Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan monteres en havelåge

Print Gem artikel

Når du skal montere en ny låge mellem to stolper, har håndværkeren her et par tips, der kan sikre dig et godt resultat.

Inden du går i gang med selve fastgørelsen, er det nemlig vigtigt at klodse lågen op, så den står præcist i vage. Hav nogle kiler klar, så du kan fiksere lågen, når den står korrekt. Der skal være et par centimeters mellemrum, så lågen kan åbne og lukke uden at gå på stolpen.

Monter nu nokken, så den flugter med underkanten af stakittets tværbræt. Det sikrer, at det såkaldte nokhængsel – det lange hængsel, der skal holde selve lågen – kommer til at sidde nogenlunde midt på vangen. Læg nokhængslet på plads, og skru den første skrue i. Placer denne første skrue i det yderste hul, og sørg for, at den sidder helt yderligt i den side, der vender ud mod afslutningen af beslaget.

Læs også: Havelåge med flotte detaljer

Når skruen skal placeres her, er det, fordi beslaget så ikke vil kunne trække sig til venstre og få lågen til at hænge skævt. Skru de resterende skruer i. Brug også her rustfrie skruer, der har en længde, så de går trekvart ind i modtagerbrættet.Forsæt med beslagene nederst på lågen. Bemærk, at her skal presset ligge den anden vej. Derfor skal skruerne monteres så langt til venstre som muligt. Sørg for, at nokhængslet er mindst en tredjedel så langt, som lågen er bred. Gerne mere. Jo bedre bliver lågen holdt på plads. Nu skal stalddørsgrebet på plads, og her er det vigtigt først at sikre sig, at hullet til håndtaget får den helt rigtige størrelse. Mål diameteren, og brug et bor, der har nøjagtig samme diameter.

Skub håndtaget på plads, men gør det ikke fast endnu. Sæt slutskiven på, men gør heller ikke den fast. Læg stalddørsarmen på plads, og sæt møtrikken på, inden du skruer beslaget fast. Brug gerne en skruelængde, der også når at få fat i det bagvedliggende bræt. Placer slåen vandret, og skru modtagebeslaget på.

Først nu skal du gøre beslaget på den side af lågen fast og også her med skruer, der går langt ind i modtagebrættet. Slutteligt monterer du klinkefaldet med to skruer. Lågen er på plads. Den holder fint kant med hegnet, åbner og lukker uden besvær og er så godt monteret, at den ikke kommer til at hænge i mange, mange år. Her har vi i øvrigt monteret håndtaget i en højde, der gør, at familiens små børn ikke kan løbe ud på vejen.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Video: Sådan monteres en havelåge
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage