Flot, nem og billig luksusbænk

Denne hjemmelavede bænk er et godt eksempel på, at det ikke behøver at være svært at bygge flot og stærkt. Den er bygget af kun én slags træ, der er samlet alene ved hjælp af trælim.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
800 kroner
Bænk i én dimension

Bænken er lavet med helt enkle flettesamlinger, og derfor kan alle være med.

Intro

At bygge en flot træbænk behøver ikke være en stor udfordring, som kun en snedker kan løse. Faktisk kan det være ganske simpelt, hvis du planlægger nøje og er præcis med dit værktøj.

Vi har bygget en bænk og samlet den helt uden at bruge beslag eller skruer. Den er samlet af træ i forskellige længder, alt sammen udskåret af 45 x 95 mm reglar. Det betyder, at bænken er billig at lave, og når du får styr på teknikken, er den også meget nem at bygge.

Vejledning

01
Træet skæres til i 4 længder 4 Trin

Da reglarne har rundede kanter, saver vi de yderste par millimeter af træet for at give det et skarpt, firkantet look. Vi anbefaler, at du bruger en bordrundsav til denne opgave.

Herefter saves det til i de rette længder. Vi bruger fire forskellige længder til denne bænk: ben på 31 og 40 cm og sæde-reglar på 82 og 100 cm.

1

Kanterne på reglarne er rundede. Vi har trimmet det yderste lag af på bordrundsaven, så vi får helt skarpe linjer. Vi fjerner 5 mm på hver reglar.

2

De korte (A) ben saves til med kapsaven. Vi saver 8 reglar på 31 cm. De bliver den ene halvdel af bænkens ben. Sav længden til med en kapsav.

3

De lange ben (B) saves til. 10 reglar skal saves i længden 40 cm. Det er den anden halvdel af bænkens ben.

4

Sædereglarne kortes af. Vi saver 5 sæde-reglar af i længden 82 cm (C) og 4 sædere-glar i 100 cm (D). Vi bruger en lille klods som længdestop, så vi nemt kan ramme den samme længde.

02
Bænken limes og presses 5 Trin

Vi har skåret delene til, og bænken skal samles. Vi har valgt at lime bænken sammen, da vi på den måde undgår synlige skruer og store beslag, som ville ødelægge det elegante look, vi går efter.

Bænken skal limes efter et særligt system, hvor de lange og de korte stykker reglar kombineres i et flettemønster. Du skal afsætte en del tid til at lade limen tørre.

1

Kort (B) og lang (C) passes sammen. Smør lim på fladerne på en sædereglar (C) og et langt ben (B). Sæt træet under pres med skruetvinger.

2

Brug rigeligt med vandfast lim. Vi holder os helt fra skruer og søm, så det er vigtigt, at der er brugt tilstrækkeligt med trælim på alle flader.

3

Lim sammen med lang sædereglar (D). Smør lim på en lang sædereglar (D), og placér det op ad et langt ben (B) og en kort sæde-reglar (C). Sæt det hele under pres.

4

Fortsæt i samme stil. Fortsæt med at samle bænken ud fra samme system. Giv limen tid til at tørre, og hold den under hårdt pres.

5

Sæt hele bænken under pres. Brug store skruetvinger, og giv bænken god tid til at tørre.

03
Træet slibes 2 Trin

Når limen er tør, skal bænken slibes helt plan og fin, inden den kan males.

Hvor meget du skal slibe, og hvilket værktøj du skal bruge, afhænger af, hvor ujævn din bænk er. Vi anbefaler at bruge en båndsliber eller alternativt en excentersliber. Start med groft slibepapir, inden du skifter til finere papir.

Slib om muligt uden døre, da det støver en hel del.

1

Bænken kan slibes med en båndsliber. Pas på, for båndsliberen tager fat! Øv dig på et stykke resttræ, inden du går løs på bænken. Alternativt kan du bruge en excentersliber eller en elhøvl.

2

Slib efter med en slibeklods. Slib bænkens kanter med en slibeklods med korn 80. Slib derefter med korn 120.

04
Bænken males 2 Trin

Inden bænken er helt færdig, skal den males. Det er vigtigt at male den med træbeskyttelse, hvis bænken skal stå, hvor den er udsat for vind og vejr.

Brug en transparent træbeskyttelse, hvis du gerne vil bibeholde det lyse træ. Mal den med en halvtransparent eller heldækkende træbeskyttelse, hvis du vil dække træet helt.

Du kan også male bænken med møbelolie, som vi gør her.

1

Vi maler bænken med en mørk, halvtransparent olie. Påfør olien eller træbeskyttelsen med pensel eller rulle.

2

Tør rester af.. Overskydende olie tørres af med en klud. Undgå, at der bliver søer af olie, da det giver skjolder.

05
Møbelsko beskytter mod fugt 2 Trin

1

Vi har valgt en variant, som skal skrues i bænken med gevind. Alternativt kan du vælge møbelsko, der bare skal sømmes på træet. Vi borer for.

2

Skru møbelskoen i gevindet. På den måde hæver vi bænken en smule over jorden, og det beskytter træet mod vand, som ellers kan trænge op fra underlaget og gøre skade på bænken.

Materialer

Bænkens mål: 100 x 40 x 40,5 cm.

45 x 95 mm reglar (gran eller trykimprægneret fyrretræ)
• 8 korte ben (A) a 31 cm
• 10 lange ben (B) a 40 cm
• 5 korte sædereglar (C) a 82 cm
• 4 lange sædereglar (D) a 100 cm

Desuden:
• Vandfast trælim
• Træbeskyttelse
• Evt. møbelsko

SPECIALVÆRKTØJ

• Bordrundsav
• Elhøvl

Tidsforbrug

En dags arbejde plus tørretid.

Pris

Ca. 800 kr.

Tegning

Supersimpelt samleprincip

Vores bænk består af træ i fire forskellige længder. Det limes sammen i et bestemt mønster, hvor de lange vandrette reglar sættes sammen med de korte lodrette, og de lange lodrette med de korte vandrette. Og det er sådan set hele systemet. Det simple samleprincip giver en stærk konstruktion, og det betyder også, at skruer og beslag er overflødige. Du får brug for en del lange tvinger, når bænken skal limes.

Supersimpelt samleprincip

3D-model

3D-model

Træbænk af en dimmension

Bænken er lavet med helt enkle flettesamlinger.

Åbn 3D-model

3D-model

Træet skæres

Kanterne af reglarne skæres af og skæres ned i de 4 forskellige længder.

Åbn 3D-model

3D-model

Simpelt samleprincip

De lange vandrette reglar sættes sammen med de korte lodrette, og de lange lodrette med de korte vandrette.

Åbn 3D-model

3D-model

Møbelsko

Møbelsko beskytter imod fugt.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du båndpudseren

I denne video kan du se alt om, hvordan du betjener båndpudseren - den groveste og stærkeste af alle slibemaskiner. Bruger du sliberen til den første gang slibning på meget ujævne og store flader, kan du spare masser af tid og kræfter.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk