Sjov stol til havearbejdet

Din ryg og dine knæ vil takke dig, når du har bygget denne lille haveskammel, som gør det lettere at passe planterne.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
100 kroner

Intro

En lille haveskammel med brede fødder er en rigtig god ven at have med sig i haven, uanset om du skal plante, luge eller høste i bedene eller køkkenhaven. Den letter knæene og ryggen for en masse slid, og dens hylde holder lidt styr på handsker, redskaber og frø, mens du bevæger dig rundt mellem rækkerne og bedene.

Bredden på 40 cm passer fint til de fleste rækker, grebene i siden gør den nem at flytte på, og de brede fødder hjælper den til ikke at synke alt for nemt ned i den bløde havejord. Som en lille luksus kan du give den en hynde skåret ud af en yogamåtte, som ikke suger vand.

Fødderne kan udformes på mange måder, og de tre skabeloner her er bare inspiration til, hvordan du kan sætte spor af forskellige dyr i din have.

LÆS OGSÅ: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

Vejledning

01
Skær delene ud 5 Trin

Alle delene til lugeskamlen skæres ud af 12 mm støbefiner. Du kan skære alt til en enkelt skammel ud af en plade, der måler 40,3 x 95 cm, men vi skærer en hel plade op til fem skamler med det samme.

Støbefiner er vandfast og har en hård og glat overflade. Det er smart, når du vil bruge stolen i haven, men det gør det lidt sværere at arbejde med den. Bl.a. kan du ikke tegne på den med blyant, men må ridse eller tegne med farvekridt.

Siderne med skæve snit er lidt svære at strege op, men bare de er ens, behøver målene ikke være helt som på tegningen. Derfor skærer vi den første side ud og streger den anden side op efter den.

1

Alle delene streges op på fineren. Det er ikke let at skrive på overfladen, men du kan bruge farvekridt eller en syl til at mærke op på den glatte, mørke flade.

2

De lige snit skærer vi med dyksav med føringsskinne, for det er langt det nemmeste og giver rene snit på begge sider. Du kan naturligvis bruge almindelig rundsav eller håndsav, bare de har så fine tænder, at snittene ikke bliver for ru.

3

Kanterne glattes. Du kan klare det med slibepapir, men det går hurtigere og bliver pænere, hvis du glatter dem med en god høvl. Inderst i taljen på siderne (D) glatter du vinklen med et stemmejern.

4

Målene fra den første side (D) overføres til den anden side (D). Støbefiner er spejlglat, og det er nødvendigt at holde stykkerne sammen med et par skruetvinger, mens du ridser de skrå indsnit op med sylen eller et spidst farvekridt.

5

Hjørnerne rundes på sider (D) og hylde (C). Rundingen markeres fx med låget fra en flaske med en diameter på 2-3 cm. Sav langsomt, så træet ikke flosser. På hylden (C) er det de to bageste hjørner, der fjernes, så regnvandet kan løbe væk.

02
Skær grebene ud 4 Trin

Det er ikke så let at save håndtagene ud. De har det med at blive for store eller ligge for tæt på kanten - men opskriften her sikrer dig gode og pæne greb.

Du tegner faktisk ikke grebene op. I stedet markerer du to punkter, hvor du borer igennem med et 32 mm hulbor - og når du derefter skærer pladen mellem de to huller væk, har du et perfekt greb.

Afstanden mellem centrum af de to huller er 6 cm, så grebet måler 9,2 cm.

Vi skærer også de fire fødder ud nu. De skal hindre, at stolen synker ned i den bløde jord, og deres form afgør du selv.

1

Bor et hul i hver ende af alle håndtag - i de to sider (D) og sædet (A) - med et 32 mm hulbor. For at få glatte kanter borer du først fra den ene side, til centerboret er kommet igennem, men savklingen kun er halvt nede.

2

Vend så pladen, og bor fra den anden side. Centerboret stikkes ned i hullet, du borede fra den anden side, og det styrer nu savklingen på plads.

TIPS: Et hulbor på 32 mm er lettest at styre, hvis du kører med høj hastighed.

3

Området mellem de to huller saves væk. Først markerer du forbindelsen mellem de to huller med en syl på begge sider af hullerne, derefter skæres de to forbindelser med stiksaven.

