Længere levetid på stakittet

De fleste stakitter og låger rådner op nedefra. Og det er ganske unødvendigt. Skærer du stakitstavene skråt af i bunden, løber vandet af, og træet bliver ikke nær så fugtigt som ellers. Vi viser her, hvor let det er at rette op på fejlen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
30 minutter
Pris
Gratis

Intro

De lodrette stave på dette stakit er skåret vinkelret af, og de er heller ikke blevet malet, så de kan rigtig komme til at suge vand op i endetræet. Det vil få det til at rådne på ingen tid. Heldigvis findes der råd for det.

Et råd, du både kan bruge på et nyt stakit og hjemme på dit 10 år gamle stakit. Du kan ikke save bunden af stakittet, mens det sidder på. Men har du et stakit af den viste type, er det ikke så svært at afmontere stakittet modul for modul.

PROBLEM:
Bunden af stakittet er skåret lige af. Så løber vandet ikke væk, og træet vil rådne hurtigt.

LØSNING:
Når bunden er skåret skrå, drypper vandet af, og det giver længere levetid til stakittet.

Tidsforbrug

Cirka 30 minutter pr. hegnsmodul

Pris

Tid er ganske vist penge, men det er også det eneste, du skal ofre på dette projekt.

Sværhedsgrad

Med en rundsav og en føringsskinne bliver det en supernem opgave.

Vejledning

01
Så let er det 5 Trin

De lodrette stave på dette stakit er skåret vinkelret af, og de er heller ikke blevet malet, så de kan rigtig komme til at suge vand op i endetræet. Det vil få det til at rådne på ingen tid.

Heldigvis findes der råd for det. Et råd, du både kan bruge på et nyt stakit og hjemme på dit 10 år gamle stakit.

Du kan ikke save bunden af stakittet, mens det sidder på. Men har du et stakit af den viste type, er det ikke så svært at afmontere stakittet modul for modul.

Hvis du piller alle modulerne af på én gang, så husk at mærke dem af, så du ved, hvor de skal sidde bagefter. Og så er det ellers frem med saven.

1

Start med at pille stakittets moduler af. Lågen skal bare løftes af, men som regel vil du kunne fjerne hvert modul ved at skrue de vandrette lægter af i siderne. Mærk af, hvor modulet hører til.

2

Mål ud på forsiden af stakittet, så der bliver skåret 3 mm af i en vinkel på 20 grader. Du kan gøre det i hånden, men med rundsav og føringsskinne er det bare rigtig nemt og hurtigt.

3

Sav nu det skrå snit efter skinnen. Når du skal skære i smig med rundsav på føringsskinne, er det meget vigtigt, at du hele tiden holder saven ned til skinnen med venstre hånd, så saven ikke smutter.

4

Slib kanterne, hvor du har savet. Alle kanter skal være glatte og splintfri, før du maler dem. Smør grundingsolie på alle snitflader, før du maler.

5

Slut af med et par lag maling. Endetræet skal males et par gange, da det sandsynligvis aldrig mere bliver malet. Når stakittet først er sat op igen, er det jo ikke maling i bunden, man tænker mest på.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Stakit