Ret lågen op med en ny skråstiver

Når havelåger hænger og støder på i bunden, er det typisk, fordi de ikke er lavet helt efter bogen. En skråstiver fra nederste hængsel og diagonalt op til modsatte hjørne løser problemet. Se, hvordan du kan rette havelågen op trin-for-trin.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
30 kroner

Intro

Hvis du vil undgå, at havelågen eller den hjemmelavede skurdør kommer til at hænge skævt med tiden, skal du i hvert fald sikre dig én ting: Skråstiveren skal altid gå så diagonalt som muligt fra bunden af lågens/dørens hængselside og op imod toppen. Så kan det ikke gøres bedre. Og har du en låge, hvor skaden allerede er sket, kan det faktisk ordnes ret nemt ved at montere en ny skråstiver på denne måde.

Til det formål har du brug for noget patentbånd og en stor vinkel til at rette lågen op. Og herefter er det bare at skære den nye skråstiver til og skrue den fast.

PROBLEM:
Skråstiveren på lågen sidder ikke diagonalt nok, og lågen bliver derfor trukket skæv.

LØSNING:
Den ny skråstiver placeres rigtigt.

Tidsforbrug

Et par timer.

Pris

Ca. 30 kroner til et bræt og nogle rustfri skruer.

Sværhedsgrad

Dette er en reparation i den nemme ende.

Vejledning

1

Når den gamle skråstiver er fjernet, rettes lågen op efter en tømrervinkel. Med et patentbånd, som sættes diagonalt over lågen, trækkes lågen på plads i den rigtige vinkel.

2

Det nye bræt (skråstiver) lægges over de to tværgående revler. Herefter streger du op, hvordan vinklen præcist skal være der, hvor skråstiveren skal støde til de to revler.

3

Så skærer du skråstiveren til med en håndsav. Følg stregerne nøje, så den nye skråstiver kommer til at sidde så stramt på de to revler som muligt. Jo bedre paskram, des mindre belastning kommer der på skruerne!

4

Den nye skråstiver lægges på plads og sættes i første omgang blot fast med en skrue i hver ende. Patentbåndet skal blive siddende på, indtil vi har fået skruet skråstiveren ordentligt fast fra den anden side (forsiden).

5

Fra forsiden skrues skråstiveren nu endeligt fast. Brug rustfri skruer og vælg dem så lange som muligt - uden at de går igennem på bagsiden.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havelåge