Nem foldestol til spotpris

Trænger haven til nye stole, så har vi fundet et smukt og eksklusivt bud til dig. Foldestolen hedder Kentucky og bygges hovedsageligt af den samme dimension træ. Og da du kan bygge den af billige skillerumslægter, som du selv skærer til, kan du få prisen helt ned under 200 kr.!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
200 kr
Byg flot foldestol til spotpris

Stolens design gør, at du nemt kan bygge den højere, bredere eller med andre slags ben. Kun fantasien sætter grænser.

Intro

To skillerumslægter på tre meter saves igennem på langs, så du får fire lange lister. Disse saver du ud efter skæreplanen, og så er du halvt færdig med din nye, flotte havestol.

Ud over at være flot, når Kentucky-stolen står nylavet og olieret i sommersolen på græsplænen, er den også ganske praktisk. Den er nemlig bygget med hele to led, som gør, at den kan klappes sammen, så den fylder meget lidt. Som du kan se i trinvejledningerne, er den også ganske nem at samle. Når listerne er skåret til og klar, skal de bare have et par borehuller hver, og til sidst samler du dem så med fire gennemgående gevindstænger og møtrikker.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg en amerikansk Adirondack-stol

Tilpas, og eksperimentér

Førstehåndsindtrykket af stolen er måske, at den ser svær ud, men det er den ikke. Og når du har prøvet at lave en enkelt eller to, kan du altid eksperimentere med længder, bredder, andre træsorter og tilpasninger, som du selv finder på.

Her kan du se en video af, hvordan du bygger den flotte foldestol:

Vejledning

01
Skær, og bor 6 Trin

Når du har savet skillerumslægterne igennem på langs, skal du skære listerne til på deres endelige mål. Næste skridt er så at bore hullerne. De fleste af dem skal sidde i den samme afstand på 2 cm fra enderne, så her kan det bedst betale sig at bygge en midlertidig boreskabelon eller et “stop og land”, så du har noget at sigte efter.

1

Start med at skære alle delene, her A, B, C, D, E og F - bemærk, at benene (F) er almindelige brædder med en bredde på 125 mm. Du kan også vælge at bruge lister som bagben.

2

Du kommer til at bore to huller i hver af de 29 lister, der skal bruges til stolen. Heraf sidder de fleste centreret med præcis samme afstand, 2 cm fra toppen og bunden. Derfor vil det være en fordel at lave en boreskabelon eller som her en opstilling med et par lister og en tvinge. På den måde kan du bare lægge listerne helt ind til hjørnet i opstillingen og bore for uden at behøve måle op hver gang. Når du skal bore hullerne til de to lange B-lister, kan du bruge en E-liste som boreskabelon. Vent med at bore hullerne i de to brædder (F).

3

Når du har lavet en skabelon, er det bare om at komme i gang med at bore.

4

Når hullerne i de to brædder (F) skal bores, gøres det lettest ved, at du bruger en D-liste som boreskabelon. Læg D-listen op mod F-brættets bagerste hjørne, og stik så en syl eller en meget tynd skruetrækker gennem hullerne. Derefter kan du nemt og hurtigt bore gennem markeringerne.

5

Du kan forme benene (F), som du vil, så længe du ikke saver dem over imellem skruehullerne. Her markeres en blød bølgeform på det ene bræt med en tusch.

6

Læg brædderne (F) oven på hinanden som her, og sav efter mønsteret. Et godt tip er at klæbe de to brædder sammen med et stykke dobbeltklæbende tape, mens du arbejder. Bagefter runder du hjørner og kanter af med et stykke slibepapir.

02
Saml delene 5 Trin

Listerne og brædderne er skåret og boret, og nu gælder det om at samle alle delene. Her bruges gevindstænger med en tykkelse på 6 mm, som drejes/skrues gennem hullerne i listerne, inden de til sidst fikseres med skiver og bolte.

1

Placér listerne til ryglænet (E) og de to lange sideben (B) på denne måde. Skub den første gevindstang igennem borehullerne i det, der skal ende med at være toppen af ryglænet.

2

Spred listerne ud, og læg de kortere A-lister ind imellem E’erne. Skru et par af møtrikkerne fast i den ene ende af den næste gevindstang, og brug din skruemaskine til at dreje den gennem listernes borehuller. Husk høreværn, for det hviner og skriger!

3

Drej A-listerne opad, og læg D-listerne og F-brædderne ind imellem som vist her. Brug samme teknik med møtrikker og skruemaskine til at dreje den tredje gevindstang gennem opstillingen. Til sidst skal du dreje den fjerde og sidste gevindstang gennem listerne, der udgør sædet.

4

Når stolen er samlet, lukker du den op og saver de overskydende dele af gevindstængerne af.

5

Vend stolen om, og montér de sidste to klodser (C). Klodserne er med til at stabilisere konstruktionen. Herefter kan du give din Kentucky-stol en omgang olie.

Materialer

  • 38 x 57 mm skillerumslægter (2 x 3 meter)
  • 32 x 125 mm brædder (2 meter)
  • 6 mm gevindstænger (1 meter)
  • 8 x 6 mm møtrikker
  • 8 x 6 mm skiver

Specialværktøj

  • Bordrundsav

Tidsforbrug

4 timer.

Pris

Ca. 200 kr.

Sværhedsgrad

Det sværeste er at save stykkerne rigtigt ud og at bore for. At samle stolen er lige til højrebenet.

Tegning

Hovedparten af delene til Kentucky-foldestolen er lavet ud af de samme dimensioner, men i forskellige længder. Dimensionen er 38 x ca. 27 mm - et mål, du opnår, når du saver en almindelig skillerumslægte på 38 x 57 mm igennem på langs. Savklingen fjerner et sted mellem 1,8 og 3 millimeter. Du skal bruge 31 lister og to brædder.

3D-model

3D-model

Kentucky-stolen

Foldestolen bygges hovedsageligt af den samme dimension træ.

Åbn 3D-model

3D-model

Skæreplan

Listerne og brædderne set fra siden.

Åbn 3D-model

3D-model

Samleguide til ryglæn

Listerne placeres på gevindstænger med mellemrum for at gøre plads til samlingen af sædet.

Åbn 3D-model

3D-model

Samleguide til sæde

Listerne placeres på gevindstænger med mellemrum for at gøre plads til samlingen til ryggen.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Genopret gevindet

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...