Havebænk med flotte kurver

En stak terrassebrædder, stolper og en kasse udendørs skruer - det er alt, du har brug for at få bygge denne havebænk. En kap/geringssav klarer alle de skrå snit i bænkens sæde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

Bløde kurver og overraskende linjer hører til i naturen – så hvorfor skal vores havemøbler være så firkantede?

Her lader vi fantasien folde sig ud i frodige buer, så vores nye havebænk slynger sig rundt om det store træ midt på plænen.

Når du tager tankegangen med dig ud i din egen have, ender din bænk måske med at følge buerne langs en række buske eller bredden af din dam. Bare tænk i buer.

Vejledning

01
Bænkens sæde bygges i buer 5 Trin

De 40 cm lange lameller lægger du på en plan flade i den form, bænken skal have, med 5-10 mm luft imellem.

I de snævre kurver lægger du kun hver anden lamel ud og holder en afstand i buens yderside på 11 cm. Læg så de sidste lameller ovenpå, og træk en streg på lamellerne i første lag langs begge sider på lamellerne i andet lag - læg cirka 7 mm luft til i begge sider.

Obs: Giv alle lamellerne et nummer, før du flytter dem for at skære til i siderne.

1

Lamellerne (A) skæres ud og spidses til. Først skærer du dem ud i 40 cm lange stykker. Læg dem ud på jorden med luft mellem, i de snævre kurver i to lag. Streg op, hvor hver anden skal spidses til, og skær dem til.

2

Sargene (C) skæres til. Når du har lagt de tilpassede lameller (A) tilbage i den rette form, skærer du sargene til med skrå snit, så de følger med rundt i kurverne. Så lange som muligt, så de holder 5-10 cm til kanten.

3

Sargene (C) skrues sammen med to styk 5 x 60 mm rustfri skruer i hver samling. Bor evt. for, så skrider tingene ikke. Du vender sargen rigtigt nu, selv om den ligger på lamellernes overside.

4

Lamellerne (A) skrues på sargene (C) med 4 x 40 mm skruer. En for en lister du lamellerne ud og skruer dem på oversiden af sargen. Nu vender tingene rigtigt, sædet sidder oven på sargen.

5

Tværsargene (B) føjes til. Først må du vende hele bænken om på hovedet - det kræver hjælp. For enden skrues tværsargene på i fuld længde med to 5 x 60 mm skruer. De øvrige skæres til, så de passer.

02
Bænken stilles op om træet 7 Trin

Nu er det blevet tid at skrue stolperne fast på bænken.

Vi nøjes med en enkelt for at holde tingene så simple og konsekvente som muligt. Selvfølgelig vil bænken blive mere stabil, hvis du sætter to stolper ved tre eller fire af tværsargene.

Bænken bliver nu også straks mere stabil, når du har fået stolperne gravet ned og støttet med jorden.

1

Stolperne (D) skrues fast på tværsargene (B) med to rustfri 5 x 60 mm skruer. Vi har skåret stolperne 60 cm lange, men gør du dem længere og graver mere ned, bliver bænken mere stabil.

2

Bænken stilles op, hvor den skal stå. Igen må du sørge for at få hjælp af to-tre venner, ellers er det umuligt at få den bakset på plads, uden at den går i stykker.

3

Den præcise placering af stolperne (D) mærker vi af med kridt fra den dåse, der hører til vores kridtsnor. Du kan naturligvis klare dig uden.

4

Stolperne (D) graves ned. Bænken rykkes lidt væk, og vi graver huller til alle stolperne. Vi gør hullerne cirka 27 cm dybe, så bænken bliver ret lav med sine 35 cm. Fyld op om stolperne. Stamp godt til.

5

Lamellerne og de synlige dele af sargen slibes. Giv først træet en gang med korn 40 eller 60, alt efter hvor rå overfladen er. Alle kanter rundes let. Følg op med finere, og slut af med korn 120.

6

Giv bænken træolie. Smør olien hurtigt ud på bænken, slib den godt ind i træet med vådslibepapir, og tør overskydende olie af. Gentag næste dag efter en let tur med slibepapiret, og poler til sidst.

7

Nu er bænken på plads. Den mangler kun at få stolperne sikret godt - og at blive slebet og poleret, så den for alvor kan spille på sit flotte udseende.

Materialer

22 x 96 mm terrassebrædder:
• 48 lameller (A) a 40 cm
• 8 tværsarge (B) a 40 cm – de 6 kortes af på stedet

22 x 69 mm terrassebrædder:
• Sarge (C) i skiftende længde, i alt cirka 10 m

Runde trykimprægnerede stolper, 120 mm i diameter:
• 7 stolper (D) a 60 cm

Desuden:
• Mørk træfiller
• 200 rustfri skruer med skærespids, 4 x 40 mm
• 100 rustfri skruer, 5 x 60 mm
• 2 sække tørbeton
• 2 l imprægneringsolie

Specialværktøj

• Kapsav
• Rundsav (helst en bordrundsav eller en dyksav med skinne)

Tidsforbrug

1-2 dage plus lidt tørretid

Pris

1200-1500 kroner, afhængigt af den type træ, du vælger.

Sværhedsgrad

Et hyggeligt og nemt projekt. I skal være tre eller flere om at vende bænken rundt.

Tegning

Bænk i frie kurver

Slip fantasien løs, når du bygger din egen bænk. De få spilleregler her hjælper dig til at nå sikkert i mål. Formen finder du selv frem til. Læg en haveslange i en flot bue, som du kan styre efter, så undgår du skarpe hjørner og får naturlige kurver.

Bænk i frie kurver

Tips & Tricks

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havebænk