Byg selv en luksusbænk i træ og beton

Ædeltræ er lækkert, og beton er råt. De to materialer klæ’r hinanden, og du kan kombinere dem på smukkeste vis, hvis du bygger denne luksusbænk. Den kræver stort set ingen vedligeholdelse og er nærmest uforgængelig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
2.500 kroner

Bænkens sæde ser ud til at svæve over betonen. Det er fordi, det er hævet 5 cm over benene med kraftige beslag, der er støbt ned i betonen.

Intro

Hvis du godt kan lide beton og lækkert træ, kan du kombinere de to materialer og bygge en smuk bænk til haven. Den vil holde sig flot i mange år, fordi materialerne er velegnede til udebrug.

Oven i købet kan du lade ædeltræ ”patinere” ved blot at lade stå, så det med tiden får et gråligt look, der også er flot – og helt vedligeholdelsesfrit! Ædeltræet gør bænken eksklusiv, og det mørke træ er flot til det grå beton. Det er også dyrt, men økonomisk overkommeligt når der kun bygges et sæde af fire planker.

Her har vi valgt Bankirai-træ, også kaldet Yellow Balau, der minder om mahogni, men er knapt så dyrt. Du kan nemt få en billigere bænk, hvis du bygger sædet i fx trykimprægneret træ, som efterfølgende males.

Vi bygger alt selv: støber ben i beton, samler beslag af løsdele fra byggemarkedet og bygger sædet i træ.

INSPIRATION: SÅDAN: Støb med farvet beton

Alternativer til beton og oliering

Der er masser af muligheder for at variere bænken, både hvad angår materialer, over-fladebehandling, farver og pris.

Du kan fx bygge sædet af trykimprægneret træ, som du maler. Det er en billig måde at bygge bænken på. Kan du få fat i fx mahogni eller teak, tåler det udelivet ekstra godt, selv uden oliering, så du får en bænk med en lang levetid.

Beton kan også varieres og laves i andre farver, hvis du kommer farvepulver i. Og over-fladen kan behandles, fx med slibning og bivoks, så den bliver helt glat og blank.

Trykimprægneret træ er en noget billigere løsning til sædet på bænken.

Lærketræ er også en mulighed, hvis du ikke er til mørkt træ eller vil ofre penge på ædeltræ.

Mahogni har et naturligt indhold af olie, der gør den velegnet til udebrug.

Blander du farvepulver i betonen, kan du få andre farve end grå, fx sort. Pulvereret røres først op i vand og røres i betonen.

Hvis du vil have en helt glat flade, kan du slibe betonen med groft slibepapir. Et mere råt look får du, hvis du lader ”slåede” kanter være.

Når betonen er tør, kan du efterbehandle den med bivoks. Det giver en flot, blank overflade og virker smudsafvisende.

Vejledning

01
Byg en støbeform til betonbenene 5 Trin

Bænkens ben skal støbes i beton. Vi bygger en støbeform af 20 mm støbekrydsfiner med et indvendigtmål på 12 x 30 x 35 cm. Den bygges som en lukket kasse i bunden, så benene får skarpe kanter og glatte flader.

Støbekrydsfiner er ret pebret i prisen, derfor nøjes vi med at bygge én form, som vi genbruger. Det kan du sagtens, hvis du har god tid.

Betonen laves her af færdigblandet grovbeton, der købes i sække og blot skal blandes med vand. Her bruges ca. 26 kg beton til hvert ben.

1

Saml støbeformen, når du har savet krydsfineren til. Vi bruger 5 x 50 mm rundhovedede skruer. De placeres, så de er nemme at ”komme til”, når formen skal åbnes, og betonen tages ud.

2

Fastgør to såkaldte ”ryttere” øverst på støbeformen. Hakket i de to ”ryttere” sørger for at holde beslagene til sædet fast præcist midt i betonklodserne. Tjek, at de sidder helt lige, inden du skruer dem fast.

3

Bland betonen, og fyld den i formen. Den skal røres op til en lind masse, der kan flyde sammen i formen. Undervejs stampes betonen med en stump liste, som sikrer, at den kommer ud i alle hjørner og kanter.

