i-hak-samling. Bemærk, at bundstykkerne skal have en hældning på 22,5 grader, så skråstiverne kommer til at mødes i toppen. Det kræver lidt omhu, når du mærker af og saver ud til hak-i-hak-samlingen.

Når det er på plads, skal du mærke af og bore alle hullerne i skråstivere og bundstykker. Så mangler der kun træbeskyttelsen, og du er klar til at samle.

1

Start med de fire skråstivere (B). Tegn en cirkel med radius på 7 cm i den ene ende, og sav buen ud med en stiksav. Bor et 8 mm hul til en bræddebolt i centrum, og gentag med de andre skråstivere.

2

Sav skråstiverne til på langs. Start 25 cm inde fra den afrundede ende, og sav brættet til på skrå, så det kun er 6 cm bredt i den anden ende. Afrund også her med en bue, hvor radius er 3 cm.

3

Fortsæt med bundstykkerne (A). Sav et hjælpebræt til i en vinkel på 22,5˚, og spænd et bundbræt (A) fast hertil. Læg først en og så to stumper brædder oven på hinanden, og streg op, hvor du skal save et 3 cm dybt hak til tværstiverne (C).

4

Sæt tværstiveren (C) ind i hakket, og tegn op, hvor du skal save et tilsvarende hak i tværstiveren. Streg op hele vejen rundt og på begge sider, så du har noget at save det skrå hak efter. Hakket skal være 6 cm fra enden af tværstiveren.

5

Giv alle dele træbeskyttelse. Uanset om du har valgt de dyre terrassebrædder eller almindelige trykimprægnerede brædder, skal du give dem træbeskyttelse, så de kan tåle at stå ude i sol og regn hele sommeren.

02
Samling 2 Trin

Alle samlinger klares med bræddebolte og tilhørende spændskiver og møtrikker. Vi bruger rustfri bolte og møtrikker, så vi er sikre på at kunne skille hele molevitten ad, når det bliver vinter.

Skråstiverne skulle nødigt klappe sammen, når du lægger dig i hængekøjen. Det forhindrer vi med bardunstrammere i hver side. Når de er på plads, er konstruktionen stærk og stabil nok til dig. Bare hæng køjen op med karabinhager om de øverste bræddebolte.

1

Stativet holdes sammen med bardunstrammere i hjørnerne og bolte med møtrikker og spændskiver i henholdsvis bund og top. Saml stativet løst først, og spænd så alle bolte efter til sidst.

2

Hæng din hængekøje op. Kraftige karabinhager, som griber fast om boltene i toppen af skråstiverne, holder køjen fri af jorden. Nu kan du hente et tæppe, en pude og gøre klar til en lur.

Materialer

19 x 140 mm terrassebrædder:
• 2 bundstykker (A) a 200 cm
• 4 skråstivere (B) a 160 cm
• 2 tværstivere (C) a 7 x 100 cm
• 4 afstandsklodser (D) a 7 x 7 cm

8 mm rustfri bræddebolte:
• 4 bolte (E) til bardunstrammere a 40 mm
• 4 bolte (F) til bardunstrammere a 70 mm
• 4 bolte (G) til bunden a 50 mm
• 2 bolte (H) til toppen a 80 mm

Desuden:
• 1 stk. hjælpebræt
• 4 stk. bardunstrammere, 22-25 cm
• 22 stk. 8 mm rustfri møtrikker
• 26 stk. rustfri spændskiver, 25 mm med 8 mm hul
• Træbeskyttelse
• Karabinhager

Tidsforbrug

1 dag eksklusive tørretid

Pris

Cirka 1000 kroner, hvis du bruger terrassebrædder og rustfri bolte. Med trykimprægneret træ kan du gøre det for det halve.

Sværhedsgrad

Et lille nemt projekt til at starte havesæsonen op med. Kig på tegningen, mærk omhyggeligt op på brædderne, og sav ud med en stiksav. Så bliver det næppe lettere.

Tegning

Så enkelt er stativet sat sammen

8 brædder og nogle bræddebolte er alt, hvad du behøver til stativet. To bundstykker holdes sammen af tværgående brædder til en ramme. Op fra rammen går to brædder i hver ende, som skal erstatte de træer, du normalt ville hænge din hængekøje i. Det smarte er, at du kan skille det hele ad, når det bliver vinter.

Så enkelt er stativet sat sammen

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemøbler