Lækker trallebænk for 500 kroner

Bænken her ser eksklusiv ud, men den koster kun 500 kroner i materialer. Og så er den nem at bygge ved hjælp af tre hjemmelavede hjælpeværktøjer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du bygger den flotte trallebænk. Hvis du har værktøjet til det, vil du blive overrasket over, hvor nemt projektet faktisk er.

Du kan se, hvordan du:

  • skærer reglar i smig
  • laver huller til propper og gevindstænger
  • samler ben og sædeplanker
  • samler modulerne med gevindstænger

Vejledning

01
Skær reglar i smig 4 Trin

Bænken bygges af syv reglar på 240 cm. Først saver du 90 cm af hver reglar. Det bliver til bænkens ben. Hvert stykke saves så over på midten med et 45-graderssnit, så du får 14 stykker a ca. 48 cm. Med et vinkelret snit saver du nu 3 cm af, så den ende, der skal stå på jorden, er vinkelret.

1

Del de syv reglarstykker med et 45-graderssnit, så de to stykker bliver 48 cm lange på det længste stykke.

2

Sav benene (A) til på længden. Indstil længdestoppet, så der fra spidsen af 45-graderssnittet til savklingens kant er præcis 45 cm. Sav reglarne vinkelret over.

3

Sav sædeplankerne (B) til af de resterende reglarstykker med et 45-graderssnit i hver ende. Længden bliver 145 cm fra spids til spids.

HJÆLPEVÆRKTØJ: Forlængerbordet ligger i niveau med savens arbejdsbord og har et simpelt længdestop.

02
Huller til propper 4 Trin

Bænkens syv moduler (ben + sædeplanke) samles med 5 x 100-mm-skruer og vandresistent lim. Vi propper skruehullerne elegant til med propper af 16-mm-rundstok. Søjleboremaskinen sikrer hullernes rette dybde.

1

Mærk op til dækpropper og forboring af skruerne. Første hul sidder midt i benets (A) bredde, 45 mm inde fra enden. Andet hul sættes 65 mm inde.

2

Skub benet (A) ind i borehjælperen. Ret borehjælperen til, så boret rammer opmærkningen. Forbor det yderste hul til en 15 mm dyb prop (Ø 16 mm) og det inderste hul til en 35 mm dyb prop (Ø 16).

3

Bor ned igennem begge huller med et 5-mm-bor, så skruerne, delene skal samles med, ikke flækker træet.

HJÆLPEVÆRKTØJ: Borehjælperens to listestykker er skruet fast til en grundplade med en reglarbreddes afstand plus en millimeter eller to.

03
Huller til gevindstænger 3 Trin

Bænkens moduler skal samles med 10 mm tykke gevindjern. Derfor skal der bores igennem benene (A) og sædeplankerne (B) med et 11-mm-bor. Det skal gøres præcist, og derfor skal søjleboremaskinen igen i sving. Mærk op på ét sæt (to A og én B), og ret så hjælpeværktøjet til, så du kan lave de andre på samlebånd.

Bor hul i benene (A). Hullet skal sidde midt på benet: 22,5 cm inde målt fra bunden (det lige snit) og 4,75 cm målt på bredden. Indstil borehjælpen, og vend alle stykker ens.

Bor tre huller i sædeplankerne (B). Fordel hullerne med ét i midten af reglaren og et i hver ende, fx 10 cm fra enden. Indstil borehjælpen, så de yderste huller kan bores præcist blot ved at vende reglaren om. Hullet i midten må bores uden stopklods, men borehjælpen kan stadig bruges som stabilt anslag.

HJÆLPEVÆRKTØJ: Borehjælpen består igen af en lille pladestump med en lodret anslagsliste. En lille stopklods sikrer ens afstand til boret.

04
Samling af ben og sædeplanker 6 Trin

Nu skal ben (A) og sædeplanker (B) samles, så der opstår syv sæt. Da det hele er skåret i smig (45°), passer det sammen, og smigsam-lingerne låses med lim og to skruer, der skal igennem de forborede huller.

Til sidst proppes hullerne med små stykker rundstok med en diameter på 16 mm.

Limen skal være fugtresistent trælim (D3 eller D4). Skruerne er 5 x 100-mm rustfri A4-skruer.

1

Bor for. Pres smigsamlingerne tæt sammen, og fiksér dem med tvinger. Bor med et 5-mm-bor igennem de allerede borede huller i benene (A) ind i sædeplanken (B).

2

Kom PU-lim på fladerne. Brug en pensel til at fordele den vandresistente lim i et jævnt og rigeligt tykt lag.

3

Sæt skruerne i. Skruerne trækker samlingen tæt sammen. Spænd skiftevis på skruerne, så samlingen ikke trækkes skævt. Limen pibler op, når samlingen bliver tæt.

4

Sæt propperne i hullerne. Start med at komme lim på propperne, og slå dem så kun ind, til de rager en halv millimeter ud fra kanten.

5

Slib samlinger og propper plane, når limen er tør i løbet af nogle timer. Slibepapir korn 120 er passende.

6

Giv alle dele træbeskyttelse inden samlingen af modulerne. Start med en farveløs grundingsolie og herefter transparent træbeskyttelse. Vær ekstra omhyggelig med endetræet, der skal stå på jorden.

05
Samling med gevindstænger 2 Trin

Så skal modulerne samles! Det gør vi med 10 mm tykke gevindstænger og møtrikker, som ud over at give en solid samling også bidrager til det lidt rå look.

De fem gevindstænger skal først have en låsemøtrik. Heref-ter en skive, hvorefter stangen stikkes igennem første modul. Så en skive, en almindelig møtrik og en skive, næste modul på osv.

1

Start med en låsemøtrik og en slutskive på hvert gevindjern. Stik gevindjernene gennem hullerne, og sæt så en skive og en almindelig møtrik og endnu en skive på.

2

Skive, møtrik, skive. Det kræver lidt tålmodighed at dreje møtrikkerne hele vejen ned ad gevindjernet, men efterhånden bliver vejen kortere.

Materialer

45 x 95-mm-granreglar:

  • (7 stk. a 240 cm saves til)
  • 14 ben (A) a 45 cm
  • 7 sædeplanker (B) a 145 cm

16-mm-rundstok:

  • 14 propper a 1,5 cm
  • 14 propper a 3,5 cm

Desuden:

  • 5 stk. 10-mm-gevindjern a 50 cm
  • 10 låsemøtrikker (10 mm)
  • 30 møtrikker (10 mm)
  • 70 slutskiver (10 mm)
  • 5 x 100-mm-A4-skruer
  • Vandresistent lim
  • Træbeskyttelse
  • Træstumper til hjælpeværktøjer

Specialværktøj

  • Søjleboremaskine eller borestander

Tidsforbrug

En dags tid.

Pris

Ca. 500 kr.

Sværhedsgrad

Hvis du har værktøjet til det, vil du blive overrasket over, hvor nemt projektet faktisk er.

3D-model

3D-model

Simpel trallebænk

Alle dele af trallebænken er bygget af reglar i de samme dimensioner.

Åbn 3D-model

3D-model

Skjulte samlinger

Skruerne i hvert ben er skruet så langt ind i sædet, at hullerne kan proppes af.

Åbn 3D-model

3D-model

Spændes sammen

Hver sædevange samt benene er spændt sammen med gevindstænger, møtrikker og skiver.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Fordel limen med en pensel

TIPS: Smart dybdestop til boret

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe samlinger eller ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

LÆS OGSÅ: Byg selv hyndeboks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...