4

Fødderne (E) saver vi også ud med stiksaven. Med en limstift klæber vi en printet skabelon af den fod, vi har valgt, på en stump finer. Vi laver fire ens - to af dem vendes omvendt, når vi skruer dem fast på siderne, så der er både venstre og højre fod.

03
Lav flotte kanter 3 Trin

1

Vi runder alle kanter, der ikke skal stødes ind mod andre dele af skamlen. Det kan gøres med slibepapir alene, men en overfræser er hurtigere og giver et meget lækkert resultat.

2

Kør forsigtigt hen mod de kanter, der ikke rundes. Start forsigtigt, og kør gerne siden forbi fræsejernet flere gange. Hold fuldt fokus på sikkerheden under hele arbejdet, så fingrene ikke rører fræsehjernet.

3

Alle rundede kanter pudses med fint slibepapir med korn 90 eller 120. Nu er alle delene klar til at blive samlet.

04
Sæt delene sammen 5 Trin

Det er altid en udfordring at samle noget uden en hjælper til at holde på delene, men med lidt snilde så går det. Begynd med at skrue fødderne på - så har du lidt hold på siderne.

Du skal altid bore for, når du skruer i krydsfiner. Brug et 3 mm bor i de plader, skruen går igennem, og et 2 mm eller 2,5 mm bor til den plade, som skruens gevind skal gribe fat i. Og for at kunne trække skruerne ned i den hårde plade gør vi plads med en undersænker.

Hynden er ikke afgørende, men kan være en lille luksus. Vi skærer den ud af en yogamåtte, men det kan også være et gammelt liggeunderlag eller lignende.

1

Spænd siderne (D) sammen, og bor huller, hvor de skal skrues sammen med sæde, ryg og hylde. Bor først helt igennem med et 3 mm bor, og forsænk derefter, så skruernes hoved lige netop vil blive trukket ned i niveau med den hårde overflade.

2

Fødderne (E) skrues på, så de går cirka 1 cm ud fra stolens ben foran og bagtil. Også her borer du for og forsænker.

TIPS: Ved at spænde en skruetvinge hårdt sammen om siden (D) mindsker vi risikoen for, at pladen flækker.

3

Sædet (A) skrues fast til den ene side (D) med to skruer. For at få styr på delene spænder vi først hylden (C) fast til en af fødderne som støttepind, så er arbejdet rimelig nemt at stå med alene.

4

Bagstykket (B) og hylden (C) skrues også på siden (D). Så vendes tingene på hovedet, og den anden side (D) skrues på. Bagstykkets bagside flugter med sidens bagkant, hylden styres på plads på øjemål. Til sidst lukkes alle kanterne med klar lak.

5

Haveskamlen gør det lettere at pusle med de små planter, og dens brede fødder forhindrer den i at synke hurtigt ned i jorden.

Materialer

12 mm støbefiner
• 1 sæde (A), 40,3 x 19,3 cm
• 1 bagstykke (B), 40,3 x 15,5 cm
• 1 hylde (C), 40,3 x 11,6 cm
• 2 sider (D) a 40,3 x 20,3 cm
• 4 fødder (E) a cirka 6 x 9 cm
Et stykke 12 mm støbefiner på 40,3 x 95 cm er alt, du har brug for til stolen.

Desuden
• 1 hynde (F), 40,3 x 19,3 cm (fx yogamåtte)
• 4 x 40 mm skruer til udebrug
• Lak til brug uden døre
• Selvklæbende velcrobånd

Specialværktøj

• Hulbor, 32 mm
• Dyksav m. føringsskinne (eventuelt)

Tidsforbrug

3-4 timer

Pris

Cirka 100 kroner, hvis du får byggemarkedet til at skære en plade i rette størrelse.

Sværhedsgrad

Et overskueligt og sjovt hyggeprojekt, som kun er så svært, som du selv gør det.

Tegning

Alle dele skæres ud af 12 mm støbefiner og samles med 4 x 40 mm skruer. Målene kan du sagtens ændre lidt - og fødderne leger du frit med, her er bare tre forslag.

Tips & Tricks

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Havemøbler