Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyndeboks i topklasse

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Slut med dårlig kvalitet og utætheder. Her får du en hjemmelavet hyndeboks, der holder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
800 kroner
Hjemmelavet hyndeboks: Hyndeboks i topklasse

Boksen kan fint agere både bord og bænk, samtidig med at den bruges til opbevaring.

Intro

En hyndeboks er praktisk, men holder ikke. Den erfaring er vi mange, der har gjort os efter at have forsøgt os med en stribe af de hyndebokse, der forhandles i byggemarkederne.

En hyndeboks er sjældent tilstrækkelig solid eller tæt nok til, at du kan lade den stå året rundt på terrassen og fylde den med hynder, legetøj, eller hvad du nu vil have opbevaret.

Derfor har vi besluttet os for at bygge en hjemmelavet hyndeboks til terrassen. Den skal være solid, skabt til dansk vejr, nem at bygge og til at betale. Værsgo!

Vejledning

Gør delene klar

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi starter med at skære alle delene til. Så står vi med et relativt simpelt samlesæt, som er nemt at arbejde med. Under savningen kan vi lave en prøvesamling af nogle af delene og rette til, hvis der fx er opstået skævheder.

Stolperne (A) skal have et par snit. Det går hurtigst og er lettest at styre ved at lave snittene, inden de skæres til på længden. En rundsav med parallelanslag (se trin 1) er effektiv. Har du en bordrundsav, kan du også bruge den.

Gem de lister, du får skåret fri af stolperne, og flæk dem på den bredeste led med en rundsav. De skal bruges som støttelister til bunden senere.

Hjemmelavet hyndeboks: Begynd med at skære ud til hjørnestolperne (A) med en rundsav. 1

Begynd med at skære ud til hjørnestolperne (A) med en rundsav. Skær 5 centimeter ind fra to sider og 3 centimeter ind fra de to andre sider. Strimlerne, der skæres af, flækker vi senere og bruger som støttelister (D) til bunden.

Hjemmelavet hyndeboks: Skær stolperne (A) til på længden. 2

Skær stolperne (A) til på længden. Til et projekt som dette, med flere stykker træ i samme længde, er det en stor fordel med en kapsav med endestop. En håndsav kan bruges, men vær omhyggelig med at få skåret præcist og vinkelret.

Hjemmelavet hyndeboks: Bor for til skruerne i brædderne med et 3,5 mm bor, når stolper (A) og brædder (B og C) er skåret til. 3

Bor for til skruerne i brædderne med et 3,5 mm bor, når stolper (A) og brædder (B og C) er skåret til. Der skal bores cirka 3 cm inde. Mål op på et af de korte stykker, og brug det som skabelon ved at holde det oven på de øvrige.

Hjemmelavet hyndeboks: Så skal der males. 4

Så skal der males. Når alt træ er skåret ud, er det en god idé at give det hele en gang grundingsolie træbeskyttelse. Du kan godt vente, til hyndeboksen er samlet, men så bliver malerarbejdet noget mere besværligt og næppe så grundigt.

Saml boksen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er det dybest set blot et samlesæt, du står med, hvis du som vi har fået bunden og låget skåret på mål i byggemarkedet og zinkpladen tilpas set hos en blikkenslager.

Start med at samle gavlene af stolperne (A) og de korte brædder (C).

Sæt kun én skrue i hver samling, så du senere kan justere gavlene i vinkel, inden du låser dem endeligt. Det er en god idé, ud over at måle med en tømrervinkel, at krydsmåle: De diagonale mål på rammen (hjørne til hjørne) skal være ens. Brug skruer til udendørs brug, gerne rustfri skruer mærket A4.

Hjemmelavet hyndeboks: De to gavle samles, når malingen er tør. 1

De to gavle samles, når malingen er tør. Læg stolperne (A) ud på et plant underlag, og skru det øverste bræt (C) fast med en enkelt skrue. Mål så 11 centimeter op fra bunden, og skru nederste bræt (C) på. Brug kun en skrue i hver side til en start.

Hjemmelavet hyndeboks: Placer de øvrige brædder (C), og ret ind efter øjemål. 2

Placer de øvrige brædder (C), og ret ind efter øjemål. Terrassebrædder er fint høvlede, men kan variere en smule i bredden. Derfor er du, med så få brædder som her, bedst tjent med at fordele luften efter øjemål.

Hjemmelavet hyndeboks: Tjek, at alt er i vinkel. 3

Tjek, at alt er i vinkel. Læg en tømrervinkel op, og slå forsigtigt til gavlen med en trækølle, eller læg en lægtestump imellem træ og hammer. Sæt de sidste skruer i, når alt er i vinkel.

Hjemmelavet hyndeboks: Gentag proceduren med langsiderne. 4

Gentag proceduren med langsiderne. Start med øverste bræt (B), fortsæt med det nederste, og slut af med de midterste. Derpå kontrolmåling og even tuel justering, inden de sidste skruer gøres fast.

