Video
Let
Svær

De lodrette stave på dette stakit er skåret vinkelret af, og de er heller ikke blevet malet, så de kan rigtig komme til at suge vand op i endetræet. Det vil få det til at rådne på ingen tid. Heldigvis findes der råd for det.

Et råd, du både kan bruge på et nyt stakit og hjemme på dit 10 år gamle stakit. Du kan ikke save bunden af stakittet, mens det sidder på. Men har du et stakit af den viste type, er det ikke så svært at afmontere stakittet modul for modul.

Når stakittets moduler er afmonteret, er det let at skære bunden skråt af med en rundsav og en føringsskinne.

PROBLEM

Bunden af stakittet er skåret lige af. Så løber vandet ikke væk, og træet vil rådne hurtigt.

LØSNING

Når bunden er skåret skrå, drypper vandet af, og det giver længere levetid til stakittet.

Bliv abonnent på Nordens stærkeste gør det selv-blad >>

SÅ LET ER DET:

1. Start med at pille stakittets moduler af

Lågen skal bare løftes af, men som regel vil du kunne fjerne hvert modul ved at skrue de vandrette lægter af i siderne. Mærk af, hvor modulet hører til.

2. Mål ud på forsiden af stakittet

så der bliver skåret 3 mm af i en vinkel på 20 grader. Du kan gøre det i hånden, men med rundsav og føringsskinne er det bare rigtig nemt og hurtigt.

3. Sav nu det skrå snit efter skinnen

Når du skal skære i smig med rundsav på føringsskinne, er det meget vigtigt, at du hele tiden holder saven ned til skinnen med venstre hånd, så saven ikke smutter.

4. Slib kanterne, hvor du har savet

Alle kanter skal være glatte og splintfri, før du maler dem. Smør grundingsolie på alle snitflader, før du maler.

5. Slut af med et par lag maling

Endetræet skal males et par gange, da det sandsynligvis aldrig mere bliver malet. Når stakittet først er sat op igen, er det jo ikke maling i bunden, man tænker mest på.