Byg en simpel og bomstærk havelåge med Z-skelet

Vil du undgå, at havelågen hænger, så er det her byggevejledningen, du skal følge. Her får du opskriften på en ekstremt solid låge, der holder i mange år.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger en havelåge, som holder i mange år. Vi viser, hvordan du:

  • saver stolper og rammestykker til
  • samler rammen og laver skråstiveren
  • skruer lågens beklædningsbrædder fast
  • monterer låge og beslag

Vejledning

01
Stolper og lodrette rammestykker 5 Trin

En solid havelåge bygget af træ i kraftige dimensioner kræver et par velvoksne stolper, der kan bære dens tyngde. De saves til i toppen med et skråt pyramidesnit, så vandet nemt kan løbe væk.

Selve lågen består af en ramme bygget af kraftigt tømmer. På de lodrette rammestykker laves rundinger i toppen, som gør det lettere for vandet at løbe væk. Det giver samtidig en flot finish og gør lågen mindre “tung” at se på.

1

Mærk op til en pyramidespids på stolpen (A). Mål 10 cm ned fra toppen, og streg op hele vejen rundt om stolpen ved hjælp af en tømmervinkel, så du ved, hvor du skal save.

2

Sav stolpeenderne til. Det er lettest med en kap-/geringssav, der indstilles til skrå snit på 25 grader. Når de fire snit er savet, har du en flot pyramidespids, vandet løber af.

3

Tegn en runding op på toppen af de lodrette rammestykker (B). Den tegnes op med en passer og saves til med en stiksav.

4

De lodrette rammestykker (B) skæres til på længden. Læg dem, så rundingerne er placeret præcis ud for hinanden. Streg op efter vinklen i den anden ende.

5

De skarpe kanter rundes med en høvl, blot en smule. På en såkaldt affaset kant bliver evt. hak og slag mindre synlige. Og så giver det bare en flot finish.

02
Ramme og skråstiver 7 Trin

Når du skal samle rammen, er det en rigtig god idé at gøre det på et plant, vinkelret underlag. Så kan du bruge kanterne på underlaget til at rette ind efter, og du er sikker på, at din låge bliver vinkelret.

Samlingerne på rammen styrkes med dyvler, som du skal bore ud til. Dyvlerne fastgøres i hullerne med lim, så de sidder godt fast.

Når rammen er samlet, måler du op til den vigtige skråstiver, der sørger for, at din låge ikke kommer til at hænge.

1

Lav rammen (B og C) til lågen. Lågens vandrette dele saves til på længden og lægges imellem de lodrette rammestykker. Det er vigtigt, at underlaget er helt plant - ellers risikerer du, at lågen bliver skæv.

2

Mærk op til dyvler i rammens samlinger. I hver samling skal der være to dyvler, der placeres 2 cm fra kanterne. Lav markeringer på både de lodrette og vandrette dele, så du ved, præcis hvor du skal bore.

3

Mærk op, præcis hvor der skal bores ud til dyvlerne. De skal placeres præcist på træets smalle led, så din opstregning på forsiden skal vinkles rundt på den smalle side.

4

Bor ud til dyvlerne, her med et 22-mm sneglebor. Hullerne bores 7 cm dybe - det er lidt dybere end halvdelen af dyvlernes længde (12 cm). Det gør det lettere at banke delene sammen, så samlingen bliver tæt.

5

Rammen samles. Spids dyvlerne først, put udendørs trælim på, og bank dem 6 cm ned i hullerne på den lodrette del af lågen (B). Placér de vandrette rammedele (C) på dyvlerne, og bank dem på plads..

6

Mål op til lågens skråstiver (D). Placér rammen oven på skråstiveren på et plant, vinkelret underlag (her en MDF-plade). Skråstiveren skal gå fra nederste hjørne i hængsel-siden til øverste hjørne i låsesiden.

7

Sav skråstiveren (D) til, og bank den på plads. En trækølle er ideel, men du kan også sagtens bruge en træklods og en hammer. Bare du ikke laver mærker i træet.

03
Beklædning 3 Trin

1

Lågens beklædningsbrædder (E) saves til med et skråt snit forneden, så vandet kan dryppe af brædderne. Det forlænger træets levetid. Her indstilles kap-/geringssaven til snit på 25 grader.

2

Tegn op til spidser midt i toppen af brædderne (E), så det er besværligt at klatre over lågen, og vandet kan løbe af. Sav brædderne til, og fjern snittets skarpe kant med en høvl og/eller slibepapir.

3

Skru beklædningsbrædderne (E) fast med 5 x 60-mm-skruer. Det er en god idé at tegne en linje op først, som skruerne sættes efter, så de placeres på en lige linje.

04
Montering af låge og beslag 5 Trin

Nu mangler du blot at sætte lågen op. Du skal først have gravet 90 cm dybe huller til stolperne, som støbes fast i jorden. Det er vigtigt, at stolperne står fuldstændig lige, så lågen ikke kommer til at støde på.

Lågen monteres ved at klodse den op, så du nemt kan finjustere dens placering. Og så mangler du kun beslagene.

Giver du havelågen træbeskyttelse, holder den ekstra lang tid.

1

Placér stolperne i hullerne. Sørg for, at de placeres midt ud for hækken i begge sider. Tjek, at stolperne står i lod på begge ledder, inden du hælder tørbeton og lidt vand ned i hullet og blander det.

2

Montér lågen efter et par dage, hvor betonen har fået lov at tørre. Lågen er meget tung, så den klodses op, så den står et par mm højere i låsesiden. Det kommer til at passe, når den falder rigtigt på plads.

3

Lågen monteres med stabelbeslag. Skru først den lange del fast på lågen, så du ved, hvor skruestablen skal placeres på stolpen. Fastgør beslaget med skruer på forsiden og en møtrik bagpå. Skær resten af bolten af.

4

Montér håndtaget i låsesiden, når du har målt op, hvor det skal placeres. Her skal du også først bore hul gennem lågen med et sneglebor. Hullet skal være 1 mm større end grebet og låses med en møtrik bagpå.

5

Stalddørsgrebet monteres på den anden side af lågen. Nu har du mulighed for at sætte en hængelås i lågen, så den kan låses.

Materialer

  • 2 stolper (A), 125 x 125 mm, a 230 cm
  • 2 lodrette rammestykker (B), 50 x 125 mm, a 112 cm
  • 2 vandrette rammestykker (C), 50 x 125 mm, a 85 cm
  • 1 skråstiver (D), 45 x 95 mm, 95 cm
  • 7 brædder (E) til beklædning, 25 x 150 mm, a 85 cm
  • Rundstok, 22 mm, til dyvler a 12 cm
  • Skruer, 5 x 60 mm
  • Tørbeton
  • Stalddørsgreb og stabelhæng­ sler inkl. skruer og møtrikker

Specialværktøj

  • Pælebor
  • Tømmervinkel

Tidsforbrug

Ca. 2 dage.

Pris

Ca. 1.500 kr.

Sværhedsgrad

Et middelsvært projekt med rundinger og spidser, der kræver præcis opmåling og udskæring.

Tegning

3D-model

3D-model

Havelåge i træ

Stærk og solid havelåge, der holder i mange år.

Åbn 3D-model

3D-model

Stolper med pyramidesnit

Støbte stolper med pyramidesnit.

Åbn 3D-model

3D-model

Ramme og skråstiver

Rammen er samlet og den vigtige skråstiver indsættes for struktur.

Åbn 3D-model

3D-model

Beklædning

Lågen er beklædt med beklædningsbrædder, der er savet til.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Støbte stolper

Med afstivning får du dem i lod, mens betonen hærder

TEKNIK: Skrå topsnit på stolper

Med en simpel saveskabelon bliver alle snit identiske

TIPS: Led vandet væk fra endetræet

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge