Det er både sjovt og fascinerende selv at støbe i beton, og det gør det bestemt ikke mindre interessant, når du tilsætter farve til betonen.
Vi har tidligere vist, hvordan du selv støber havebænke, køkkenbordplader og plantekasser i beton. I denne artikel vil vi derfor koncentrere os om, hvordan du farver betonen. For pointen er, at når du tilsætter farve til betonen, kan du virkelig lave imponerende og ikke mindst helt unikke projekter.
Oxydfarve til beton
Mens betonfabrikanterne, for de flestes vedkommende, er gået over til flydende farver, er pulverfarver det mest tilgængelige for gør det selv’ere – og de kan købes på nettet eller i byggemarkeder.
Pulverfarverne går under betegnelsen “oxydfarver”, og det dækker over, at de indeholde jernoxider. Fælles for dem er, at de er ugiftige, lysægte (dvs. falmer ikke) og meget farvende. Og du kan få et væld af farver lige fra hvid beton over rød, gul, brun og blå til sort beton.
Du kan eksperimentere og blande dem, som du vil, men her skal du være opmærksom på, at det kan være meget svært at genskabe samme farve, hvis du efterfølgende skal bruge en ny blanding.
LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om at støbe beton
Hvad koster farve til beton?
Prisen for 1 kg farvepulver er ca. 130 kr., og med en farvetilsætning på fx 5 % skal du altså anvende 1 kg farve pr. 20 kg tørbeton. Det svarer til, at prisen på betonen ca. fordobles. Og det kan derfor, hvis du støber større/tykkere emner, være en rigtig god idé kun at farve de yderste 2-3 cm beton, hvis det er muligt.
LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med tørbeton!
Bland farve til beton rigtigt
Når du blander farve til beton, er det vigtigt, at du blander det i det rigtige forhold. Hvis du blander for meget farve i betonblandingen, så risikerer du, at du simpelthen svækker betonen. Det skyldes, at farvepartiklerne er meget mindre end partiklerne i cementen, og derfor lægger sig omkring cementpartiklerne. Hvis der er for meget farve i betonen, kan du derfor risikerer at nedsætte cementpartiklernes evne til at klæbe til hinanden, hvilket nedsætter betonens styrke.
Du kan hente hele artiklen her på side og få en trin-for-trin til, hvordan du doserer og blander dine farver, så du er sikker på at få det bedst mulige resultat. Vi viser dig også, hvordan du beskytter betonen, så farven på betonen ikke ændrer sig med tiden.
Cement, sand og sten har betydning
Ud over tilsætningen af farver har cementen faktisk også en betydning for betonens farve. Som udgangspunkt har du valget mellem grå og hvid cement. Og den hvide cement regnes normalt for at give klarere farver (hovedsagelig ved gul og rød og andre lysere farver). Men selv “grå” cement er ikke helt ens, og der kan være forskel i farven fra producent til producent og fra type til type. Eksempelvis er Basiscement lysere end Rapid-cement (Aalborg Portland).
Tilslaget, altså sand, grus og sten, har også en betydning for, hvilken farve du får - især på beton, der står udenfor eller er udsat for kraftigt slid. Her vil en del af cementpastaen nemlig forsvinde med tiden, hvorefter tilslaget bliver blotlagt og herved bliver en synlig del af overfladen. Du kan derfor med fordel vælge lyst og mørkt tilslag, så det understøtter den farve, du vil have frem.
Naturlige og syntetiske farver
Oxydfarver, eller jernoxidpigmenter, er en stor gruppe af naturlige eller syntetiske røde, brune, gule, grønlige eller sorte pigmenter, der indeholder jernoxider som farvende bestanddel. De er alle både lysægte og helt ugiftige.
De naturlige jernoxidpigmenter, som ofte kaldes jordfarver, findes overalt i verden og hører til de mest almindelige oxidmineraler i jordskorpen. Jordfarver, som har været brugt siden oldtiden, har generelt en noget uren farve og en lav grad af kulørthed. Syntetiske jernoxid-pigmenter kan i modsætning til jordfarverne fremstilles i ensartede kvaliteter og i store mængder, og det er da også dem, vi bruger her.
De syntetiske farver indeholder normalt ikke ler, kvarts eller andre urenheder, hvilket gør, at de har større farvekraft og renere farvetoner.
Sådan gør du ...
Først afvejes cement og tilslag hver for sig. Til mindre portioner bruges en vægt, ved større portioner kan du regne vægtfordelingen ud fra sække/bøtter.
Herefter vejes farvepulveret af. I vores blanding går vi efter, at farvepulveret udgør 7 procent af vægten på cement og tilslag (før der tilsættes vand).
Blandingen af betonen foregår på normal vis. Først tilslag og dernæst cement, og de to ting røres godt sammen. Herefter tilsættes vand.
Nu blandes grundigt, og blandingen må gerne være en anelse for tynd, da farvepulveret suger en del vand.
Så tilsættes farvepulveret, og der røres igen. Som nævnt suger farvepulveret en del vand, så det kan være nødvendigt at tilføre mere vand.
Find den helt rigtige dosering
Oxydfarver kan bruges i mange materialer som maling, trætjære, mørtel og beton. Men i beton og mørtel skal du være ekstra påpasselig med ikke at tilsætte for meget farve, da det vil svække styrken.
Det skyldes, at farvepartiklerne er ca. 10 gange mindre end cementpartiklerne og lægger sig rundt om cementpartiklerne. Tilsætter du for meget farve, nedsættes bindingen mellem cementpartiklerne og tilslaget (sand/grus/sten), og det kan give svagheder.
Hvis du tilsætter mere end 5 % farve (vægtprocent), reduceres styrken af mørtlen/betonen gradvist. Men da man ved 7 % farveindhold opnår det maksimale udbytte af farverne og ikke får mørkere eller dybere farve ved yderligere tilsætning, er der ikke det store problem i, at grænsen ligger omkring de 5 %. Gå derfor efter et farveindhold på 5 til 7 %, og vær omhyggelig med tilsætningen, så du hverken tilsætter for lidt eller for meget.
Farverne ændrer sig med tiden
Farven på betonen vil ændre sig med tiden af flere årsager, hovedsageligt når emnet er placeret udendørs. Først og fremmest vil smuds fra omgivelserne lejre sig i overfladen, og det betyder, at lyse farver bliver mørkere, og mørke farver bliver lysere.
Derudover vil kalkudfældninger, som er en naturlig del af betonens hærdeproces, lægge en lys hinde på overfladen. Hinden forsvinder dog med tiden, efterhånden som vejrliget får bugt med den. Er betonen placeret indendørs, sker der ikke så stor en ændring, da der ikke lejres så meget smuds, og der heller ikke kommer så mange kalkudfældninger.
Vil du undgå, at betonen ændrer sig for meget, kan du forsegle betonen enten ved at give den voks, sæbespåner eller en særlig forsegler beregnet til beton. Sæbespåner vil gøre betonen en anelse lysere, mens voks gør den mørkere. Og de fleste forseglere vil ikke ændre farven.