4

Bank på støbeformen fx med en gummihammer, når du har fyldt den med beton. Det er vigtigt, at beton bliver ”vibreret” godt, så du sikrer dig, at luftbobler bliver slået godt ud af betonen.

5

Beslaget presses på plads i betonen, når formen er næsten fyldt. Sørg for, at det sidder helt lige, og fikser det med strips til ”rytterne”. Fyld formen helt op, og glat over-fladen. Lad støbningen hærde et par døgn.

02
Sædet bygges af fire planker 5 Trin

Imens betonen hærder, laver vi sædet. Her har vi valgt at bygge det af ædeltræ, fire planker yellow balau, der holdes sammmen med to revler på undersiden. Vi fræser spor i plankerne til revlerne, så de bliver ”usynlige”, når sædet monteres.

Plankerne er kraftige reglar, 45 x 95 mm, høvlede og med afrundede kanter. Vælger du træ uden afrundede kanter, er det en god ide at gøre det. Her har sædet en længde på 150 cm. Du kan godt ændre på bænkens størrelse, hvis andre mål passer dig bedre.

1

Spænd plankerne (A) sammen, og streg op til revlernes placering. Plankerne (A) spændes tæt og præcist sammen med tvinger. Byg en skabelon, som du kan strege op og fræse revlerne (B) efter.

2

Fræs spor til revlerne fx med et Ø 12 mm notjern. Sporene skal være 22 mm dybe. Monter en Ø 18 mm kopiring på fræseren, der holder afstand til skabelonen. Fræs i flere omgange til bunden er ren.

3

Fræs et spor til ligejernet og gør plads til bræddeboltenes hoveder, så ligejernet kommer til at ligge plant med fladen. Bolt-hovederne undersænkes med et Ø 20 mm spadebor - der bores 5 mm ned i revlen.

4

Gør plads på revlen (B) til de små bræd-debolte, som ligejernet skal fastgøres med. Bolthovederne undersænkes 5 mm med et Ø 20 mm spadebor. Sæt bræddebolte på plads, inden du fastgør revlerne.

5

Fastgør revlerne (B), så sædet samles. Plankerne spændes sammen med 9 mm afstandsklodser imellem. Kom vandfast trælim på revlen, og skru den fast med 5 x 50 mm rustfri skruer, 4 i hver planke.

Materialer

  • 4 planker (A), 45 x 95 mm, her Yellow Balau, 150 cm lange
  • 2 revler (B), 30 x 90 mm, her Yellow Balau, 36 cm lange
  • 20 mm støbekrydsfiner (her 2 stk. 12 x 35 cm, 2 stk. 34 x 37 cm, 1 stk. 12 x 34 cm og 2 stk. 5,5 x 16 cm)
  • Grovbeton, 3 x 18 kg
  • 2 ligejern, 5 x 30 x 280 mm 4 galv. vandrør, 18 cm lange
  • 4 bræddebolte, Ø 10 x 200 mm
  • 4 møtrikker, Ø 10 mm
  • 4 skærmskiver, Ø 10 mm
  • 6 bræddebolte, Ø 8 x 40 mm
  • 5 x 50 mm skruer
  • Snedkerlim
  • Ædeltræsolie

Specialværktøj

  • Overfræser

Tidsforbrug

4-5 dage, inkl. tørretider.

Pris

Cirka 2.500 kroner.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at vibrere betonen, så du undgår lufthuller, og den er så stærk som mulig.

Tegning

Bænkens konstruktion

Sædet (A) sættes fast til betonbenene gennem de tværgående revler (B). I revlerne er der fræset et spor, der passer til det ligejern, som er støbt ned i betonen.

Sædet består af fire 5 cm tykke planker, der er samlet med tværgående revler.

Sporet til revlerne (B) i sædet (A) slutter 2 cm fra kanten af plankerne, så revlerne ikke kan ses, når bænken samles.

Beslaget, som sædet skal monteres til, er støbt ned i betonen. Ligejernet er placeret 5 cm over betonen, så sædet kommer til at ”svæve” over benene.

Revlerne (B) limes og skrues fast til sporet fræset i sædet (A).

Bænkens konstruktion

Video

TIPS: Beton uden lufthuller

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk