Byg selv hyndeboks i topklasse

Er du træt af at bruge penge på hyndebokse, der ikke holder? Så byg en hjemmelavet hyndeboks. Du får den, som du vil have den - og det er nemt og billigt!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
800 kroner

Intro

Det er praktisk at have en hyndeboks på terrassen eller altanen, så du altid har hynderne til dine havemøbler lige ved hånden, når du skal bruge dem.

Mange har dog fået den ærgerlige erfaring, at hyndebokse af fx plastik fra byggemarkederne ikke holder særligt længe, fordi de går i stykker.

Du kan heldigvis let og billigt selv bygge hyndeboks.

En hjemmelavet hyndeboks i træ vil være solid og tæt nok til, at du kan lade den stå udenfor året rundt. Den er skabt til det danske vejr.

Bygger du den rigtigt, får du en hyndeboks med siddeplads, som kan bruges til opbevaring af alt fra hynder til legetøj.

Byg selv hyndeboks

Det er ikke en svær opgave at bygge hyndeboks selv. Det er heller ikke dyrt.

Når du følger vores byggevejledning bliver din hyndeboks solid nok til, at den både kan bruges som bord eller siddeplads.

I byggevejledningen får du:

  • Grundig trin for trin-vejledning
  • Komplet materialeliste
  • Arbejdstegning
  • 3D-modeller
  • Video

Vejledning

01
Gør delene klar 4 Trin

Vi starter med at skære alle delene til. Så står vi med et relativt simpelt samlesæt, som er nemt at arbejde med. Under savningen kan vi lave en prøvesamling af nogle af delene og rette til, hvis der fx er opstået skævheder.

Stolperne (A) skal have et par snit. Det går hurtigst og er lettest at styre ved at lave snittene, inden de skæres til på længden. En rundsav med parallelanslag (se trin 1) er effektiv. Har du en bordrundsav, kan du også bruge den.

Gem de lister, du får skåret fri af stolperne, og flæk dem på den bredeste led med en rundsav. De skal bruges som støttelister til bunden senere.

Hjørnestolper til hyndeboks vandtæt 1

Begynd med at skære ud til hjørnestolperne (A) med en rundsav. Skær 5 centimeter ind fra to sider og 3 centimeter ind fra de to andre sider. Strimlerne, der skæres af, flækker vi senere og bruger som støttelister (D) til bunden.

Stolper til hyndeboks træ skæres til 2

Skær stolperne (A) til på længden. Til et projekt som dette, med flere stykker træ i samme længde, er det en stor fordel med en kapsav med endestop. En håndsav kan bruges, men vær omhyggelig med at få skåret præcist og vinkelret.

Bor for i brædder til vandtæt hyndeboks 3

Bor for til skruerne i brædderne med et 3,5 mm bor, når stolper (A) og brædder (B og C) er skåret til. Der skal bores cirka 3 cm inde. Mål op på et af de korte stykker, og brug det som skabelon ved at holde det oven på de øvrige.

Hyndeboks træ males med træbeskyttelse 4

Så skal der males. Når alt træ er skåret ud, er det en god idé at give det hele en gang grundingsolie træbeskyttelse. Du kan godt vente, til hyndeboksen er samlet, men så bliver malerarbejdet noget mere besværligt og næppe så grundigt.

02
Saml hyndeboksen 4 Trin

Nu er det dybest set blot et samlesæt, du står med, hvis du som vi har fået bunden og låget skåret på mål i byggemarkedet og zinkpladen tilpas set hos en blikkenslager.

Start med at samle gavlene af stolperne (A) og de korte brædder (C).

Sæt kun én skrue i hver samling, så du senere kan justere gavlene i vinkel, inden du låser dem endeligt. Det er en god idé, ud over at måle med en tømrervinkel, at krydsmåle: De diagonale mål på rammen (hjørne til hjørne) skal være ens. Brug skruer til udendørs brug, gerne rustfri skruer mærket A4.

Gavle til stor hyndeboks samles 1

De to gavle samles, når malingen er tør. Læg stolperne (A) ud på et plant underlag, og skru det øverste bræt (C) fast med en enkelt skrue. Mål så 11 centimeter op fra bunden, og skru nederste bræt (C) på. Brug kun en skrue i hver side til en start.

Brædder til hyndeboks placeres efter øjemål 2

Placer de øvrige brædder (C), og ret ind efter øjemål. Terrassebrædder er fint høvlede, men kan variere en smule i bredden. Derfor er du, med så få brædder som her, bedst tjent med at fordele luften efter øjemål.

Tjek at alt er i vinkel på hyndeboks med siddeplads 3

Tjek, at alt er i vinkel. Læg en tømrervinkel op, og slå forsigtigt til gavlen med en trækølle, eller læg en lægtestump imellem træ og hammer. Sæt de sidste skruer i, når alt er i vinkel.