Sæt bunden i

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Hjemmelavet hyndeboks: Gør støttelisterne (D) klar. 1

Gør støttelisterne (D) klar. De skal skæres til på længden, og der skal bores for med et 3,5 mm bor til tre skruer i hver liste. En skrue på midten og én 10 cm inde fra hver ende er passende og rigeligt til at give solid støtte for bunden.

Hjemmelavet hyndeboks: Skru støttelisterne (D) indvendigt i boksen på indersiden af de nederste lange brædder 2

Skru støttelisterne (D) indvendigt i boksen på indersiden af de nederste lange brædder (B), så de flugter med underkanten af det nederste bræt. Brug igen 4 x 40 mm rustfri A4-skruer.

Hjemmelavet hyndeboks: Skær ud i bundpladen (E), så der er plads til hjørnestolperne. 3

Skær ud i bundpladen (E), så der er plads til hjørnestolperne. Her passede det med at skære 55 x 55 mm, men mål efter, og juster snittet, hvis dine stolper skulle være en smule skæve.

Sæt låget på

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Et afgørende element i den solide og vejrbestandige boks er låget af zink. Zink kan holde i op mod 100 år og holder sikkert vandet ude. Vi fik en blikkenslager til at skære en zinkplade ud og bukke og lodde kanterne. Det er svært at klare selv.

Zinkpladen skal passe ud over låget af krydsfiner (F). Tjek det lige, inden du begynder at lime de to dele sammen.

Til sidst skal hængslerne skrues på, først på lågets inderside og så ned i selve boksen. Låget skal sidde, så det går lidt ud over boksens kant hele vejen rundt, så der ikke slipper vand ind, og så der er en lille drypkant med afstand ind til boksens træbeklædning.

Hjemmelavet hyndeboks: Kom montagelim på låget (F). 1

Kom montagelim på låget (F). Kontroller først, at zinkpladen kan gå ned over træpladen. Før du limer den fast, er det en god idé at beskytte træets kanter mod fugt. Vi brugte klar lak, men almindelig træbeskyttelse er lige så godt.

Hjemmelavet hyndeboks: Gør det færdige låg fast med to bladhængsler størrelse 50 x 20 mm. 2

Gør det færdige låg fast med to bladhængsler størrelse 50 x 20 mm. Begynd med at skrue hængslerne fast på selve låget. Hængslerne sættes 3 mm inde på træpladen og 15 centimeter fra endekanterne.

Hjemmelavet hyndeboks: Skru hængslerne fast til kassen. 3

Skru hængslerne fast til kassen. Her får du brug for en hjælper til at holde låget, mens de første skruer sættes i. Hvis hjørnestolperne kommer i vejen, kan du høvle eller slibe en smule af den øverste kant, der støder op mod låget.

Hjemmelavet hyndeboks: Så er hyndeboksen klar til at blive taget i brug. 4

Så er hyndeboksen klar til at blive taget i brug. Enten til hynder eller som her til børnenes rulleskøjter, tennisketsjere og andet sommerlegetøj, der skal gemmes væk for vinteren. Og ja - når du alligevel skal i gang, så byg to.

Materialer

20 x 95 mm terrassebrædder:
• 10 brædder (B) a 100 cm
• 10 brædder (C) a 35 cm

12 mm vandfast krydsfiner:
• Låg (F),110 x 45 cm
• Bund (E), 90 x 38,5 cm

Desuden:
• 4 stk. 100 x 100 mm stolper (A) a 60 cm
• 0,6 mm zinkplade, 112,5 x 47,5 cm (ombukkes 12 mm hele vejen rundt)
• Montagelim
• 2 hængsler a 50 x 20 mm
• 2 lister a 85 cm til bund (D) (fraskær fra stolper)
• 4 x 40 mm rustfri skruer (A4)
• Grundingsolie og træbeskyttelse

Tidsforbrug

Sæt et par dage af (husk tørretider) - og byg to bokse, når du nu er i gang. Det tager ikke meget længere tid.

Pris

Cirka 300 kroner til træ, cirka 500 kroner til den bukkede og loddede zinkplade.

Sværhedsgrad

Det er en simpel opgave, som ovenikøbet er sjov.

Tegning

Hjemmelavet hyndeboks

Log ind eller køb adgang

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Simpel hyndeboks

Helt tæt på kan du se den meget simple opbygning.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Stolperne skæres ud

Læg mærke til, hvordan stolperne er skåret til, så de næsten ser assymetriske ud.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Låget sættes på

Låget holdes fast af to bladhængsler.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Streg præcist op med tommestokken

TIPS: Undgå at saven sidder fast

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Hyndeboks: Byg en hjemmelavet hyndeboks
Hyndeboks: Byg en hjemmelavet hyndeboks
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Hyndeboks i topklasse
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage