De fleste tænker nok på beton som grå, men der er masser af muligheder for at farve det. Her bruger vi Borup Pulverfarve Oxydgul 6013.

De fleste tænker nok på beton som grå, men der er masser af muligheder for at farve det. Her bruger vi Borup Pulverfarve Oxydgul 6013.

Jer, som allerede har prøvet det, ved det godt. Og jer, som endnu ikke har prøvet at støbe ting i beton, har en spændende oplevelse til gode. Det er nemlig både sjovt og fascinerende selv at støbe i beton, og det gør det bestemt ikke mindre interessant, når du tilsætter farver.

Vi har tidligere vist, hvordan du selv støber havebænke, køkkenbordplader og plantekasser i beton. I denne artikel vil vi derfor koncentrere os om, hvordan du farver betonen. For pointen er, at når først farverne kommer på banen, kan du virkelig lave imponerende og ikke mindst helt unikke projekter.

Ugiftige pulverfarver

Mens betonfabrikanterne, for de flestes vedkommende, er gået over til flydende farver, er pulverfarver det mest tilgængelige for gør det selv’ere – og de kan købes på nettet eller i byggemarkeder.

Pulverfarverne går under betegnelsen “oxydfarver”, og det dækker over, at de indeholde jernoxider. Fælles for dem er, at de er ugiftige, lysægte (dvs. falmer ikke) og meget farvende. Og du kan få et væld af farver, rød, gul, brun, sort, hvid, blå osv. Du kan eksperimentere og blande dem, som du vil, men her skal du være opmærksom på, at det kan være meget svært at genskabe samme farve, hvis du efterfølgende skal bruge en ny blanding.

Hvad koster farverne?

Prisen for 1 kg farvepulver er ca. 130 kr., og med en farvetilsætning på fx 5 % skal du altså anvende 1 kg farve pr. 20 kg tørbeton. Det svarer til, at prisen på betonen ca. fordobles. Og det kan derfor, hvis du støber større/tykkere emner, være en rigtig god idé kun at farve de yderste 2-3 cm beton, hvis det er muligt.

Hent hele artiklen og få en trin-for-trin til, hvordan du doserer og blander dine farver.

I Specimen Editions’ flotte pendellampe har de kombineret træ med beton tilført rød farve.

Den mørkegrå beton laves ved at tilsætte lidt sort farve, og det giver her en perfekt kontrast til æskens lyse trælåg.

Betonen i sædet på denne elegante skammel fra Tonton er støbt med hvid cement.