Langsider til hyndeboks vandtæt 4

Gentag proceduren med langsiderne. Start med øverste bræt (B), fortsæt med det nederste, og slut af med de midterste. Derpå kontrolmåling og even tuel justering, inden de sidste skruer gøres fast.

03
Sæt bunden i 3 Trin

Støttelister til billig hyndeboks 1

Gør støttelisterne (D) klar. De skal skæres til på længden, og der skal bores for med et 3,5 mm bor til tre skruer i hver liste. En skrue på midten og én 10 cm inde fra hver ende er passende og rigeligt til at give solid støtte for bunden.

Støttelister til hyndeboks vandtæt sættes indvendigt 2

Skru støttelisterne (D) indvendigt i hyndeboksen på indersiden af de nederste lange brædder (B), så de flugter med underkanten af det nederste bræt. Brug igen 4 x 40 mm rustfri A4-skruer.

Bundplade til hyndeboks med siddeplads 3

Skær ud i bundpladen (E), så der er plads til hjørnestolperne. Her passede det med at skære 55 x 55 mm, men mål efter, og juster snittet, hvis dine stolper skulle være en smule skæve.

04
Sæt låget på hyndeboksen 4 Trin

Et afgørende element i den solide og vejrbestandige hyndeboks er låget af zink. Zink kan holde i op mod 100 år og holder sikkert vandet ude. Vi fik en blikkenslager til at skære en zinkplade ud og bukke og lodde kanterne. Det er svært at klare selv.

Zinkpladen skal passe ud over låget af krydsfiner (F). Tjek det lige, inden du begynder at lime de to dele sammen.

Til sidst skal hængslerne skrues på, først på lågets inderside og så ned i selve hyndeboksen. Låget skal sidde, så det går lidt ud over hyndeboksens kant hele vejen rundt, så der ikke slipper vand ind, og så der er en lille drypkant med afstand ind til hyndeboksens træbeklædning.

Montagelim kommes på låget til hyndeboks 1

Kom montagelim på låget (F). Kontroller først, at zinkpladen kan gå ned over træpladen. Før du limer den fast, er det en god idé at beskytte træets kanter mod fugt. Vi brugte klar lak, men almindelig træbeskyttelse er lige så godt.

Låg til lille hyndeboks fastgøres med hængsler 2

Gør det færdige låg fast med to bladhængsler størrelse 50 x 20 mm. Begynd med at skrue hængslerne fast på selve låget. Hængslerne sættes 3 mm inde på træpladen og 15 centimeter fra endekanterne.

Hængsler skrues fast i hyndeboks træ 3

Skru hængslerne fast til kassen. Her får du brug for en hjælper til at holde låget, mens de første skruer sættes i. Hvis hjørnestolperne kommer i vejen, kan du høvle eller slibe en smule af den øverste kant, der støder op mod låget.

Færdig hyndeboks med siddeplads 4

Så er hyndeboksen klar til at blive taget i brug. Enten til hynder eller som her til børnenes rulleskøjter, tennisketsjere og andet sommerlegetøj, der skal gemmes væk for vinteren. Og ja - når du alligevel skal i gang, så byg to.

Materialer

20 x 95 mm terrassebrædder:
• 10 brædder (B) a 100 cm
• 10 brædder (C) a 35 cm

12 mm vandfast krydsfiner:
• Låg (F),110 x 45 cm
• Bund (E), 90 x 38,5 cm

Desuden:
• 4 stk. 100 x 100 mm stolper (A) a 60 cm
• 0,6 mm zinkplade, 112,5 x 47,5 cm (ombukkes 12 mm hele vejen rundt)
• Montagelim
• 2 hængsler a 50 x 20 mm
• 2 lister a 85 cm til bund (D) (fraskær fra stolper)
• 4 x 40 mm rustfri skruer (A4)
• Grundingsolie og træbeskyttelse

Tidsforbrug

Sæt et par dage af (husk tørretider) - og byg to hyndebokse, når du nu er i gang. Det tager ikke meget længere tid.

Pris

Cirka 300 kroner til træ, cirka 500 kroner til den bukkede og loddede zinkplade.

Sværhedsgrad

Det er en simpel opgave, som ovenikøbet er sjov.

Tegning

3D-model

3D-model: Byg selv en hyndeboks
3D-model

Simpel hyndeboks

Helt tæt på kan du se den meget simple opbygning.

Åbn 3D-model

3D-model: Stolper til byg selv hyndeboks i træ
3D-model

Stolperne skæres ud

Læg mærke til, hvordan stolperne er skåret til, så de næsten ser assymetriske ud.

Åbn 3D-model

3D-model: Låg i hyndeboks som siddeplads
3D-model

Låget sættes på hyndeboksen

Låget holdes fast af to bladhængsler.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Streg præcist op med tommestokken

TIPS: Undgå at saven sidder fast

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse