Havelåge på søjler af træ

De klassiske havelåger giver en flot og markant indgang til grunden. Bemærk, at de nederste tværstivere er placeret, så der kommer fem kvadrater “luft” nederst i hver låge.

Det kræver lidt fingersnilde og tålmodighed at lave de flotte buede havelåger, men det er langtfra uoverkommeligt. Til gengæld får haven en flot indgang, der udstråler romantik og charme.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Havelåger

Havelåge af trykimprægneret træ

Lågerne er lavet af trykimprægnerede reglar, der holder i mange år og ikke koster en formue. Delene er tappet sammen og samlet med dyvler af 19 mm rundstok, hvilket giver en meget stærk låge, der ikke kommer til at hænge.

Der skal laves en del taphuller, men det går hurtigt, hvis man først borer en række huller, hvor tapperne skal placeres, med et spadebor. Man kan fjerne næsten alt træet i hullet med boret, de sidste rester fjernes med et skarpt stemmejern.

Til formålet er det en stor hjælp med en borestander, så hullerne bliver helt lige. Dog må hullerne i overliggeren bores på fri hånd, men med nogle hjælpestreger på siden af træet til at sigte efter går det fint.

Havelågens søjler bygget af træ

Søjlerne kunne være muret op, men er bygget af træ. Hver søjle består af fire 75 x 75 mm trykimprægnerede stolper – en stolpe i hvert hjørne. Stolperne er holdt sammen med brædder og gravet 80 cm ned i jorden, hvor de står fast i beton. Den konstruktion gør dem lige så stabile som murede søjler.

Søjlerne er herefter beklædt med vandfaste træplader og lister, der tåler vind og vejr. På toppen af søjlerne er lagt to granitplader i bygningssilikone, så de slutter helt tæt til søjlerne.

Download hele artiklen og få en udførlig byggevejledning.

FØR: Flisegangen gik lige ud i grusvejen.

FØR: Flisegangen gik lige ud i grusvejen.